Dames 1 - Hoofdklasse A

8 oktober 2011 14:30

Colijn, H.P.

Waar eindigt kwaliteit en begint geluk?

In Groningen hield Odysseus da1 een punt over aan de wedstrijd tegen de Knickerbockers (1-1). Via Maud Wingen was er nog wel een voorsprong bij de rust maar deze werd in de slotfase tenietgedaan door een invalster aan Groningse zijde. Ondanks het scoreverloop was Odysseus dit seizoen nog niet eerder zo dicht bij een nederlaag als jongstleden zaterdag. Toch is de ploeg ook na zes wedstrijden nog altijd ongeslagen in de hoofdklasse. Op basis van kwaliteiten of geluk?

In aanloop naar de wedstrijd tegen de Knickerbockers (TKB) werden herinneringen aan de vele eerdere ontmoetingen opgehaald. Met name de toernooioverwinningen van afgelopen zomer werden maar wat graag opnieuw beleefd. Toch was TKB aan de andere kant ook een grote onbekende. De club heeft zich in het verleden juist onderscheiden van de andere studentenvoetbalverenigingen door als eerste op het landelijk niveau de komen, en te blijven. Odysseus is inmiddels halverwege.

Dat de dames van TKB ook uitstekend om de knikkers kunnen spelen bleek in de openingsfase. Met voetballende kwaliteiten over de gehele linie en veel druk naar voren duurde het balbezit van Odysseus niet lang. In dit eerste kwartier werd één grote kans toegestaan aan de thuisploeg. Dit hoge tempo hield de thuisploeg niet vol en wat volgde was een fase van een klein half uur waarin beide ploegen dichter bij elkaar kwamen.

In de vijf minuten voor rust kwam Odysseus goed weg door een gestopte inzet van dichtbij, na een goede voorzet vanaf de linkerkant, die ook in twee instantie gesmoord werd. Een identieke situatie deed zich twee minuten later voor aan de andere kant. Nu wel met succes. Ook nu smoorde de bal in eerste instantie maar door goed doorgaan kon Maud wel haar zesde goal van het seizoen maken.

Natuurlijk speelt van alles een rol bij het tot stand komen van zo’n ruststand. Natuurlijk kun je spreken van geluk, mazzel of toeval maar het belangrijkste is dat je jezelf in de situatie kan spelen waar geluk, mazzel of toeval tot een goal leidt. Die er ook nog eens toe doet. Zo had de goal kunnen vallen bij een 3-0 achterstand of was er een dergelijk duel gewonnen in de middencirkel. Dan had je niemand er over gehoord. Nu was de goal wel degelijk een verdienste.

Zonder aanvoerder Jorieke, maar met Hanna in de ploeg kwam Odysseus in de tweede helft het veld op. De thuisploeg kende de paradoxale ‘luxe van de achterstand’. In deze situatie heeft het team op achterstand niets te verliezen en is de marge te overbruggen. Eenstemmigheid troef. Daarnaast heeft het team op voorsprong juist alles te verliezen en sluipen er twee gedachten in die ploeg. Tegenhouden of toch op zoek naar de 0-2?

Een kansenregen ontstond voor de goal van Kate. Naast het feit dat deze schoten of kopballen allemaal (al dan niet via Kate) naast of over de goal eindigden hadden deze kansen nog iets gemeen. In alle gevallen stond er een speler van Odysseus nabij om druk op de bal te geven. Daarmee betreft het, hoe dichtbij ook, zelden een vrije schotkans. Daarmee was dit geen unieke situatie. Wanneer de wedstrijdverslagen teruggelezen worden van de afgelopen weken dan zien we dat tegenstanders elke week weer grote kansen krijgen – soms meer, soms minder – maar dat deze “jammerlijk gemist” werden.

De uiteindelijke 1-1 kwam niet voort uit de grootste kans van de Groningsen maar was daarom des te mooier. Uit een ietwat lastige hoek schoot de rechtsbuiten de bal snoeihard in de korte bovenhoek van de goal. Daarmee was op basis van de kansen het behaalde punt voor TKB minimaal verdiend te noemen. De verslagenheid bij de Groningse dames na het affluiten van de goedfluitende scheidsrechter was enorm. Conclusie van zowel speelsters als trainer achteraf: “we kunnen niet scoren”. Toch scoorde de ploeg al net zo vaak als Odysseus in dit seizoen (12x).

Het was moeilijk om het eigen gevoel een plaats te geven. Waarschijnlijk zullen we dit seizoen nog wedstrijden mee gaan maken waar een tegenstander beter met de kansen omgaat en waar we de rekening voor het krachtsverschil in de tweede helft gepresenteerd krijgen. Maar als op deze wijze de arbeid en concentratie opgebracht kan worden om jezelf in situaties te spelen waarin geluk, mazzel of toeval het verschil maakt, dan zullen er ook wedstrijden volgen waarin we dit nog twee minuten langer volhouden.