4 - 1

Odysseus '91 1

2e klasse B

29 september 2018 14:30

In de vorige eeuw werkte een Amerikaan in de ruimtevaarttechniek voornamelijk aan veiligheidskritieke systemen. Waar hij echter naamsbekendheid mee vergaarde was een uitspraak over zijn werk. “Als er een manier is waarop iemand een fout kan maken, zal er vroeg of laat iemand zijn die deze fout maakt.” Aan de hand van deze uitspraak is een ietwat breder toepasbare wet geformuleerd, die ervoor heeft gezorgd dat vrijwel iedereen de naam van deze ingenieur kent. “Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan.” De wet van Murphy. In de volksmond wordt deze wet vaak verkeerd geïnterpreteerd en veelal gebruikt om een opeenstapeling van fouten en ongelukkigheden aan te duiden, hoewel de oorspronkelijke betekenis niet met pech te maken heeft. Dat op zaterdag vrijwel alles wat mis kon gaan in een wedstrijd ook daadwerkelijk mis ging voor de Utrechtse godenzonen, had dus niet zozeer met De wet van Murphy te maken, maar meer met een uiterst onaangename opeenstapeling van toevalligheden.

De tegenstander van de Utrechtse studentenclub op de zonovergoten 29ste van september luidde vv Benschop. De afgelopen jaren een bekende tegenstander. Over het algemeen waren deze wedstrijden een prooi voor Ody, al kwam het betere van het spel in deze wedstrijden lang niet altijd van Utrechtse kant. Reden genoeg om een getergd Benschop te verwachten. Ody kon deze wedstrijd nog niet beschikken over enkele blessuregevallen, waaronder aanwinst keeper Harmen. Door het vertrek van Vieze kon Erik bewijzen dat ook hij niet misstaat in de tweede klasse.

Van al het slechts dat deze wedstrijd zou gaan brengen was in de openingsfase nog weinig te zien. Het zonnetje scheen lekker, leidsman Tony van Waveren leek nog een relatief normaal persoon, iedereen liep nog op twee benen en ondanks dat het spel slordig was, had Ody een overwicht en ook de betere kansjes. Zo wist Torben het net rakelings te missen en lagen er duidelijk mogelijkheden om de wedstrijd positief te eindigen. Het eerste vuiltje aan de lucht was de assistent aan de andere kant van het veld. Deze stak in de eerste helft te pas en te onpas zijn vlag in de lucht en hoe terecht of onterecht het ook was, de scheids ging er vrolijk in mee. Goed gezien. Vervolgens kreeg Benschop rond de 25ste minuut een vrije trap, mijns inziens wat discutabel gegeven, maar goed. De vrije trap werd aan de lage kant voorgebracht en de spits poogde een ietwat lastige aanname te maken. Dat hij hierbij struikelde kwam misschien wat onhandig over, maar was reden genoeg voor de arbiter van de middag om een strafschop toe te kennen. Goed gezien. 1-0 Benschop. Ody bleef de aanval zoeken en kreeg ook wat het verdiende. Na een voorzet van Luukie Samba Biemans wist langstudeerder Turbo de bal vanaf randje zestien knap achter de keeper te werken. 1-1. Iets later werd Bambi’s enkel flink te grazen genomen door de aanvoerder van Benschop, die toevallig al geel had, maar van een tweede wilde de leidsman niets weten. Goed gezien. Op slag van rust kreeg Benschop een hoekschop die in tweede instantie erg slecht werd ingeschoten en toevallig voor de voeten viel van een Benschopper die terugkeerde vanaf de achterlijn, en de bal eenvoudig kon intikken. Zoals vele scheidsrechters nam ook deze bij hoekschoppen plaats op de achterlijn. Dat hierbij de buitenspelval in de gaten moet worden gehouden was hij echter even vergeten. Kan gebeuren, maar wel iets minder goed gezien. 2-1 bij rust.

De tweede helft begon met trainert achter de boarding en met Lars in het team. Hij verving Tycho, die eraf moest met een blessure. Het spel van Ody was de tweede helft niet van bijster hoog niveau, maar de echte ellende begon toen Erik bij een uittrap een liesblessure opliep. Na het nog enige minuten te proberen en zelfs nog een belangrijke redding te verrichten, moest hij toch echt het veld ruimen. Zo begin je het seizoen met drie uitstekende keepers, zo eindig je de tweede competitiewedstrijd met een veldspeler op doel. Sander Mens was de gelukkige. Guus was bij deze keeperswissel ingevallen. Dezelfde Guus dribbelde even later in en werd op het moment dat hij wou passen gehaakt door een Benschopse aanvaller. Gefloten werd er echter niet. Reden hiervoor was dat ook de bal werd gespeeld, wat erg knap was aangezien die bal zich een meter verder bevond. Goed gezien. Dit leidde tot de 3-1 achter de kansloze Sannie. De gifbeker was nog niet leeg, want ook Caspar raakte geblesseerd bij een ongelukkige verstrengeling met diens opponent. Aangezien er al drie keer was gewisseld, moest Ody met tien man door. Meteen hierna werd de 4-1 gemaakt. Zo liet Benschop zien dat het tegen tien man en een veldspeler op doel ook zonder hulp van de arbiter een doelpunt kon maken. Het resterende kwartier was niet echt de moeite waard. Het enige waardige om te melden is dat Biem aan zijn tweede gele prent ontsnapte, nadat hij zijn noppen op iemands bovenbeen plantte. Misschien wat laf van de scheids om die kaart niet te geven. Of gewoon goed gezien.

Al met al een teleurstellende nederlaag tegen een team dat geen hoge ogen zal gaan gooien dit seizoen. Ook voor de ziekenboeg was het niet een beste wedstrijd. Maar ondanks dit alles zal Ody zijn rug moeten rechten met het oog op de volgende wedstrijd uit tegen Loosdrecht. En wellicht dat de opeenstapeling van toevalligheden ditmaal iets aangenamer zal uitpakken.

Opstelling: Erik Meijers (Guus Brouwer); Lucas Teunissen, Sander Mens, Wessel Exterkate, Luuk Biemans; Caspar van der Woude, Julian Markus (Mick van Rooijen), Tycho Wilting (Lars Ursem), Torben Vrielink; Paul Renes, Boudewijn Pastoor

Lezerstip: zoek eens De wet van Muphry op, wel geinig.