Reiger Boys VR1

3 - 1

Vrouwen, VR1, Hoofdklasse A

9 december 2017 15:00

Onze laatste wedstrijd voor de winterstop staat onder leiding van de jonge scheidsrechter Boulé. Bij de tos vindt hij het de vermelding waard dat dit zijn eerste wedstrijd is in het vrouwenvoetbal. Om meerdere redenen een opvallende uitspraak. Ten eerste omdat hij ons vorig jaar in de eerste klasse nog had gefloten tegen DSS. Ten tweede omdat er voor de scheidsrechter geen verschil is qua regelgeving. Althans, dat zou je zeggen. Een overtreding is een overtreding waar deze ook gemaakt wordt. Een grove overtreding dient met (minimaal) geel bestraft te worden of deze nou in de 1e of in de laatste minuut wordt gemaakt, in de eigen 16 of in de 16 van de tegenstander. Hopelijk is de jongeman na deze wedstrijd weer een ervaring rijker en zal hij –als hij nog eens een vrouwenvoetbalwedstrijd gaat fluiten- ervoor zorgen dat er daadwerkelijk gevoetbald kan worden.

Dat wilde ik hier even kwijt, gezien ik daar in de wedstrijd een extra plakje kaas voor had gekregen. Voor het toelichten van de regels krijg je in het vrouwenvoetbal namelijk al zeer snel een waarschuwing en een gele kaart. Mocht iemand onderzoek doen naar het verschil in het geven van kaarten in mannen- en vrouwenvoetbal, dan ben ik zeer benieuwd naar de resultaten.

Maar los van bovenstaande situatie speelt hier natuurlijk ook de achtergrond mee. Wij weten dat er bij Reiger Boys een aantal speelsters zijn die liever op rugby hadden gezeten, maar bij gebrek aan een vereniging in Heerhugowaard bij RB terecht zijn gekomen. Nadat we vorig seizoen 4x tegen RB uitkwamen weten we precies hoe er door dit team (en met name enkele speelsters) ‘gespeeld’ wordt. Daarmee is het des te frustrerender dat de scheidsrechter uitgaat van onkunde of pech in plaats van intentie.

Dan de wedstrijd.

Reiger Boys begint met hoog druk zetten. Wat zich uit in overtredingen op de helft van Odysseus. Wij komen hier de ene keer prima, de andere keer belabberd onderuit. De handelingssnelheid moet hoog zijn en is dit in vergelijking met voorafgaande weken niet altijd. De keren dat dit wel lukt leidt dit tot mooie aanvallen. Zo is er in de eerste minuut een bal van Dani op Ilse die bij de keepster terecht komt. Niet veel later wordt er een overtreding buiten de 16 gemaakt, maar schiet Renske de vrije bal net over. In balbezit zijn we echter ook slordig. Ballen worden makkelijk ingeleverd wat zorgt voor grote kansen van RB. Gelukkig is Jenny scherp en RB nog niet.

In de 8e minuut is er een belangrijke rol weggelegd voor de grensrechter van RB. Wanneer het elke vrijdag raak is dan is het wat lastig om de lijn van de achterste speelster aan te houden. Hoewel de scheids zelf een minuut daarvoor al concludeerde dat de grens niet op een lijn stond (toen hadden ref en ik nog goede communicatie), besloot hij toch het vlagsignaal van de grens over te nemen en het doelpunt van Ilse af te keuren. De scheids had hierna kunnen besluiten een aantal keer op de lijn van de grensrechters mee te lopen, dan was het geklaag van RB over onze altijd eerlijke Jim ook meteen verholpen.

Verdedigend hebben wij het lastig met de rechtsbuiten. We verliezen zelf te vaak de bal, die vervolgens door RB naar voren wordt getrapt en een aantal keer gevaarlijk bij de aanvallers terecht komt. Gelukkig staat Jenny daar paraat en komt Bous er goed tussen.

In deze chaotische eerste helft valt na 23 minuten het eerste doelpunt in het voordeel van Odysseus. Ils geeft de bal op Lotte die hem netjes in schiet. De goal kwam behoorlijk uit het niets, maar daar was het ook de wedstrijd wel voor. Vijf minuten later komt RB er wel wat makkelijk doorheen, precies waar zij gevaarlijk zijn op de rechtsbuiten en schiet zij hem mooi in. 1-1.

De rest van de eerste helft volgen er aan beide kanten nog wat kansen en wordt Ilse in de eigen 16 zo ongeveer terug naar Utrecht gelanceerd. Het kaasblok van de scheids had inmiddels al op kunnen zijn, maar zoals bleek, de scheids houdt de kaas liever voor zijn eigen tosti’s.

Na de rust is het voetbal eigenlijk niet meer om aan te zien. Reiger Boys zet extra druk naar voren en wij maken nauwelijks gebruik van de ruimtes die daardoor ontstaan in hun verdediging. Daarnaast ligt het spel wat vaker stil na -de scherpe lezer raadt het al- overtredingen van de kant van RB, waar ze zelf niet altijd heelhuids vanaf komen. Wij lijken inmiddels behoorlijk van ons a propos gebracht en weten geen slimme oplossing te vinden om deze wedstrijd naar een goed einde te brengen. Bij een deel van ons heerst ook de vraag ‘zaterdag zou toch de leukste dag van de week moeten zijn?’.

Pas aan het eind van de wedstrijd wordt de stand in ons nadeel beslist. In de 87e minuut weet Bous met een ontzettend knappe sliding een kans van RB om zeep te brengen. Helaas wordt uit de corner de 2-1 door RB gescoord. In blessuretijd wordt de eindstand op 3-1 gezet.

Dan mogen we nu de winterstop in. Jammer dat dit met zo’n gare wedstrijd eindigt, maar we weten dat we het in de eerste seizoenshelft niet in deze wedstrijd hebben laten liggen. Als we doorgaan zoals we de afgelopen weken speelden dan zullen we na de winterstop zeker nog wat plekjes gaan stijgen op de ranglijst.

Opstelling: Jennifer, Nora ('45 Lisa S), Bous, Gimbel, Lisa A, Ciska ('60 Jutka), Ilse, Renske, Remi ('72 Loren), Lotte, Dani