Assist: Kosja Dietz
...

2e klasse/3e klasse 1e ronde W. 1 t/m W. 16

1 juni 2019 12:30

De competitie is voorbij, maar het seizoen nog niet. Heren 3 mag trots terugkijken op het afgelopen seizoen, maar eerst moeten de blikken nog even naar voren worden gericht. De nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse, bestaande uit (hopelijk) drie wedstrijden, begon afgelopen zaterdag.
Eerst, echter, de belangrijkste mededeling van dit verslag: Rivierwijkers 2 heeft, niet geheel onverwachts, het hoofd niet boven water weten te houden dit seizoen en is gedegradeerd naar de vierde klasse. Het zelfbenoemde ‘vlaggenschip’ heeft zelfs de meeste tegendoelpunten moeten incasseren van alle teams in de competitie. Het team is gezonken tot een nieuw dieptepunt. Volgend jaar mogen ze in een klasse lager weer gaan proberen het bootje boven water te houden. Odysseus ‘91 Heren 3 wenst ze, vanuit een (of twee) klasse hoger, in ieder geval al het succes toe.

Dan toch over naar de wedstrijd van zaterdag. Zaterdag 1 Juni is de datum van een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Niet de champions league finale, maar Odysseus ’91 H3 tegen IJsselmeervogels 4 was het gesprek van de dag. Op het zonovergoten middaguur begonnen de teams aan de warming-up. De winnaar zou door mogen voetballen en strijden voor promotie, voor de verliezer zou het seizoen erop zitten.

De spelers die mochten aantreden bij het eerste fluitsignaal waren (van achter naar voor en links naar recht); Tom, Gijs, Bas, Daan, Thomas, Michael, Juul, Stef, Cas, Ruben en Maas. Ook de bank was goedgevuld, dus daar zou het niet aan kunnen liggen.

De eerste helft was het Ody de grote kansen kreeg. Groot met een hoofdletter G, want meerdere vrije schietkansen werden niet verzilverd. Een schot van Juul in de zestien miste het doel en een één op één van Pup en de keeper eindigde in IJsselmeervogels’ voordeel. Beide hadden een goal verdiend, gezien hun prestaties van het afgelopen seizoen. Ook Michael kon een van zijn snelle acties niet belonen en schoot over. De kansen gaven wel aan dat Ody in staat was voetballend door de verdediging van IJsselmeervogels te komen en kansen te creëren. Verdedigend moest worden opgepast voor de lange ballen naar de spitsen. Een compact staande verdediging plus middenveld kon de meeste aanvallen van de Vogels in de kiem smoren.

In de rust werd nog eens duidelijk gemaakt dat het voetbal goed was, maar dat de kansen moesten worden afgemaakt. Heel veel duidelijkere instructies zijn er bijna niet, dus met vertrouwen traden de mannen aan voor de tweede helft (Timo en Dennis erin, Thomas en Juul eruit).

De tweede helft werd het goed opgepakt, al werd IJsselmeervogels ook sterker. Zo moest Tom een heel belangrijke redding verrichten, waardoor Ody niet tegen een lastige achterstand zou aankijken. Even later was het Ruben die wel langs de IJsselmeervogelse keeper wist te komen. Na een prachtige actie gaf Maas de bal goed voor op collega-aanvaller Ruben, die de bal binnen wist te koppen. Door deze tegenslag, het warme weer en de vermoeidheid ontstond er steeds meer ruimte. Stef en Timo lieten de bal goed rondgaan en verplaatste vaak het spel. Bij vlagen werden er mooie aanvallen opgezet. Het volgende doelpunt bleef dan ook niet lang uit. Dennis kwam op aan de rechterkant en zag een opstormende Bas vrijlopen in de zestien. Een prachtige strakke bal over de grond werd binnengelopen. De topscorer van Heren 3 kan het blijkbaar ook met zijn voeten. IJsselmeervogels probeerde hierna nog tot scoren te komen. Twee keer werd de bal in het doel getrapt, maar twee keer was het buitenspel. De tweede keer waren ze het echter niet helemaal eens met de vlagger en werd er veel gemopperd. Misschien was het die onoplettendheid, want enkele ogenblikken daarna stond het 3-0 in plaats van 2-1. Ody wist in de vijandelijke zestien te komen. Daar gaf Kosja (samen met Tim en Pieter de wissels in de tweede helft) een bal op de vrijstaande Timo. Die schoot met links uit de draai in de rechterhoek en tekende zo voor de eindstand van de wedstrijd. Frustratie was te zien bij enkele spelers van IJsselmeervogels. Er volgde zelfs nog een rode kaart. Een van de aanvallers kwam in op Bas met een onbesuisde tackle. De scheids had geen andere keus dan hem van het veld af te sturen. Bas kwam met de schrik vrij en na het laatste fluitsignaal kon hij, evenals alle spelers, trainers en een fantastisch aantal supporters, de overwinning vieren.

Een zeer welkome overwinning, niet alleen omdat Ody nog in de race is voor promotie, maar ook omdat een verlenging in het warme weer er niet heel aantrekkelijk uitzag. In plaats daarvan kon er na afloop van het prachtige weer worden genoten. Sommigen deden dat met een biertje, anderen met een extra wedstrijd; ieder zo zijn voorkeur.

Volgende week zal er weer hard getraind moeten worden, want zaterdag staat alweer de tweede wedstrijd op het programma. De tegenstander zal OSM ’75 2 zijn.