“Hun verdediging was net een geitenkaas”, Cruijff

10 - 2

Jonathan 3

4e klasse 17

27 oktober 2018 15:00

Een week na de mentale dreun van de uitschakeling in de beker, was het op zaterdag weer tijd voor de Griekse goden van Odysseus heren 5 om bij elkaar komen en de volgende finale te spelen. De vijftien koppige selectie oogde, op de zieke Q na, fit en hongerig bij aankomst op de thuisbasis, Olympos. De tegenstander, Jonathan heren 3 uit Zeist, was de hekkensluiter van de competitie en leek de ideale prooi voor een lekkere voetbalmiddag voor de heren van Odysseus.

Eenmaal aangekomen in de kleedkamer werd al snel de hoofdvraag van vandaag in de groep gegooid; wie gaat er keepen? De vaste doelman van heren 5, Boris, had het te druk met het verhuizen van zijn ouders. Het gerucht gaat dat de mannen van Jonathan 3 de ouders van Boris hebben omgekocht om precies vandaag te verhuizen, zodat Boris niet mee kon doen met de wedstrijd. Het lijk dus op een ordinaire matchfixing zaak, maar dit kan helaas nog niet worden bewezen. Enfin, waar de beslissing voor de vervanger van Boris uit leek te lopen op een bloedstollende loting, stonden twee helden op, super Q en super Kenny. De twee superhelden waren allebei onervaren in het keepersvak en waren beiden bereid een helft het doel verdedigen. De opdracht  van coach Mart naar de rest van het team was daarom duidelijk; tegenstander onder druk zetten en van de goal afspelen. Vol passie vertelde Mart hoe oud de tegenstanders waren en hoeveel kansen hij in het verleden heeft gemist tegen Jonathan 3. Af en toe leek het zelfs alsof de tegenstander werd onderschat. Na de oppeppende speech van de coach spoot Stijn nog wat goedbedoeld wondergas de kleedkamer in, maar dit werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Met dit wondergas in de neusvleugels rende de mannen van Odysseus vol vertrouwen het veld op.

Op het veld regende het verassingen. De tegenstanders bleken echt heel oud te zijn en Kjell bleek niet alleen social captain te zijn, maar hij mocht ook beginnen met de aanvoerdersband. Daarnaast had super Q zijn keeperspak en keepershandschoenen, waar later iets bijzonders mee bleek te zijn, al aangetrokken, maar zag op het veld Jelle staan, de keeper van Odysseus heren 7. Jelle was bereid om de mannen van heren 5 uit de brand te helpen door in het doel te staan, dus super Q mocht zijn pak weer uitrekken.

De mannen van Jonathan trapte af en de wedstrijd begon, maar voordat de 22 veldspelers ook maar drie keer met hun ogen hadden geknipperd, lag de bal er al in. Luc maakte na 40 seconden met een mooie solo over de rechterflank en een schot in de korte hoek de 1-0. Niet veel minuten later maakte Jochem, op aangeven van Luc, de 2-0. Het publiek scandeerde: 10, 10, 10 en alles begon erop te lijken dat Mart gelijk had en Odysseus geen kind aan Jonathan had, maar dit was misschien iets te voorbaardig. Jonathan kreeg na de vroege voorsprong van Odysseus een paar grote kansen die door superheld super Jelle knap werden gepareerd. Maar door een kopbal en een slimme actie van Jonathan was de stand toch binnen een korte tijd gelijk getrokken, 2-2. Mart stond met zijn handen in zijn haren en dacht aan de wijze woorden van Johan Cruijff: “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.” Deze quote gaf de coach inspiratie voor een tactisch masterplan: Tom, de rust zelve, erin brengen om rust te creëren in het team. Het plan werkte en er kwam veel ruimte vrij kwam op het middenveld. Luc en Jochem wisten wel raad met deze ruimte en zorgde door de assist van Luc en de goal van Jochem voor de 3-2. De spannende wedstrijd begon langzaam te veranderen in éénrichtingsverkeer. Vlak voor het rustsignaal slingerde Luc de bal nog eens voor het doel, waar Daan verdwaalt op de spitsenpositie stond, hij verlengde de bal met het hoofd en de bal rolde in het doel, 4-2.

Na een verwaterd glaasje limonade en een traditionele Dextro in de rust waren de Griekse strijders klaar om de stijgende lijn in deze wedstrijd door te trekken. De tweede helft ging van start en coach Eef was terug van haar eigen wedstrijd en sloot zich aan bij de technische staf. Zoals eerder vermeld, er was iets merkwaardigs aan de hand met de keepershandschoenen van Super Q. Q, die ziek was en zich niet fit voelde, had in de tweede helft opeens energie voor vier. Hij sprintte achter elke bal aan en vocht voor elke bal. Een bron, die vanwege zijn eigen veiligheid liever anoniem wil blijven, vertelde dat de handschoenen van Q voor de stevigheid van de handschoen gevuld waren met gekruimelde Dextro. Men vermoedt dat hij na het uittrekken van zijn handschoenen aan zijn handen heeft geroken, waardoor hij de Dextro per ongeluk heeft opgesnoven. Dit pakte goed uit, want door deze energie boost levert Q al gauw in de tweede helft een assist op de topscoorder van Ody heren 5, Boban, 5-2. Vanaf dat moment gingen de grijze koppen bij Jonathan hangen en vielen er overal enorme ruimtes op het veld. Dit resulteerde in de 6-2 en de tweede goal van Daan. De wedstrijd leek nog even spannend te worden vanwege een pijnlijke en respectloze panna bij Kjell. De scheids overwoog kort om de wedstrijd per direct te staken door dit incident, maar liet dit toch achterwege.

Het laatste half uur van de wedstrijd was ingegaan en het regende kansen. De spelers van Odysseus proefde een mooie transfer naar F.C. Barcelona of Manchester United en wilde maar al te graag zelf scoren. De ene na de andere één op één (of drie op één) kans stuitte op de keeper of vlogen naast de goal. De verdedigende linie van Jonathan was al een tijdje opgehouden met verdedigen en zaten met hun hoofd al bij het avondeten. Zoals Cruijff ooit wijs opmerkte: “Hun verdediging was net een geitenkaas.” Door deze wanprestatie van Jonathan en het doorzettingsvermogen van Odysseus wist Boban op aangeven van Koen de 7-2 te maken.

Een kwartier voor tijd deed de aanvoerder van Jonathan een merkwaardig, maar begrijpelijk voorstel: “Zullen we tien minuten eerder stoppen, want wij kunnen niet meer.” Tom, die inmiddels de aanvoerdersband had overgenomen van Kjell, had nog geen halve seconde nodig om tot een antwoord op deze vraag te komen te komen: “Nee.” Het resultaat van dit antwoord waren twee assist van Boban, een hattrick voor Jochem die daarmee de 8-2 maakte, de 9-2 gemaakt door Stijn en nog meer gemiste kansen. Voor het eindsignaal liet Kenny nog even zien dat hij de avond voor de wedstrijd een paar Messi compilaties op YouTube had bekeken. Na een mooie solo tussen veel grijs behaarde benen door schoot hij de bal achter de keeper, 10-2 eindstand.

In de kleedkamer leek het er even op dat de positieve dag een negatieve zou wending krijgen, doordat coach Eef bijna flauw viel van het goddelijke lichaam van Stijn, die zich al stond klaar te maken voor een welverdiende douche. Het liep goed af en de mannen van Odysseus heren 5 kunnen ondanks de vele gemiste kansen tevreden zijn met de overwinning. Ze bezetten door deze overwinning de derde plaatst in de competitie en kunnen zich opmaken voor een nieuwe krachtmeting, FC Delta Sports ’95 4.

Man of the match: keeper van Jonathan 3