90'

Da5 - Vrouwen Zaterdag, DA5, 5e klasse B

2 april 2011 12:30

Dames 5 schrikt net op tijd wakker

UTRECHT – Op genante wijze heeft Dames 5 de clubderby diep in de tweede helft beslist: 3-0. Na drie wedstrijden niet gewonnen te hebben, snakten de paarse dames naar een dominant potje voetbal. De praktijk liep anders en in een erbarmelijk slechte eerste helft lag een tegentreffer eerder voor de hand dan een voorsprong. Er moesten uiteindelijk twee bevliegingen van Manon aan te pas komen om het verschil te maken in het armetierige duel.

De voorafgaande zeventig minuten had veel weg van een boze droom waar geen uitweg in was. Dames 5 speelde niet alleen verschrikkelijk slecht, het had ook het idee dat het duels uit de weg kon gaan en dat de bal er vanzelf in zou waaien. Het goed gegroepeerde Dames 6 hoefde geeneens tot het uiterste te gaan om het gevaar van het doel te houden. De wedstrijd begon dan wel met tien tegen tien, maar dat mocht geen excuus zijn voor het spel. Aannames, passing, duels, werkelijk alles ging mis en de tikkende klok maakte het steeds nerveuzer. De opluchting is nog nooit zo groot geweest toen na rust – waarin meer lijn en initiatief te zien was – het netje dan eindelijk bolde. En misschien dat zo’n wedstrijd een wijze les blijkt te zijn voor de rest van het seizoen. Een top drie notering lijkt het maximaal haalbare, maar met de wedstrijdinstelling en niveau tegen Dames 6 mag het team nergens aanspraak op maken.

Vanaf minuut één ging alles mis. De meest simpele zaken werden verkeerd uitgevoerd.  De anders zo betrouwbare verdediging liet nogal wat steekjes vallen, het middenveld was slecht aanspeelbaar en ook de aanval deelde mee in de malaise. Deze situatie zorgde ervoor dat Dames 6 er soms gevaarlijk uitkwam. Priscilla zag een schot geblokt worden en een poging net over de lat zeilen. Wij speelden weinig klaar, een paar balletjes gingen naast, maar tot uitgespeelde aanvallen kwamen we nooit. Na 45 minuten stond daarom ook 0-0 op het bord. Excuses klonken er, maar iedereen besefte maar al te goed dat deze beschamende vertoning echt niet kon.

En op zich had de spiegel die het team zich had voorgehouden wel zijn uitwerking. Anouk speelde dienstbaar in de spits, waardoor Manon meer in haar element kwam, en met Ankie in de verdediging en Irene op het middenveld als positieve noten kwam Dames 6 er niet meer uit. Anouk en Joline misten nog grote kansen, maar twintig minuten voor tijd haalde heel Dames 5 opgelucht adem. Manon kwam weer eens met haar handelsmerk op de proppen: boogballetjes van een meter of achttien. Twee identieke goals binnen tien minuten beslisten de derby. In de slotminuut bekroonde Irene haar goede tweede helft met een goal door een voorzet van Emma direct binnen te schieten.