Dames 1 - Hoofdklasse A

5 november 2011 12:30

Weerdt, F. de

Naar behoren

Na drie zware wedstrijden, met een doelsaldo van achttien tegen en slechts één voor, won Odysseus da1 afgelopen zaterdag met 2-0 van CSW. De bezoekers bleven, met uitzondering van een corner en een schot van afstand, ver van de goal van Odysseus verwijderd. De thuisploeg creëerde meer dan genoeg kansen waarvan er alleen voor rust twee benut werden.

Vorig jaar eindigde Odysseus nog een punt en een plek onder CSW in de eerste klasse A. Voorafgaand aan de eerste ontmoeting van dit seizoen lagen de onderlinge verhoudingen anders. Odysseus stond veertien punten en tien plekken hoger dan de bezoekers uit Wilnis. Zeker na de zware oktobermaand was een overwinning meer dan welkom. Welbeschouwd was dit de eerste echte ‘moet’ wedstrijd van het seizoen. Het zal ook zeker niet de laatste zijn.

Dat er gewonnen moest worden was in het eerste kwartier ook in het spel terug te zien. Het was onrustig en hier en daar was de passing wat onsecuur. Toch viel na twee minuten al een enorme kans te noteren voor Odysseus. Na goed afleggen van Dany schoot Maud de bal over het lege goal. Naarmate de eerste helft vorderde nam de druk op de goal van CSW toe. Zonder dat de keepster (uit de C-jeugd) echt getest werd.

Bij het eerste echte schot dat tussen de palen gemikt was werd de keepster op prachtige wijze door Renske geklopt vanaf de rand van de zestien. Het betekende Odysseus’ zesde unieke doelpuntenmaker. Slechts enkele minuten later moest diezelfde Renske een linie naar achteren om het uitvallen van Jorieke op te vangen. Na een goede combinatie tussen Lisanne en Martine kon laatstgenoemde Dany alleen voor de keeper zetten. Ze rondde de geboden mogelijkheid knap af in de verre hoek.

Twee verse wissels aan CSW-zijde en een luxe voorsprong aan Uithofzijde zorgde voor een licht overwicht van de bezoekers. Tot echte kansen leidde het niet tot nauwelijks omdat de afstand tot de goal simpelweg te groot was om gevaarlijk te worden. Odysseus creëerde nog een groot aantal mogelijkheden op kansen en kansen op goals (vrij naar C. Adriaanse, 2011). Omdat de onderkant van de lat een wereldgoal voor Maud voorkwam, een bal van de lijn gehaald werd en Monica een zekere treffer niet mocht aantekenen bleef de wedstrijd toch een beetje een wedstrijd.

In de laatste twintig minuten ging CSW achterin één-op-één spelen en kreeg het hiermee vat op het middenveld. Met de inbreng van een frisse Tamar voor de leeggespeelde en twee assist leverende Martine kwam de controle terug bij Odysseus. CSW speelde de wedstrijd met tien man uit wegens een blessuregeval nadat de laatste wissel had plaatsgevonden.

Odysseus staat nu derde en is daar nog altijd trots op. Opmerkelijk is wel dat het team als enige van de bovenste negen teams een negatief doelsaldo heeft. Naast het feit dat dit opmerkelijk is, werpt het ook een vraag op. Presteert het team in topwedstrijden ondermaats of stijgt het in gelijk opgaande wedstrijden boven zichzelf uit?

Zaterdag liet de ploeg zien dat het in ieder geval wedstrijden kan winnen zonder boven zichzelf uit te stijgen. Hebben de wedstrijden tegen ’t Zand en DTS wellicht toch de ondergrens van het niveau verhoogd? We gaan het volgende week zien; dan wacht nummer drie (in verliespunten) Oostkapelle.

Statistisch klopte het weer als een bus:

Door het doelpunt van Renske wordt de top van de ranglijst volledig bepaald door het aantal unieke doelpuntenmakers: