He1 - Mannen Zaterdag standaard, 1, 3e klasse D

30 oktober 2010 14:30

Berg, G. van den

Knappe overwinning Odysseus ’91 op v.v. Renswoude

RENSWOUDE -  Zaterdag 30 oktober bewees Odysseus andermaal op zijn best te zijn tegen ‘de grotere’ uit de competitie. Op het moment dat de tegenstander over een bepaald voetballend vermogen beschikt, staan de koppies pas écht scherp en lijkt het beste in eenieder met een paars shirt naar boven te komen.

Na de - inmiddels vertrouwde - wedstrijdbespreking in vergaderzaal 1 van thuishaven Olympos reisde de 16-koppige selectie de heuvelrug af voor de confrontatie met v.v. Renswoude. Van Renswoude was bekend dat de kracht vooral in hun aanvallers schuilde. Met twee controleurs (Jesse & Gijs), een meer spelverdelende dan aanvallende ‘10’ (Ruud) en een duidelijke opdracht voor de verdediging (eerst defensief denken), de aanval (druk op de rechtsbenige linksback) en het hele team (“wij gaat voor ik”) moest dit Odysseus in staat zijn de aanvallende kwaliteiten van de nummer 4 van de competitie in toom te houden.

In de goal stond Teun Heuvelink (presteert al weken bijzonder solide). De verdediging bestond v.l.n.r. uit Molenaars, Dolman&Dresen en Hendriks. Het middenveld werd gevormd door Van den Berg, Oomen en Hobbelink. Voorin moesten Verhaar, Dams en Aref voor de offensieve impulsen zorgen.

Renswoude zocht vanaf het eerste fluitsignaal de aanval, maar Odysseus wist met geconcentreerd spel elke aanval af te slaan. De tegenaanvallen van de paarsen uit Utrecht zorgden voor de nodige dreiging. Na 10 minuten werd er zelfs een levensgrote kans gecreëerd, waarbij de keeper goed redde op een schot van de doorgebroken Ruud. Adam wist het publiek binnen 5 minuten weer eens tegen zich te keren. Het leverde hem en, even later, zijn tegenstander een gele kaart op, en ons een kannetje.

De scherpte binnen de ploeg van trainer Pieter van der Grift kwam bijzonder tot uiting toen in de 20ste minuut een corner werd gekopt door Bas. Toen Gijs de bal met het hoofd tegen de lat verlengde, werd hem de huid vol gescholden als ware hij een onbenullige eigen goal gemaakt had. Teleurstelling bij Bas Dolman (‘Ik weet zeker dat ie erin was gegaan! Ik stond er recht achter en ik zag ‘m zo de hoek invliegen!’). De drang om te winnen was groot.

Vervolgens was het Renswoude dat de wedstrijd naar zich toe trok. Langzaam maar zeker raakte het middenveld van Odysseus de grip op de wedstrijd kwijt en drongen de roden aan. De snelle linksbuiten maakte het Lorin knap lastig, terwijl Bas zijn handen vol had aan de lepe spits. Renswoude creëerde drie aardige kansen maar Teun stond zijn mannetje. De eerste helft bood spektakel maar geen doelpunten: 0-0.

In de tweede helft leek Odysseus de controle over de wedstrijd weer een beetje terug te pakken. Het eerste kwartier gebeurde er weinig voor beide doelen. In de 60ste minuut werd de wedstrijd opengebroken. Karim kapte en draaide, ging buitenom en vuurde af. De keeper redde in eerste instantie maar de afgeslagen bal werd attent binnengekaatst door Farley: 0-1.

Renswoude leek enigszins aangeslagen door dit doelpunt want nog geen twee minuten later werd Ruud vrijgespeeld aan de rand van het strafschopgebied. Ruud kapte en kapte (‘Hij is links! Hij is links!’) en haalde verwoestend uit met rechts. De keeper kon alleen maar kijken hoe de bal loepzuiver insloeg in de verre kruising: 0-2.

De moegestreden Farley werd vervangen door Chris en als slot op de deur maakte Wietse (‘Lekker poetsen!’), na weken blessureleed, zijn rentree in het centrum van de verdediging. Renswoude reageerde met drie wissels en ging driftig op zoek naar de aansluitingstreffer. Odysseus voelde dat dit niet meer weggegeven zou worden. In de tegenaanval had er wellicht nog één of twee keer gescoord moeten worden, al had dit een geflatteerde uitslag opgeleverd. Bovendien stond de grensrechter van Renswoude dusdanig te vlagen dat je je kunt afvragen of het überhaupt wel mogelijk was die middag nog tot scoren te komen. Onder toeziend oog van de ziekenboeg (Jöbke, Klaas, Thomas en Willem) werden de punten gepakt.

Met de derde overwinning op rij, stijgt Odysseus naar een knappe 4e plek op de ranglijst. Volgende week wacht “laagvlieger” DOSC, thuis op het kunstgras van Olympos. Ook dan is scherpte geboden.