60'
Assist: Koen Bots

4e klasse 17

6 oktober 2018 15:00

Vergeet nepnieuws. Echt nieuws is minstens zo misleidend. Het verhaal ging namelijk rond dat Odysseus heren 5 een makkelijk te kloppen elftal zou zijn. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de oorsprong van dit verhaal in de voorgaande twee speelronden. De spelersgroep had in de 4e klasse 17 nog geen punt weten te veroveren. De andere ploegen – zowel als de vele fans en trouwe volgers waar de competitie bekend om staat – was dit natuurlijk opgevallen. Wat hen echter niet was opgevallen, was het feit dat de twee verloren wedstrijden deel uitmaakten van een groter strijdplan. Een strijdplan dat was beraamd nadat de twee meest uitgekiende trainers van Odysseus ‘The Art of War’ van Sun Tzu uitvoering bestudeerd hadden. Een strijdplan dat het paard van Troje doet verbleken, een stukje omgekeerde psychologie van de bovenste plank.

Onwetend en dus vol vertrouwen begonnen de heren van het derde elftal van Hercules zaterdag de wedstrijd. Zij stonden vijf plaatsen hoger op de ranglijst dan hun tegenstanders en hadden dus weinig te vrezen. Een luttele 7 minuten later maakte hun vertrouwen echter plaats voor onzekerheid toen de jarige Boban diep werd gestuurd en zelfverzekerd de bal langs de kansloze keeper in de verre hoek schoot. Nog even hielden de spelers van Hercules hoop dat Odysseus het tot dan toe verzorgde en dreigende spel niet kon volhouden. Toen Odysseus tijdens het restant van de eerste helft echter collectief druk bleef zetten en een aantal goede kansen creëerden, was van deze hoop weinig meer over. Terneergeslagen liep de ploeg van Hercules het veld af toen de scheidsrechter na 45 minuten spelen het rustsignaal deed klinken. Naar adem happend vroegen de Herculianen zich af hoe hun tegenstanders tot dan toe nog geen punt gepakt konden hebben. Het antwoord hebben zij nog steeds niet.

Odysseus begon de tweede helft mogelijkerwijs nog sterker dan de eerste. De zakjes chips die voorafgaand aan de wedstrijd in de kleedkamer genuttigd werden zorgden ervoor dat de spelers voldoende energie hadden om ook de tweede helft zowel druk te zetten als enthousiast de aanval te zoeken. Hierdoor duurde het niet lang voordat de sterk spelende Esra in een kansrijke positie de bal ontving en deze op altruïstische wijze breed legde om zo de inlopende Jonathan voor de 2-0 te laten tekenen. Op dit punt wist Hercules het zeker: dit was niet hetzelfde Odysseus als de twee afgelopen speelrondes. Hoewel de spelers, de staf, en de tactiek onveranderd was, had Hercules toch enigszins gelijk. Het strijdplan van Odysseus heren 5 was namelijk overgegaan van de eerste naar de tweede fase: van onderschatting creëren naar onderschatting benutten. De 3-0, die nog geen 15 minuten na het begin van de tweede helft viel, symboliseerde deze overgang dan ook passend. Stijn ontving de bal op de rand van het zestienmeter gebied en krulde deze met oosterse precisie over de keeper in het net. Enkele minuten voordat de scheidsrechter op zijn fluitje zou blazen om de wedstrijd te beëindigen kopte Hercules vanuit een corner nog raak waardoor deze strijd tussen twee befaamde Grieken uiteindelijk met een stand van 3-1 zou eindigen in het voordeel van meest doortrapte van de twee.

Man of the Match: Esra Schouwenberg