Anouk Steur (schot)

Da5 - Vrouwen Zaterdag, DA5, 5e klasse B

5 maart 2011 11:30

Dames 5 vervult haar plicht tegen Desto

VLEUTEN – Er breken spannende weken aan voor Dames 5 na de plichtmatige overwinning op Desto Da2. Twee hoogvliegers staan op het programma en na vier verdiende zeges op rij lijken de paarse dames klaar voor de topconfrontaties. Toch viel er genoeg aan te merken op het spel van Ody. Onnauwkeurige passing en balcontroles brachten veel ploeggenoten in de problemen en omdat bijna iedere tegenstander een aantal extra kilo’s en centimeters mee torsten, was het soms oppassen geblazen. Zonder blessureleed verdubbelde Dames 5 de minieme voorsprong na rust in een 0-2 eindscore.

Parel van de dag was de vrije trap van Manon in de zesde minuut. Na zelf het dode spelmoment verdiend te hebben op achttien meter van het doel ging de topscorer achter de bal staan. Afgemeten en met de juiste snelheid krulde ze het leer over de muur hoog in de korte hoek. Knap staaltje ambachtswerk van de aanvallende middenvelder die toch al weer twee duels droog stond. Dames 5 kon weer leunen op een rustige verdediging waar Ankie vaak koos voor de goede voortzetting. Ilona kreeg te maken met een lastig handenbindertje, maar echt gevaarlijk werd het nooit aan het kantje. Desto, eerder teruggezet van de vierde naar de vijfde klasse, leunde op een paar ervaren krachten in de verdediging en middenveld en daarom had Dames 5 het lastig. In de beginfase lagen nog wel zeeën van ruimtes achter de verdediging en regen de mogelijkheden zich snel aaneen, maar Floor, Marije en Anouk strandden telkens op de keepster.

Doelpuntenmaker Manon kreeg minder ruimte dan haar ploeggenoten en werd geketend aan een lastpak die ze misschien nog wel eens ’s nachts van haar afslaat als ze zwetend wakker wordt. En toen Desto met een laatste man ging spelen, namen de kansen af. Een onrustig eerste helft volgde met veel onzuivere ballen. Rosa sprong vooral veel op om alle benen (lees: zwaarden) te ontwijken en lijkt zich lekkerder te voelen op kunstgras. In de rust werd het Altius drama nog eens uit de oude doos gehaald. We verloren daar na een 1-0 voorsprong volledig de grip wat leidde tot een onnodig gelijkspel.

Dames 5 liet het in Vleuten gelukkig lang zo ver niet komen. In het eerste kwartier na rust legde de ploeg een dominante fase op de mat. Snotterende Lou zette direct Suus fraai voor de keepster, maar dat leverde nog geen doelpunt op. Het bleek wel een voorbode te zijn voor de beslissing. Vijftien minuten in de tweede helft werd het 0-2 door Anouk die als linkshalf in de tweede helft een beter gezicht liet zien dan in de eerste helft. Bijna scoorde ze nog een fraaie goal met haar mindere rechter, maar het schot stuitte op de paal. Ankie had even daarvoor op de lat geschoten uit een vrije trap van zeker 25 meter en ook de rebound werd niet benut door vier instormende paarshemden. Al met al was het niet zo hoogstaand wat Dames 5 liet zien, maar de punten waren er niet minder om. Een belangrijke kampioenenwet is dat ook slechte wedstrijden winnend moeten worden afgesloten. Deze gedachte geeft houvast voor de komende weken als Saestum en SCW tegenover ons komen te staan en de verhoudingen duidelijk worden op de ranglijst.