Dames 1 - Hoofdklasse A

24 september 2011 15:00

Dijkstra, R

Iedereen staat bovenaan

Zaterdag speelde Odysseus tegen Be Quick ‘28 uit Dokkum. In een wedstrijd met weinig kansen werd er met 0-2 gewonnen. Na de rust scoorden Dany en Wienie op wederzijds aangeven de beide doelpunten. Na deze overwinning staat Odysseus nu bovenaan in de hoofdklasse op zaterdag. Op zijn minst zeven volle dagen.

Voorafgaand aan het duel van afgelopen zaterdag stonden Odysseus en Be Quick dichterbij elkaar dan de ranglijst deed vermoeden. Slechts één punt scheidde de ploegen, hetgeen vier plaatsen op de ranglijst betekende. Bij Odysseus was zodoende allerminst sprake van onderschatting. Zeker na de mooie midweekse bekerwinst van Be Quick tegen topklasser Oranje Nassau.

De openingsfase van de wedstrijd was zeer onrustig. De thuisploeg begiftigd met een goede lange bal en snelle spitsen profiteerde hier het meeste van. Tot grote kansen leidde het niet. Tot doelpogingen nog minder. Odysseus ging aanvankelijk mee in dit spel. Op het moment dat de storm uit Dokkum iets ging liggen werd een interne aanvallende omzetting gedaan.  De combinatie van deze factoren leverde Odysseus veelvuldig balbezit op. Door het gedisciplineerde verdedigen van de thuisploeg kwam het ook voor die goal niet tot uitgespeelde kansen. Uit een corner op slag van rust kopte Be Quick Dokkum nog vrij voor de keeper naast. Laten we dat niet vergeten.

Wanneer je de andere ploeg je spel oplegt dan investeer je in de tweede helft. De voor Monica ingevallen Wienie bereikte na een goede passeerbeweging Dany, die in een volle zestien foutloos afrondde. In de zeventigste minuut kwamen Hanna en Iris in het veld voor Martine en Maud. Dit schrijf ik ook een beetje voor Geert Jan omdat hij er niet bij was en dan is hij weer helemaal op de hoogte.

De technische staf van de Friezinnen riep op tot het verminderen van de paniek omdat er nog voldoende tijd was. En dat klopte, met nog ruim twintig minuten op de klok zouden er nog voldoende kansen volgen. Want hoewel de verdediging onder leiding van Jorieke, die duidelijk in haar natuurlijke habitat verkeerde en een dijk van een wedstrijd speelde,  goede grip had op de aanval van de Be Quick kan een bal altijd een keertje goed vallen. En dat gebeurde ook. Twee keer. Echter, de Dokkumse afronding degradeerde deze gevaarlijke momenten tot ‘goed-wegkomertjes’.

Met het aanbreken van de slotfase werden de ruimtes op het veld groter. Met name de dode spelmomenten brachten nog hachelijke momenten voor de goal van Kate die wederom haar doel schoon hield en op dit moment de minst gepasseerde keepster van de hoofklasse is*. Daar tegenover stond dat werkelijk iedere bal op de helft van Be Quick voor grote dreiging zorgde. In deze fase leek de wedstrijd beslist te worden door Fraukje die alleen op de keeper via de onderkant van de lat scoorde. De technische staf van beide teams zag een goal. De scheidsrechter niet. Noem mij ouderwets, maar dan telt ie dus niet.

De beslissing viel in diepe blessuretijd alsnog. Met een sprint van veertig meter geloofde Dany in een bal die door iedereen voor uit versleten was. Op haar aangeven scoorde Wienie na weken van blessureleed haar eerste doelpunt. Dat deze beide buitenspeelster konden excelleren in de laatste fase van de wedstrijd was dankzij de tactische discipline van de rest van het team. Want alleen als het breedtespel goed op orde is dan worden de backs van de tegenstander gedwongen de meters te maken die ze in de laatste fase tekort komen.

Een maand geleden gebruikte ik dit toetsenbord na de met 3-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Oerterp om te typen dat je pas na vier wedstrijden kan zeggen of je goed begonnen bent aan de competitie. Daar kom ik graag op terug.  We zijn goed begonnen, beter kon niet. Gaat allen de stand uitprinten en boven je bed hangen! We staan met z’n allen bovenaan.

Terugblikkend op de maand september hebben we er echt alles uit gehaald wat er in zat. Teamgeest, balans en kwaliteit ten maximale benut. Ik beloof ook hier op terug te komen de maand oktober voorbij is en we Ter Leede, Knickerbockers, ’t Zand en DTS gehad hebben.

Statistisch klopte het weer als een bus:

Met Wienie en Dany die zich bij lijst van de doelpuntenmakers voegden is de gemiddelde leeftijd van de doelpuntenmakers nu exact gelijk aan die van de veldspelers (23.4). Iedereen kan dus scoren!