20'
Jip Snelder (afstandschot)

6e klasse 17

3 november 2018 16:15

Volgens bijgeloof brengen zwaluwen geluk. Toch zat het Odysseus 9 deze zaterdag niet mee: op bezoek bij de nummer 2 van de ranglijst genoot Mannschaft 9 weer van de ouderwetse tegenvallers die de ploeg al geruime tijd achtervolgen. De inzet van deze wedstrijd was enorm: mocht Odysseus winnen dan zouden zij eindelijk een plaats in de hoogste regionen veroveren. Aan de andere kant had Zwaluwen de kans om de koppositie over te nemen van Maarssen. Het beloofde dus een aantrekkelijk duel te worden.

Een zangerige fluitsignaal deed de lucht boven het kunstgras trillen en luidde hiermee het begin in van de negentig minuten die uiteindelijk in een anticlimax zouden eindigen. Odysseus begon gefocust en gedreven aan de wedstrijd. Er werd goed rondgespeeld en weinig weggegeven; het leek Zwaluwen prima aan te kunnen. De eerste helft was vooral een oorlog op het middenveld: het spel golfde heen en weer waarbij het Negende Wereldwonder vaker gevaarlijk was dan onze vliegende vrienden. Toch kwam het eerste doelpunt als een verrassing: bij een uittrap van de keeper van Zwaluwen veroverde Kasper de bal en speelde gelijk Jip in. Zoals het een echte spits betaamt had hij opgemerkt dat de doelman nog op de hoek van de vijf meter gefascineerd stond te staren naar de eindbestemming van zijn uittrap. Toen de arme zwaluw in een poging het naderend kwaad te weren terug naar zijn goal stormde was Jip hem te snel af met een geplaatst afstandsschot rechtsonder.
0-1.

In de rust waren de paarse helden (zoals vaker) in de veronderstelling dat er een goede kans was om deze pot te winnen. De tweede helft maakte echter op een ongelukkige wijze een einde aan de vroege euforie.

Het ging in de beginfase van de tweede helft weer aardig gelijk op. Zwaluwen was wel feller; in de rust hadden ze te horen gekregen dat koploper Maarssen had verloren. Bij winst zouden zij dus de eerste plek overnemen. De ambitie van Zwaluwen leek de ambitie van Odysseus 9 te gaan overtreffen: na een vrije trap van Zwaluwen kon door miscommunicatie over de mandekking een speler van Zwaluwen vrij inkoppen. 1-1. Een mentale klap die het begin inluidde van een frustrerend halfuur. Odysseus kreeg wel kansjes maar wist geen enkele te benutten. Nadat Berend onderuit werd gehaald op de rand van de zestien kreeg Mannschaft 9 nog een vrije trap toegekend. Het slachtoffer besloot hem zelf te nemen maar bezweek onder de druk en schoot de bal in navolging van Emiel hoog over. De wedstrijd werd ook met de minuut grimmiger en fanatieker. De mix van adrenaline en frustratie zorgde voor kortsluiting in de bovenkamer van de heer Snelder die daardoor een zwaluw hardhandig onderuit haalde net buiten de zestienmeter. Hij kreeg een plak kaas uitgereikt en kon voor 10 minuten vertrekken. Voetbal is voetbal, en dat is nou net het mooie aan voetbal. Dus wat jij verzaakt te doen doet de tegenstander wel: dus uiteraard ging deze vrije trap erin. 2-1.

Met 10 man op het veld en 2-1 achter kon Odysseus weinig meer uitrichten. Het was vooral een kwestie van tegenhouden. Toch werd het in de slotminuten zelfs 3-1. Een teleurstellend, frustrerend en voor het gevoel van veel spelers ook niet helemaal terecht resultaat. Mannschaft 9 was deze wedstrijd helaas niet in staat gebleken haar mentale scherven bijeen te rapen. Animo voor interviews was er dan ook niet. Wel moest Berend zich nog in de media verantwoorden voor zijn vrije trap: “Waarom ik zo miste? Emiel en ik hebben dus een weddenschap wie als eerste de bovenste stang van het vangnet raakt. Vandaag dacht ik dus een kannetje te winnen, uiteindelijk liep het toch anders. Kenmerkend voor deze wedstrijd eigenlijk.” Jip had ook nog wel wat uit te leggen over zijn gele kaart: “Zwaluwen? Rotbeesten. In de achterhoek terroriseren ze elke schuur met hun nesten. Ik wil het er verder niet over hebben.” Mathijs verbaasde zich vooral over het toneelspel van de tegenstander: “Zwaluwen zijn wel vreemde vogels: ik duwde er een in de rug en die greep vervolgens naar zijn enkel. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Kan Heren 9 zich volgende week tegen Rivierwijkers herpakken en in de race blijven voor een plek in de top drie? U ziet het volgende week.