Wedstrijdverslag Rivierwijkers D2 - Odysseus D2 29/02/2023

Uppsalalaan 3
3584CT
UTRECHT
tel. 030-2534471

Op een koude dinsdagavond in februari begon de Galgenwaard langzaam vol te lopen voor de bekerwedstrijd tussen FC Utrecht en SV Spakenburg. Het beloofde een bijzondere wedstrijd te worden. Er was een grote drukte rondom het stadion en ook een aantal spelers van Ody dames 2 waren in deze drukte te vinden. Echter waren ze niet op weg naar het voetbalveld van FC Utrecht, maar naar het prachtige hoofdveld bij Olympos. Ze moesten een verplaatste wedstrijd gaan spelen tegen Rivierwijkers. Het was een pot die ze zouden moeten winnen, Rivierwijkers stond immers met 4 punten op de 13e plaats. Op deze avond zou er een nieuwe tactiek toegepast gaan worden, die ons meer overwinningen zouden gaan opleveren om uiteindelijk in het linker rijtje te eindigen. Met de nieuwe instructies en met de hulp van een aantal speelsters uit dames 1 (na blessures en andere afwezigen van het eigen team) stonden de chickens in hun gele tenues klaar voor de aftrap. Het was erg koud, wel -2 °C, dus ze wilden maar wat graag beginnen!

Na 8 minuten kwam daar de eerste grote kans. Laura maakt een mooie actie aan de zijkant en speelt de bal door naar Shan. Zij passt de bal naar Yas die een schotkans krijgt, maar helaas op de keeper. In de minuten die daarop volgen, krijgt Ody meerdere kansen, maar de schoten worden geblokt of gaan mis. In de 16e minuut maakt Shan een mooie dribbel langs de zijkant en geeft de bal voor op Yas, maar ze weet de bal niet in het netje te krijgen. Wat wel duidelijk was: het druk zetten met de nieuwe tactiek gaat goed! Ody heeft voornamelijk de bal en Rivierwijkers is nog maar enkele keren op onze helft gekomen. De coaches maken notities van hoe het spel op deze manier verloopt en er wordt geregeld ‘schrijf op! Schrijf op!’ geroepen.

In de 27e minuut wordt er een mooie aanval opgestart. Nina krijgt de bal aan de rechterkant en legt ‘m terug op Dana die de bal in een keer diep geeft op Jutka. Zij geeft hem voor op Laura, maar nog steeds lukt het niet om te scoren. Tot aan de rust blijft het hetzelfde verhaal: goede acties van o.a. Shan, Nina en Lau (die een prachtige schijnbeweging maakt en de tegenstander het bos in stuurt), goede voorzetten, maar nog steeds niet die ene belangrijke goal die ons op voorsprong brengt. Wanneer de zoveelste voorzet niet het doel in wordt gewerkt, roept Hugo: ‘Steek gewoon je hoofd uit!’. We belonen we onszelf niet in de eerste helft en gaan met 0-0 de rust in. Voor de eerste wedstrijd met een nieuwe tactiek gaat het erg goed, een paar kleine dingetjes nog verbeteren en dat zou ons uiteindelijk de overwinning moeten opleveren.

Met goede moed stapt Ody het veld weer op om de 3 punten binnen te slepen. Voordat we aan de tweede helft beginnen, wordt er nog een wissel doorgevoerd: Kay komt erin voor Lau. De eerste kans in die helft is voor Rivierwijkers, maar gelukkig is onze keeper Pien scherp, ondanks dat ze tot nu toe nog maar weinig te doen heeft gehad (behalve rondspringen om het warm te houden). In de 55e minuut komt er een grote kans voor Ody. Nina krijgt een schotkans en de bank was er al van overtuigd dat die er in zat, maar helaas bleek het net naast te zijn. In de paar minuten erna zijn er weer een aantal grote kansen voor Ody. En jullie zullen het verhaaltje nu inmiddels wel kennen: nog steeds geen goal. Op de bank klinkt het vooralsnog positief: ‘Hij hangt in de lucht!’ horen we Lotte zeggen. Maar kort daarna krijgt Rivierwijkers een gevaarlijke counter. 2 aanvalsters staan nog enkel tegenover Beun, maar zij verdedigt heel sterk en verovert de bal!

Met iets minder dan een half uur te gaan, komen Mara en Britt het veld in voor Jutka en Beun. Niet veel later werd het weer even spannend, want een speler van Rivierwijkers stond oog in oog met Pien, maar gelukkig maakt ze een goede redding. Dan in de 70e minuut is het weer tijd voor een grote kans voor Ody. De keeper is al gepasseerd en Heuv hoeft de bal alleen nog in het net te schieten, maar helaas is de hoek net wat te klein geworden en schiet ze op de paal. Dan komt daar wederom een counter van Rivierwijkers. Door een perfecte sliding van Britt op de bal weet ze in eerste instantie de aanval te stoppen, maar de 2e sliding is een flinke overtreding en we krijgen een vrije trap tegen net buiten de 16. Gelukkig wordt deze naast geschoten.

Dan zijn de laatste 10 minuten van de wedstrijd aangebroken. Nu moet het dan toch echt gaan gebeuren. In de 83e minuut krijgt Kay de mogelijkheid om te scoren, maar die schiet de bal ver over het vangnet achter de goal (dat is een kan!). Met nog 5 minuten op de klok zet Ody weer een aanval op. Nina speelt ‘m diep op Shan, die weet de eerste voorzet niet bij een van onze spelers te krijgen, maar krijgt een herkansing. Ze geeft de bal hoog voor op Mara, die kopt ‘m door naar Afke en zij krijgt dan ein-de-lijk de bal in het doel! 1-0 voor de chickens!!

Dan is het de taak om de wedstrijd uit te spelen en geen tegengoal te krijgen. In de laatste minuut krijgt Rivierwijkers nog een corner, waarbij hun keeper nog hoopvol mee naar voren gaat. Hier wordt uiteindelijk niks mee gedaan en dan klinkt het verlossende eindsignaal! Na hard gestreden te hebben, wint Ody van Rivierwijkers. De opbrengst: 3 punten en 2 kannen (het was namelijk ook Afke’s eerste Ody goal!) Daar zouden de spelers van FC Utrecht misschien nog wel wat van kunnen leren.