Assist: Jochem Raats

4e klasse 17

22 september 2018 12:30

Zaterdag 22 september: 12.30

Na het daverende bekersucces mochten de Malse Mannen zaterdag aantreden voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Tegen het Nieuwegeinse JSV wel te verstaan, de club van de heren Bons, van Straten en Zwezerijne. Opgericht in 1926 en de jeugdclub van professioneel bankzitter Michel Vorm en Giovanni Gravenbeek, oud-sterspeler van onder meer het Montenegrijnse FK Rudar Plevlja. Plevlja, een stad in het noorden van Montenegro wat net als Nieuwegein volgens betrouwbare bronnen nogal armoedig aandoet.

Een stukje geschiedenisbeleving en de Sierd de Vos-feitjes daargelaten was de eerste competitiewedstrijd wederom een finale waar de heren onder aanvoering van de ietwat brakke Mart Vreeswijk en Eveline Meijers vol goede moed naar uitkeken. De voorbereiding was echter niet vlekkeloos te noemen. Ivo moest vanwege buikgriep de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan, Boris was vanwege – naar eigen zeggen – een slechte planning ergens in Duitsland lauwe Schultenbräu aan het wegtikken en Jelle kon pas halverwege de eerste helft als vervanger van Boris aantreden.

Maar hoewel de voorbereiding niet vlekkeloos verliep begon de wedstrijd op het achterafveldje 3 zonder dug-outs alleraardigst. Tom – singer songwriter - Visscher straalde als vervangende keeper en kersverse aanvoerder rust uit, voetballend werden er onder aanvoering van de frivole Luc en de bikkelende Daan kansen gecreëerd en achterin werd er door de viertalsverdediging weinig weggegeven. Uiteindelijk wist Kenny het overwicht ook te vertalen in een welverdiende 0-1 voorsprong. Een vlammende volley – die iedereen al in gedachten over of richting de cornervlag zag vliegen – wist  wonderwel toch het doel te bereiken. De keeper was kansloos. Na de 0-1 bouwden de Malse Mannen de voorsprong al snel uit. Het zakje meegebrachte wonderhaver deed Boban blijkbaar zeer goed. Eén op één met de keeper werd er nu wel een kans benut: 0-2. 0-2 was uiteindelijk ook de verdiende ruststand. Trainers en spelers waren op een paar kanttekeningen na tevreden en ondanks een buitengewone hoosbui was iedereen nog goed gemutst. 45 minuten later was er van dit goede humeur niks meer over.

Het startsein voor alle ellende was een hoosbui waar orkaan Florence een plaatselijke regenbui bij was. Hoewel clichés als “daar heeft de tegenstander ook last van” meestal van toepassing zijn op dit soort situaties, gedijden de heren van Nieuwegein duidelijk beter in de snel veranderende weeromstandigheden. De gure weersomstandigheden hadden niet alleen weerslag op de mooiweervoetballers van heren 5, maar ook de leidsman en Vrouwe Fortuna deelden mee in de malaise. Een makkelijk gegeven vrije trap en twee VAR-momentjes zorgden uiteindelijk voor respectievelijk de 1-2, 2-2 en 3-2. Een uitslag die eerlijk is eerlijk voorkomen had kunnen worden als we elkaar tijdens de wedstrijd dieper in de ogen hadden aangekeken, maar bovenal het gevolg was van onzorgvuldig spel. Het doorgaans zo georganiseerde collectief viel in de tweede helft als los zand uit elkaar en het goede humeur maakte plaats voor diepe rouw. Na twee eclatante zeges werden de mooiweervoetballers van heren 5 weer met beide benen op de grond gezet.

Hoewel na de wedstrijd harde woorden vielen, was er uiteindelijk ook snel berusting. Berusting die uiteindelijk moet worden omgezet in motivatie om de volgende finale weer te winnen. Thuis tegen stadgenoot en de God van strijd en oorlog Odin 4. Een tegenstander die ongetwijfeld met een slimme list en een stukje gogme bestreden moet kunnen worden.