Maarssen VR1

3e klasse B

9 februari 2019 15:00

Onder het motto van ‘beter laat dan nooit’ verschijnt er dan eindelijk een verslag van de
wedstrijd tegen Maarssen. Het was precies op deze wedstrijddag dat Judith tegen me zei:
“Box, je bent helemaal niet zo’n vedette als Linsey. Je bent een veel te luie vedette en niet
zo bitchy.” Deze woorden moest ik even op me laten inwerken om te besluiten of ik dit als
compliment, belediging of beide zou opvatten. Niemand tipt aan vedette Linsey, maar dan
zal ik me maar iets meer als vedette opstellen en het opsturen van het verslag met bijna 4
maanden uitstellen. Misschien toch een teken dat ik een luie vedette ben…
Anyway, dit kostte een kannetje, maar heeft me ook enige levenslust opgeleverd en stress
bespaard in de week na de wedstrijd dankzij dit uitstelgedrag. Karma, want deze levenslust
daalde weer en de stress steeg bij herhaaldelijke herinneringen aan het wedstrijdverslag. Na
enkele nachten hiervan wakker te hebben gelegen, leek het me toch verstandiger om de
endorfine vrij te laten komen op dat moment wanneer je weer een dikke streep door een
to-do-puntje zet.

Het verslag: De winterstop zit erop. Na een oefenwedstrijd tegen IJFC was het weer tijd voor
de competitie. De Herbstmeisterinnen moeten hun voorsprong op de rest van de teams
behouden, beginnend met de wedstrijd tegen Maarssen, dat helaas onderaan bungelt. De
vorige wedstrijd werd echter op z’n Duits gewonnen door in de laatste minuut de winnende
goal te scoren. Het zou wijsheid zijn en de kans op hart- en vaatziekten bij onze trainers,
wissels en supporters verkleinen door het daar deze keer niet op aan te laten komen.
Gelukkig winnen we de tos, fantostisch (geen grap van Faya deze keer)! Judith heeft helaas
een ‘ijsbinna’ gehad en krijgt een gratis consultje van onze topfysio Carly, die ook op
zaterdag spreekuur heeft (extra ORT). Advies: “gewoon lopen”. Gelukkig heeft Judith niet
betaald voor deze wijze woorden.

In de eerste 15 minuten is Faya on fire, Carly aan het harken of slepen en schiet Nicky een
bal hard over. De 16 e minuut volgt er een corner die op strakke wijze genomen wordt door
Pim en door Dorien uiterst vakkundig in de kruising gekopt, 1-0! Lekker om op tijd te scoren.
Een interessante vraag komt opzetten: zal Dorien klachten overhouden aan het koppen?
Een korte, screenende pubmed search leverde enkele interessante artikelen op. Belangrijke
vragen zijn: Hoe vaak is er een hoofdtrauma? En wat zijn de klachten? Laten we ons
focussen op de eerste vraag.

Een studie uit 2005 onderzocht de blessures van 20 FIFA toernooien (Fuller et al 2005).
Totaal bekeken ze 19802 speeluren (15115 uren door mannen en 4687 uren door vrouwen).
Ze vonden een incidentie van 12.8 (CI 11.0-14.7) hoofd/nekblessures per 1000 speeluren
(=30 wedstrijden) bij mannen en 11.5 (CI 8.4-14.6) bij vrouwen. Bij vrouwen was er geen
verschil in incidentie voor de positie op het veld. Bij mannen hadden verdedigers het vaakst
te maken met head injury (40%, p=0.002). Slechts 30% van de head injuries werden
veroorzaakt door een overtreding. Alle verschillende aspecten bij elkaar nemend, had een
vrouw het grootste risico op head injury door als vrijstaande verdediger de bal frontaal te
koppen. En laat dat nou exact de situatie zijn geweest: Dorien die als verdediger de bal
frontaal kopte. Gelukkig waren er na dit incident geen tekenen van hersenschade te bespeuren bij Dorien. Ze vierde de goal met de juiste spelers op het veld en ging hierna door
wat ze moest doen: mee in de strijd om goalen te maken.
Uiteraard zijn de onderzochte FIFA toernooien een zeer accurate weergave van de
werkelijkheid van onze kwaliteiten op de kunstgrasmat in Utrecht en omstreken.
Een onderzoek onder amateurs werd uitgevoerd middels vragenlijsten, omdat helaas niet al
deze parels van wedstrijden op film worden vastgelegd. Dit zou ook een uiterst saai klusje
zijn om de wedstrijd van bijvoorbeeld DHSC 6 – Desto 2 terug te moeten kijken om te
analyseren. Maar goed, vragenlijsten dus. Hieruit bleek dat vrouwen gemiddeld 27x (median
9.5x) per 2 weken hun hoofd stoten bij voetbal. In 57% van de gevallen was dit gewenst
koppen en in 43% ongewenst (hoofd vs paal of hoofd vs hoofd) (Stewart et al 2017). 20%
van de deelnemers had hier ook klachten van (pijn, duizelig, medische zorg of wissel nodig,
bewustzijnsverlies).

De hierboven beschreven literatuur is verre van volledig en dit overzicht pretendeert dat
ook niet te zijn. Voor vragen hierover is ondergetekende niet bereikbaar tijdens
voetbaltijden. Daarbuiten kunt u een afspraak maken via de secretaresse.
Na dit intermezzo weer terug naar de wedstrijd. We willen snel naar voren met de wind in
onze rug. Geniet met volle teugen, zulke tijd komt nooit terug!
Lalaaaaalalalalalalalalaaaalalalalalalalalaaaaaaalalalalalalalalalalalalaaaaaaaa (het is immers
bijna carnaval).

Tijdens de wedstrijd verdedigt Pim mee, wordt Ayleen meerdere malen neergeharkt en zijn
er mooie acties. We willen vooral met z’n allen mee naar voren en goalen maken. In de 23 e
minuut krijgen we een corner dankzij een mooie actie van rechtsback Dorien. Ze neemt de
corner zelf en Nicky schiet de bal erin: 2-0! We blijven druk zetten en zo volgt in de 36 e
minuut een een-tweetje van Lotte met de verdediger van Maarssen en schiet ze de bal erin!
Ook verdediger Fleur trekt zich niets aan van het risico op hersenschade en met gevaar voor
haar eigen cognitieve vaardigheden neemt ze een dagje hoofdpijn voor lief en kopt ze de 4-
0 binnen na een corner van Pim in de 41 e minuut. Lekker om met een voorsprong de
kleedkamer in te gaan.

In de rust wordt Nicky gewisseld voor Evy en maakt Lotte plaats voor Jonne. Na de rust
beginnen we erg matig. Het tempo is laag, onzuivere en zachte passes, niet goed verleggen
etc. Tijd voor wat pit en de wissels Judith en Saskia gaan warmlopen. In de 61 e minuut
komen zij erin voor respectievelijk Box en Carlijn. Evy maakt een paar mooie acties langs de
zijlijn en speelt haar tegenstanders uit. Helaas worden de voorzetten niet afgemaakt. Af en
toe komt Dorien er overheen en wisselen ze elkaar lekker af. Ayleen heeft haar zinnen gezet
op een goaltje en begeeft zich in het strafschopgebied van de tegenstander. Een hoge bal
komt voor en met een scorpion-kick gooit Ayleen zichzelf de lucht in en raakt ze de bal.
Helaas geen doelpunt, maar wel credits voor deze actie!

Op het middenveld houdt Loren de controle en kunnen Faya en Saskia mee druk zetten met
af en toe een mooie dribbel. Voorin krijgt Jonne nog een aantal mooie kansen die helaas in
de handen van de keeper belanden en schiet Pim een vrije trap over. Het wordt nog even
spannend in de laatste minuten. De spits van Maarssen breekt uit en Fleur moet haar ‘als
een rendier’ verdedigen. Dit gaat goed en Elke houdt hiermee haar goal keurig schoon.

De 3 e helft gaat in. Teruglezend in de app werd het een klein Rexje en Flatertje. Mogelijk
werd hier ook enige (alcoholische) hersenschade opgelopen, want wegens misselijkheid was
een van ons verhinderd. In het kader van de privacy zal ik haar naam niet noemen.
Speciale vermelding nog voor onze Benjamin Shan. Paars staat haar fenomenaal en in haar
eerste wedstrijd voor Ody weet zij direct te scoren in de wedstrijd met dames 3, waarvoor
hulde!

Opstelling: Elke, Dorien, Fleur, Box (61 Judith), Ayleen, Carlijn (61 Saskia), Loren, Faya, Nicky