Dames 1 - Hoofdklasse A

15 oktober 2011 12:30

Faasse, Th.P.

Spelen om te winnen

Zaterdag verloor Odysseus de ongeslagen status in de hoofdklasse op zaterdag. Het team kreeg met 1-6 klop van ’t Zand uit Tilburg. Na de 0-2 ruststand werd de ploeg op alle fronten afgetroefd door de dames uit Tilburg. Ook het doelpunt van Fraukje Coopmans kon de spanning niet terugbrengen in de wedstrijd.

Voor de derde week op rij werd Odysseus aangekondigd als de koploper in de hoofdklasse. De tegenstander uit Tilburg degradeerde vorig jaar naar de hoofdklasse en had dit seizoen alleen nog verloren van lijstaanvoerder DTS.

Odysseus startte met de gebruikelijke spelopvatting. Toch was het een stuk minder dan in de vorige wedstrijden. Met name in balbezit ging het vaker fout dan spelers en staf gewend waren. ’t Zand profiteerde optimaal en was met veel diepgang vrijwel iedere aanval gevaarlijk. Toch viel de openingstreffer uit een vrije trap die bleef liggen in de zestien. De attente rechtsbuiten benutte deze kans zeer beheerst.

Zo kwam Odysseus voor het eerst op achterstand in dit seizoen en kreeg het bovendien voor eerst een goal tegen voor de rust. Een kwartier later was het 0-2. Na deze goal kwam Odysseus beter in het spel. De fasen van balbezit duurden langer en ook kwam er iets meer dreiging. Uit een corner schoot Marieke van dichtbij tegen de keeper aan. Maar uitgespeelde kansen bleven uit.

In de rust werd besloten tot een aanvallende omzetting met meer druk naar voren. Sanne kwam voor Tamar in de ploeg. Meteen na rust kreeg het hiervoor de rekening gepresenteerd. De 0-3 viel na vijf minuten spelen. Toch leek Odysseus zich in de wedstrijd te spelen door een doelpunt van Fraukje. Zij op aangeven van Martine. Hanna en Iris werden gesommeerd om te gaan warmlopen maar toen zij klaar waren om in het veld te komen was het al 1-5. De rol van hun invalbeurt was daarmee 180 graden anders dan gedacht. In plaats van iets te forceren moest nu de balans terug in het elftal.

Want feitelijk was dat wat er gebeurd was in de rust. Door de wisselingen was de balans totaal verloren gegaan. Op het middenveld had Odysseus daadwerkelijk één, soms twee, man meer maar de prijs die daarvoor betaald werd was een kwetsbare opstelling achterin. En zolang de marge in doelpunten twee blijft is achterin één-op-één spelen een papieren tijger.

En natuurlijk begrijpen we het als er buitenstaanders bij het zien van deze uitslag dachten: “zie je wel, het moest een keer gebeuren”. Toch wil ik even een week teruggaan in de tijd en een citaat van dat wedstrijdverslag (TKB: 1-1) opnemen:

“Waarschijnlijk zullen we dit seizoen nog wedstrijden mee gaan maken waar een tegenstander beter met de kansen omgaat en waar we de rekening voor het krachtsverschil in de tweede helft gepresenteerd krijgen. Maar als op deze wijze de arbeid en concentratie opgebracht kan worden om jezelf in situaties te spelen waarin geluk, mazzel of toeval het verschil maakt, dan zullen er ook wedstrijden volgen waarin we dit nog twee minuten langer volhouden.”

Toen was het een waarschuwing, nu is het een opkikker.

Ongeacht of spelers en coaches het niveau gehaald hebben dat ze in de eerste twee maanden zo gewoon geworden was, dient wel beseft te worden dat er tegen iedereen gespeeld is om te winnen. Dat maakt het seizoen leuker maar sommige wedstrijden verschrikkelijk.

Opstelling: Kate, Tamar (45. Sanne), Jorieke, Renske, Wienie, Marieke (70. Iris), Fraukje, Martine, Dany, Maud (70. Hanna), Monica.

Statistisch klopte het weer als een bus:

Dit seizoen scoort ’t Zand elke uitwedstrijd meer doelpunten dan de uitwedstrijd ervoor (1-2-6).
Dit seizoen krijgt Odysseus elke thuiswedstrijd meer tegendoelpunten dan de thuiswedstrijd ervoor (0-1-2-6).