Dames 1 - Hoofdklasse A

17 september 2011 12:30

Nielen, B.

Dames 1- De Wolk of fame?

Na twee overwinningen in evenzoveel competitiewedstrijden speelde Odysseus da1 zaterdag gelijk tegen Wartburgia. Daarmee blijft het team goed presteren want na de derde speelronde staat het nu op de tweede plaats in de hoofdklasse zaterdag. Leeft de groep op een wolk of bouwt het aan een goede reputatie?

faam
 de; v(m) 1 goede reputatie 2 beroemdheid
wolk
 de; v(m) -en 1 opeenhoping in de dampkring van kleine waterdruppels of ijskristallen: in de ~en zijn opgetogen

De eerste twee wedstrijden had het Odysseus zes punten gehaald tegen Oerterp en HZVV. Zaterdag wachtte een tegenstander die vorig jaar alle vier de wedstrijden tegen deze teams had gewonnen (doelsaldo in deze wedstrijden: +8) . Wartburgia werd kampioen en speelde om een plek in de topklasse. Het team speelt met veel durf naar voren en schroomt niet om daar af en toe de verdedigende risico’s voor te nemen. De eerste helft liet de kwetsbare kant van deze speelwijze zien, de tweede helft was een toonbeeld van de voordelen.

Met veel mensen voor de bal ontstond in de eerste helft een spelbeeld waarbij het tempo hoog lag. Mede doordat Warburgia in de persoonlijke duels regelmatig werd afgetroefd verkoos Wartburgia vaker de lange bal te spelen en het middenveld over te slaan. Vaak werden deze lange ballen onschadelijk gemaakt door de laatste linie, keepster en/of de harde meewind. Tweemaal wist Wartburgia wel gevaarlijk voor de goal te komen. Een lobje ging net naast en bij een tweede moment kregen de bezoekers een penalty.

Op dat moment brak een bizar kwartier aan. Dat de strafschop via de binnenkant van de paal gemist werd was wellicht nog het meest ‘normale’ in de gang van zaken. De achtbaan van emoties begon met de rebound die benut werd door dezelfde speelster. De scheidsrechter was resoluut, floot  en keurde de goal af. Tot opluchting van Odysseus. Toen kwam de grensrechter van de bezoekers het veld in. Hij wist te vertellen dat er een nieuwe regel was en dat de goal goedgekeurd diende te worden. Tot ontsteltennis van alles wat paars was en net zijn zegeningen had geteld wees de scheidsrechter nu naar de middenstip. 0-1 voor de bezoekers. Inmiddels had de bestuurskamer de KNVB-noodlijn aan de telefoon. De telefoon werd aan de scheidsrechter overhandigd, en ook de bewuste grensrechter mocht nog even de spreekhoorn ter hand nemen.  Een kwartier na de benutte rebound sprak de scheidsrechter het uiteindelijke vonnis uit: 0-0. Enerzijds een pluim voor de scheidsrechter die zijn regels goed kende, anderzijds was het een onzeker optreden omdat hij zich op spelregelkennis liet overbluffen door een clubgrensrechter. Voor iedereen die nu nog twijfelt, het regelboek zegt het volgende:

“De strafschopnemer trapt de bal in voorwaartse richting. Hij speelt de bal niet voor de tweede keer voordat deze is geraakt door een andere speler.”
(Bron: Spelregels veldvoetbal, 2011)

Na deze penalty pakte de dames van Odysseus het spel uiterst geconcerteerd op. Er werden enkele mogelijkheden gecreëerd. Gevaar werd vooral gesticht door de goed doorjagende aanval die keer op keer ballen veroverde op een onzekere laatste linie. Opvallend genoeg viel de goal juist uit een prachtige aanval over vier schijven. De combinatie Fraukje-Martine-Dany-Maud was van grote klasse. Tot de rust bleef het spelbeeld vergelijkbaar en werd op basis van tomeloze inzet heel weinig meer weggegeven. Het lukte Warburgia niet om op de helft van Odysseus in balbezit te geraken.

Na de rust verscheen een ander Wartburgia. Een wissel met meer snelheid voorin werd ingebracht en dit sorteerde naarmate de tweede helft vorderde voor meer gevaar achter de laatste linie van Odysseus. Niet minder dan vier maal werd de bewuste spits alleen richting de goal gestuurd. In deze fase liet Kate zien hoe belangrijk een keeper kan zijn die het spelletje goed kan lezen en mee kan voetballen. Telkens werd de gevaarlijke midvoor tot een foutloze aanname gedwongen. Tot een dergelijk vervolg kwam het niet en dus was elke bal op doel te gehaast of ontbrak het overzicht. Tussen de vele reddingen van door was Kate ook eenmaal machteloos. Een afvallende bal uit één van de vele gevaarlijke corners werd onhoudbaar in de verre hoek gejaagd.

Even leek het sprookje van Odysseus op de wolk toch nog een speelronde langer te duren. Want ondanks dat Odysseus met de rug tegen de muur stond werd Dany´s inzet van de lijn gehaald en in de laatste minuut stuitte Maud vanaf rand 16 nog op de lange keepster. Natuurlijk hadden we bij het welslagen van één van doelpogingen gesproken van een gestolen overwinning maar er gebeuren gekkere dingen op wolken.

Wanneer Wartburgia gescoord had in plaats van de paal drie keer te raken dan had Odysseus nu vijfde gestaan op de ranglijst. Dat is dus de waarde van een wolk. Dan de fame: We doen serieus mee in de hoofdklasse. Kiest uw favoriet.