80'

Da5 - Vrouwen Zaterdag, DA5, 5e klasse B

11 september 2010 16:00

Dames 5 schudt schoppend Lopik van zich af

LOPIK – Het seizoen 2010 – 2011 is Dames 5 begonnen met een vreemde 7-3 overwinning in en tegen Lopik. De tegenstander leek voor aanvang het ideale slachtoffer om op de pijnbank gelegd te worden, gezien de resultaten uit het verleden, maar daar wensten de lokale dames niet aan mee te werken. Schoppend, shirtje trekkend en tierend maakte het sterk verjongde Lopik het Dames 5 soms meer dan lastig. Gelukkig overwon uiteindelijk het voetbal.

Maar voordat Odysseus een beslissende marge had opgebouwd, keek het tegen een 2-1 achterstand aan. Al heel snel promoveerde Rosa nog een corner tot 1-0, maar snel daarna prikte de thuisploeg 1-1 binnen en dwarrelde een vrije trap in de 22e minuut pardoes de lange hoek in 2-1. Misschien dat de verdedigingslinie, waar Carly, Ankie en Susanne stonden, nog niet helemaal gewend waren aan de startopstelling met drie verdedigers. Feit was wel dat een achterstand omgebogen moest worden. Direct na rake vrije trap deed Manon dat kunstje nog eens dunnetjes over: 2-2. Odysseus had dan wel verreweg het meeste voetbal in huis en domineerde op vijandelijke helft, het had pech met de krankzinnige scheidsrechter die toestond dat Lopik vrij worstelen botvierde op sommigen van onze spelers. Vooral de voorwaartse moesten het geregeld ontgelden.

Nienke en Emma hadden het zwaar in de frontlinie, maar hielden het hoofd boven water. Joline greep de laatste fase van de eerste helft aan om haar unieke talent te etaleren: haar snelheid. Zo gemakkelijk zien haar sprints eruit dat ze liefkozend de naam ‘Bambi’ heeft gekregen van haar teamgenoten. ‘Bambi’ bewees haar waarde op de linksbuiten positie door eerst goed raak te mikken en net voor rust een adembenemende spurt cool af te sluiten in de korte hoek: 4-2. Deze klap kwam Lopik niet meer te boven. Dapper probeerden de blauwwitten aan te klampen, maar het kwam simpelweg kwaliteit tekort om door te drukken tot onze zestien. Canadees Morgan maakte haar debuut en dat zag er hoopvol uit. Ze werd nooit zenuwachtig, heeft een krachtige uitstraling en balvast vermogen op meerdere posities op het middenveld.

De tweede helft, die nooit leuk werd, begon heel succesvol voor invalster en spits Floor die met haar eerste balcontact 5-2 scoorde. Rosa assisteerde veelvuldig het trio verdedigers, maar moest toezien hoe de marge weer verkleind werd met twee doelpunten: 5-3. Eventuele onzekerheid over een teleurstellende afloop draaide Saskia de nek om. De rechtshalf met kruit in het rechterbeen testte de keeper van afstand en de goalie faalde en zag de bal onder haar door glippen: 6-3. De definitieve eindstand bepaalde Lopik zelf door een voorzet, onder druk van Nienke, in eigen doel te werken. Nieuwbakken keepster Priscillia had daarvoor twee keer van zich laten spreken door een geweldige lijnredding te etaleren en goed te reageren op een één tegen één situatie.

Odysseus leerde een aantal lessen in Lopik want het gaat waarschijnlijk meerdere teams tegemoet zien die fysiek geweld gaan inzetten tegen onze damesbenen. Rosa probeerde de scheids er nog van te overtuigen dat haar benen op het spel stonden en dat haar directe tegenstandster haar had toegefluisterd deze ‘te breken’. De leidsman had daar geen boodschap aan en onze dames bewaarden de discipline om niet uit de tent gelokt te worden. Andere les is de waarde van defensieve zekerheden. Deze ontbraken enigszins, vanwege het experiment met drie poppetjes in de verdediging, waardoor Rosa veel assistentie verleende. In het vervolg zal weer terug gegrepen worden naar zekerheid.