1 - 1

Zwaluwen Utrecht '11 VR1

3e klasse B

21 september 2019 15:15

Na twee ‘oefen’potjes in de beker, was het zaterdag tijd voor het echte werk: de competitie kon beginnen! Met een flinke selectie, versterkt door Hannah (D3), Yvonne en Carla (D1), stond Dames 2 te popelen om aan de competitie te beginnen. Zwaluwen staat bekend als een sterke tegenstander, maar ook wij worden met de training beter. Vlak voor aanvang van de wedstrijd krijgt aanvoerder Wout nog een orakel door. Ligt de uitkomst van deze pot al in het lot bepaald?

“De slang is een symbool in veel mythologieën en riten. Vaak heeft de slang een duaal karakter van goed en kwaad en van leven en dood” (Wikipedia 2019).

Toen Flo, Flip en Wout naar het veld liepen, voelde Flip iets raars onder haar voet: een slang! Hij siste hen iets toe. Aanvoerder Wout dacht: ‘Dit moet wel een voorspelling zijn!’ Helaas verstond ze geen Sisselspraak, dus de uitleg bleek haar een raadsel. (Voor een vloeiende spreker in Sisselspraak verwijs ik u overigens door naar Heren 5. Helaas was desbetreffende speler niet in de buurt om te tolken.)

Na een ietwat slordige warming-up (iedereen zat vast nog met de slang in zijn hoofd), maar vol goede moed, startte Dames 2 haar eerste competitiewedstrijd. Deze goede moed werd versterkt door een heerlijk aantal toeschouwers, waaronder Dames 1, Dames 3, blessa Evy en privéfotograaf Til (credits voor alle bijgevoegde foto’s naar haar). Ook de tegenstanders hadden iemand meegenomen om de goede (?) moed in te spreken: een gloednieuwe coach. Zou hij zijn markante petje speciaal voor deze gelegenheid aangeschaft hebben?

Maar goed, door met de wedstrijd. Al in de tweede minuut steekt leenspeelster Carla onze huidige
topscoorder Pleunie (1 doelpunt) heerlijk weg. Helaas heeft dit niet geleid tot een vroege
openingstreffer. Zeven minuten later zet Ody weer een heerlijke actie op, maar helaas komt het hakje van Lize nét niet voorbij de keep. Toch domineren de paarshemden het spel nog niet. Zwaluwen zet hoog druk (meermaals subtiel ingefluisterd door de coach met het petje) en speelt goed samen. Zo zetten ze een goede 2 tegen 2 op, maar vergeten deze actie af te maken. Het was een aardige kans, maar Yvonne maak je niet zomaar bang. Deze backie draait midden op het veld zomaar twee man eruit, en zet zo nog een goede Ody-aanval op. Nog zo’n fijne aanval wordt opgezet door Sassie, die Lize een knappe steekpass geeft, maar helaas belandt ook deze niet in het net. En dan weet onze tegenstander ineens wel het net te vinden. De Ody-dames lijden duur balverlies op het middenveld, en dan kan hun aanvoerder fluitend door onze verdediging heen. Zij verzuimt het zeker niet om af te maken, en zet haar team op voorsprong.

Ook aan het einde van de eerste helft komen er kansen aan beide kanten. Na snelle rush van Kay moet het centrale duo Juud&Britt alweer in actie komen om een aanval van Zwaluwen af te stoppen (“door het oog van de naald, jongens!” – aldus een anonieme geblesseerde bruinharige supporter met een achternaam die ze op de Molukken óók niet kunnen uitspreken). Deze duale tijd (dualitijd?) van goed en kwaad zet zich door in de tweede helft. Dat de rushes nu van Anne komen, en de reddingen ook vaak van Hannah verandert weinig aan het wisselende spelbeeld.
De anonieme roodharige springerige en immer goedlachse notuliste wil nog graag een tip meegeven
aan Flip: ons spelletje heet dus voet bal. Een bal spelen met de hand leidt dan ook tot nare
consequenties.

Dan maakt trainer/coach Mart (die overigens nog op zoek is naar versterking van de trainersstaf. Interesse? Neem contact op!) een goede beslissing door Emma en Star het veld in te sturen. Ody begint meer kansen te creëren en wordt sterker. Zo wordt een ziek afstandsschot van Sas (‘schieten dat kan ik echt niet hoor’) meer net over getikt door de keeper. De paarse dominantie dringt ook door bij Zwaluwen. Gelukkig hebben zij hun altijd rustige coach die hen kalmeert door te brullen: “Wat was nou de afspraak, GEEN PANIEK!!!!!!!!!”

Extra goede moed kan Zwaluwen wel gebruiken na de 74e minuut. Pleunie kapt het halve team het
bos in en knalt dan met links de goal in: 1-1!! Deze topscoorder versterkt nog eens haar plekje.
Een minuut later scoort Pleun bijna weer, maar de keepster herinnert zich net op tijd dat zij wél haar
handen mag gebruiken, en tikt de bal uit de goal. Vanaf dat moment krijgt Ody het weer zwaarder.
Wout wordt genoodzaakt een fikse overtreding te maken op het middenveld, ‘’tegenstander slaat op
de grond, heeel gek’’, aldus de notulen. De laatste 10 minuten begint het echte gepingpong. Een
schot op onze paal wordt afgewisseld door een counter van Eef, een steekpass op hun spits met
eentje op onze eigenste Star. De 89e minuut was ook de scheids klaar met dit heen-en-weer geren, en floot af (Anne was not amused door deze verkorte speeltijd).

Het was een wedstrijd die veel wisselingen kende, goede kansen aan beide kanten van het veld, en
minder goede kansen ook. Aanvoerder Wout begon iets te dagen. Zou ze het orakel van de slang dan tóch begrijpen? De dualiteit van goed en kwaad, van leven en dood, van kansen aan beide kanten, van een 1-1 gelijkspel??

Gelukkig voor het team heeft het symbool van een slang nog meer betekenissen. Zo staat het dier in
bijvoorbeeld de Aboriginal en ook Egyptische cultuur bekend als teken van vruchtbaarheid. Laten we
maar hopen dat deze wedstrijd de start is van een vruchtbaar seizoen.