Dames 1 - Hoofdklasse A

1 oktober 2011 12:30

Tilma, F.J.

Onverwacht of onverdiend?

Met de vierde overwinning van het seizoen staat Odysseus da1 na vijf speelronden nog altijd bovenaan in de hoofdklasse. Thuis werd met 3-2 gewonnen van Ter Leede da2. De doelpunten kwamen van Monica en Maud (2x). De winnende treffer van laatstgenoemde werd gescoord in de slotseconde van de wedstrijd. Daarmee kreeg de overwinning onverwacht toch nog zijn beslag. Maar onverwacht hoeft niet altijd onverdiend te zijn.

Voor de wedstrijd wist Odysseus zich in de gelukkige positie dat het bij een overwinning gegarandeerd weer een week bovenaan zou staan. Iets waar iedereen de afgelopen week al beretrots op was. Tegenstander was Ter Leede da2. Dit team haalde vorig jaar 23 punten meer dan Odysseus en werd daarmee (op het terrein van Odysseus) op de laatste speeldag kampioen van de eerste klasse A. Odysseus werd zesde en promoveerde mee.

Dus troffen beide teams elkaar deze jaargang opnieuw. Nu waren de rollen omgedraaid. Voor de aftrap was het de ploeg uit Utrecht die de koppositie kon verdedigen en stond Ter Leede op plaats zes. Odysseus was er op gebrand om de eerste wedstrijd tegen een ‘oude bekende’ te laten zien dat het gegroeid is ten opzichte van vorig jaar. Immers, in de eerste vier wedstrijden was alleen gespeeld tegen teams die vorig jaar nog uitkwamen in de zusterklasse van regio Noord.

Niet alleen qua stand op de ranglijst waren zaterdag de rollen omgedraaid. Ook op het veld bleek dat Odysseus als een ware koploper aan de wedstrijd begon. In de meest volwassen en beste helft van dit seizoen ging de bal in de brandende zon soepel van voet tot voet. Maar het bleef niet bij positiespel alleen. Ook werd op de juiste momenten de diepte gekozen.

Na een vloeiende aanval over de linkerkant scoorde Monica “Met dank aan Farley” beheerst in de linkeronderhoek. Na 32 minuten werd Maud voor de tweede maal alleen voor de keeper gezet. Ditmaal was de splijtende pass afkomstig van Marieke. Nadat de eerdere poging het doel miste schoot Maud nu behendig binnen. Niet alleen de voorsprong was conform het spelbeeld, ook de marge van twee deed niets af aan de verhoudingen op het veld.

In de rust bleef Dany in de kleedkamer achter. Sanne kwam voor haar in het veld. De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Veelvuldig balbezit voor Odysseus met Ter Leede dat teruggedrongen werd. Met als grote verschil het uitblijven van kansen. Ter Leede had de ruimtes achterin nu beter klein gehouden. Het had daarbij ook qua dreiging naar voren ingeboet.

In de drinkpauze van de tweede helft kwam Hanna in het veld voor Wienie. Na deze onderbreking werd het aan beide kanten onzorgvuldiger. De passing werd minder en het werd steeds moeilijker om het preventieve dichtlopen van de ruimtes op te brengen. Niemand doet dat een wedstrijd lang ongestraft in 31 graden. Toch creëerde Odysseus nog twee enorme kansen. Nog geen twee minuten later kantelde de wedstrijd. Ter Leede kwam een kwartier voor tijd op 2-1 zette door en maakte de gelijkmaker zes minuten voor tijd.

In de fase die volgde bleek Ter Leede het punt te willen koesteren. Er werd gekozen voor “veilig” en “vasthouden dit”. Ook Odysseus, dat een klap gekregen had, deed geen gekke dingen meer. Daarom ging de wedstrijd zonder doelkansen naar het einde. In de laatste minuut probeerde Martine op de achterlijn nog een corner te versieren maar ze draaide sneller weg dan ze zelf voor mogelijk hield en kon zodoende vrij voorzetten. Maud was hierop al naar de eerst paal gekomen en kopte daar onhoudbaar binnen. Er was genoeg tijd om een hoopje te doen want een aftrap hoefde niet meer genomen te worden.

Door de overwinning is Odysseus weer een week lijstaanvoerder. Door de nederlagen van de concurrentie twee weken en door het competitieschema, dat een week wordt onderbroken voor de beker, zelfs drie weken. Daarmee is de seizoensstart op z’n minst onverwacht te noemen.

Daarmee is nog niet gezegd of deze koppositie al dan niet verdiend is, we speelden bijvoorbeeld nog niet tegen de nummers twee (DTS) en drie (Ooskapelle), maar met dertien punten uit vijf wedstrijden hebben we zo ongeveer de punten die we op dit moment verdienen.