Dames 1 - Hoofdklasse A

10 september 2011 15:00

Fledderus, L

Kijk verder dan de uitslag, maar geloof de stand

Dames 1 heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. In Hoogeveen werd het tegen de Drentse dames van HZVV 1-2. Het grote verschil tussen beide teams was vooral de eerste helft. Odysseus speelde hierin met veel initiatief en energie. Odysseus kwam tot twee maal toe op voorsprong door doelpunten van Maud (43e) en Monica (64e).

Wat kun je verwachten van een team dat de competitie begint met een 7-5 nederlaag? Betrof het een uit de hand gelopen 4-2 of een draaglijk gemaakte 7-1? Eigenlijk maakt het niet uit. Feit is dat HZVV de competitie was begonnen met zeven tegendoelpunten en dat is nooit fijn. Zo wisten wij nog van vorig jaar. Dat het ook weer niet zo veel hoeft te zeggen was ons ook bekend. Uiteindelijk kon een dergelijke start onze promotie naar de hoofdklasse niet verhinderen.

Minstens zo moeilijk is het om in te schatten wat je van een nieuwkomer kan verwachten die de eerste wedstrijd met 3-0 wint. Ook al is het je eigen team. Dat je al een maand lang vier keer per week ziet. Viel alles in de eerste wedstrijd op zijn plaats of was het toch een wedstrijd geweest waarin de doelpunten op de lekkere momenten vielen? Antwoord volgde pas na de wedstrijd van deze zaterdag tegen HZVV.

Odysseus had de opstelling en speelstijl nauwelijks aangepast. Waar Wienie vorige week de warming up doorstond en Monica niet, waren nu de rollen omgedraaid. Monica kon dus starten en Wienie moest blijven zitten. Karlijn stond linksback. Verder was de basis gelijk aan die van de weer ervoor. Het verloop van de eerste helft ook.

Met veel energie en focus in de ploeg kwam Odysseus scherp voor de dag op het maagdelijke kunstgras in Hoogeveen. In het eerste half uur werden op prachtige wijze drie kansen gecreëerd. Omdat de laatste man van HZVV in beide hoeken rugdekking moest geven aan de vleugelverdedigers kwam de ploeg maar moeilijk tot opbouwen. Veelal werd de lange bal gespeeld door de ploeg uit de geboorteplaats van boer Koekoek.

Juist in de fase dat het spelbeeld rommeliger werd viel de eerste goal. Door goed opletten van Dany was zij als eerst bij een vrije bal in het strafschopgebied. De keepster volgde een halve seconde later en landde op Dany. Fors geraakt bleef laatstgenoemde liggen. De dader stond op en zag de bal over zicht heen gaan. Martine was namelijk attent geweest en legde vanaf de achterlijn de bal op het hoofd van Maud die na een eerdere kopbal voorlangs nu wel het net wist te vinden.

De gelijkmaker viel een minuut na de hervatting. Het lijkt in zo’n geval aantrekkelijk om dit aan een zwakke start of onoplettendheid te wijden. Alleen soms kun je nog zo scherp starten maar krijg je toch een goal tegen. Dit gebeurde er:  halverwege de speelhelft kreeg HZVV een vrije trap. Deze werd kundig achter de verdediging gelegd waar Kate een halve pas te laat was en de goed doorgelopen spits de gelijkmaker kon maken.

Tien minuten later deed zich een identieke situatie voor. Maar nu waren verdediging en keepster gewaarschuwd. De situatie werd nu uitstekend opgelost. De combinatie van deze twee momenten doen een trainer goed. Het was een praktisch voorbeeld van de snelheid waarmee progressie geboekt wordt dit seizoen.

Vijf minuten later scoorde Monica haar eerste goal in de hoofdklasse. Na een spectaculaire aanname van Renske kwam de bal via Fraukje bij de topscorer uit de voorbereiding terecht. Op ‘de meest afschuwelijke schoenen van de eeuw’ scoorde ze beheerst in de rechteronderhoek.

Na deze goal bleef de wedstrijd gelijk opgaan. Zonder uitgespeelde kansen was het voor beide goals nog wel hectisch. Dany leek na 75 minuten de 1-3 te maken maar hoewel de bal keurig in het net lag werd de goal wegens buitenspel afgekeurd. Wij denken dat dit vooral komt omdat Dany’s snelheid bij het scheidsrechterskorps boven de IJssel nog onderschat wordt…

Het bleef rommelig in het laatste kwartier. Beide ploegen hadden veel krachten gebruikt in de voorgaande speeltijd bovendien maakte de combinatie van stroef nieuw kunstgras en warme middagzon het combinatiespel er ook niet beter op. Alle lof voor het team. Het wist bij het wegebben van het voetballende initiatief  terug te grijpen op een resultaatgerichte speelstijl waar met weinig risico geen uitgespeelde kansen weggegeven werden.

Daarmee eindigde de tweede helft terecht in 1-1. Echter, Odysseus had in de eerste helft een zeer goede veldprestatie ook al op het scorebord weten uit te drukken in een, ietwat magere, 1-0. Daarmee was de 1-2 overwinning over twee helften zeker terecht te noemen.

En vorige week? Na vandaag durven we te zeggen dat die wedstrijd niet eens ons beste spel was en dat de overwinning conform de aanwezige kwaliteiten was. Zo’n uitspraak verhoogt natuurlijk de druk, maar dat is volgens doelstelling. Die verandert na zes punten uit twee wedstrijden niet. We willen elke wedstrijd beter spelen. Ongeacht de tegenstand. We kijken verder dan de uitslag maar geloven de stand.

Statistisch klopte het als een bus:

Met de goals van Monica en Maud (en het uitblijven van een goal van Fraukje) lopen alle doelpuntemakers van dit seizoen 1-op-1. Precies het percentage van onze topscorer vorig jaar.