22'

Da5 - Vrouwen Zaterdag, DA5, 5e klasse B

26 februari 2011 12:15

Dames 5 revancheert zich overtuigend tegen Altius

UTRECHT – De koppositie is  weer in handen van Dames 5. Tegen Altius had de ploeg nog wat goed te maken na het teleurstellende gelijke spel in de eerste ontmoeting. Met een recept dat zo onderhand berucht aan het worden is – een dodelijk effectief eerste kwartier – beslisten de paarse dames de belangrijke wedstrijd: 4-1. En omdat GeuzenMiddenmeer niet in actie kwam, was het dubbel feest na afloop in de kleedkamers. Met carnavalsdansjes, die een dag eerder geoefend waren op het afstudeerfeestje van Imke, werd de status als koploper gevierd.

Niet alleen de punten, maar ook het spelbeeld van met name de eerste helft stemde iedereen tevreden. Het uitgebalanceerde Dames 5 speelde rustig, vond makkelijk de vrije dame op het middenveld en had met Rosa, Nienke en Lou drie speelsters die duidelijk met het goede (rechter)been uit bed waren gestapt. Wel mocht de ploeg de handjes dichtknijpen dat Altius zijn sterspeelster – hun keepster – niet kon opstellen vanwege een blessure. Altius zonder vaste keepster is geen gehandicapt, maar een geamputeerd elftal en kon dat niet compenseren op het veld. Op vrijwel alle posities waren de Utrechters rustiger, zuiniger met balbezit en daardoor zat er meer lijn in het spel. De meeste directe tegenstanders waren een paar jaartjes jonger en die gebrek aan ervaring was te zien in het veld. Altius had misschien meer snelheid en loopvermogen in de gelederen, maar zonder bal wordt scoren lastig en met ausputzer Ankie heeft de al stevige deur ook nog eens een betrouwbaar slot.

Dat betekent in de praktijk dat vaak één of twee doelpunten voldoende zijn om aan het einde van de rit drie punten te innen. In de laatste twee wedstrijden bolden het netje van de tegenstander minimaal twee keer in het eerste kwartier en ook tegen Altius zette Dames 5 dit kunststukje voort. Dat was vooraf niet de verwachting. Anderhalve maand eerder strandde het veldspel vaak in de aanval, maar in het eigen huis schoot Ody wel met scherp. Na acht minuten had Lou in de zestien even tijd om uit te halen en dat liet de spits niet na: 1-0. Even later had het team het onderonsje al bijna in de tas. Voorstopper Suus, steeds vaker maakt ze onbewaakte uitstapjes naar het middenveld, zag een afgeslagen corner haar kant op rollen en met een beheerst schot binnenkant voet verschalkte ze de keepster door de benen: 2-0. De weelde van een snelle voorsprong deed Dames 5 goed. Altius kwam niet verder dan het middenveld en vaak leverden het eigen fanatisme snel balbezit op. Halverwege de eerste helft juichten we voor de derde keer. Rosa gaf voor en bij de tweede paal stond Irene om het buitenkansje te verzilveren met haar linker. Pas toen kroop Altius iets uit hun schulp en prompt scoorde het nog voor rust. De snelle buitenspeelster schoot de bal net onder de lat buiten bereik van Priscilla: 3-1.

De thee smaakte, ondanks de late tegentreffer, erg zoet. Een comfortabele voorsprong, verzorgd spel en een trio treffers schonk de ploeg zelfvertrouwen. De tweede helft had een ander karakter. Dames 5 bikkelde erop los. Voor sommigen was dat een aanslag voor de conditie, maar met name Nienke profileerde zich binnen elftal, de trukendoos stroomde helemaal leeg op het kunstgras. Toch dreigde even de aansluitingstreffer, maar een goed schot spatte uiteen op de lat. Eigenlijk was dat wel het laatste echte wapenfeit, op een inzet in het zijnet na, van de tegenstander. Vijf minuten voor tijd gaf Rosa de zege extra glans. In de eerste helft scoorde ze ook al met een boogbal van dertig meter, de wind was haar goed gezind, maar de grensrechter en tegelijk coach van Altius weigerde het doelpunt toe te kennen nadat de keepster de bal achter de doellijn vandaan grabbelde. Kort voor tijd zag de nummer dertien haar geplaatste inzet wel tegen de touwen eindigen en zo wist Dames 5 dat het de belangrijke serie van vier wedstrijden niet beter had kunnen beginnen.