10'

Da5 - Vrouwen Zaterdag, DA5, 5e klasse B

5 februari 2011 10:00

‘Stormachtig’ begin voldoende voor zuinige winst Dames 5

UTRECHT – Zonder spanning of glans heeft Dames 5 haar achtste overwinning van het seizoen geboekt: 2-0. In alle vroegte startte de paarse brigade stormachtig tegen Lopik met de harde wind in de rug. Twee doelpunten van Manon in de eerste tien minuten – de topscorertitel lonkt met alweer haar achttiende goal –  zette het elftal in een comfortabele zetel.   Helaas werd deze score niet omgezet in een klinkende zege, maar de overwinning kwam in de resterende tachtig minuten niet meer in gevaar.

De aanloop naar de confrontatie met Lopik verliep verre van vlekkeloos. Carly, Saskia en Anouk kregen te kampen met vervelende knieblessures. En omdat Irene een paar dagen voor de wedstrijd last had van haar knie, Manon snotterend op bed lag en Rosa voor familiebezoek naar Madrid trok, werd Mara voor de zekerheid aan de selectie toegevoegd. Gelukkig viel de schade op de wedstrijddag mee en konden Irene, Manon en ook Imke hun minuten maken. Ook Emma maakte haar comeback in de spits na vier maanden Zuid Amerika verkend te hebben. Een doelpuntje was net teveel van het goede. Die eer was voor Manon wel weggelegd. Met haar kenmerkende strandballen – schot binnenkant voet rand zestienmetergebied hoog in de lucht en hopen dat de wind de rest doet – heeft ze al vele keepers laten wanhopen.

Zo ook de kleine doelvrouw van Lopik die al na vijf minuten het leer net onder de lat zag binnen ploffen. Dames 5 opende sterk en geholpen met de storm speelde het voetbal zich vaak rechts voorin af. Aan de linkerkant stonden Ilona, Geertje en Floor vaak te kijken hoe het spel zich voltrok aan de andere kant. De harde wind maakte goed en zuiver veldspel bijna onmogelijk. Vele ballen rolden over zij- en achterlijn, maar in de tiende minuut viel het balletje goed en kon Manon haar tweede van de dag aantekenen met een lage schuiver in de hoek. Bijna was het direct 3-0 geworden. Misschien kreeg Nienke wel teveel tijd, want in plaats vol uit te halen op een gapend doel, mik te ze met een geplaatst schot op de paal. Achterin had alleen Marije haar handen meer dan vol aan haar directe tegenstander, maar meer dan wat gestrande halfbakken aanvallen kwam de tegenstander niet.

Na rust ontspon zich een ander spelbeeld. Dit keer had Lopik de twaalfde kracht aan haar zijde en de wind blies de bal wat vaker op onze helft. Met zuiver veldspel en minder opportunisme moest nu de aanval gezocht worden. Dat verliep wat moeizaam. Kansjes voor Emma, Manon, Nienke en Mara werden om zeep geholpen en een kwartier voor tijd ringelde plots de alarmbellen in de eigen defensie. Met iets meer dadendrang maakte Lopik het ons even lastig. Het resulteerde in een paar mogelijkheden, waarvan Priscilla er één met de voeten onschadelijk maakte. Heel snel was het al 2-0 en dat bleef het ook na 85 minuten voetbal, omdat de scheidsrechter het toen genoeg vond wat tot protesten leiden onder de begeleiding van Lopik. Dames 5 vond het wel best. Het rekende zich drie punten rijker en maakt zich op voor een interessante vriendschappelijke wedstrijd tegen Dames 4 waar niet de punten, maar de eer op het spel staat.