Odysseus '91 4

Mannen, 4, 3e klasse H

10 maart 2018 13:00

Opstelling Odysseus '91 4

Op meerdere vlakken beloofde zaterdag 10 maart een prachtige dag te worden. Het Vlaggenschip van Odysseus had haar laatste twee wedstrijden gewonnen en leek dus heel goed in staat om de drie punten te pakken tegen Loosdrecht dat zich alleen in topografisch opzicht boven ons bevond. Bovendien was het twintig graden warmer dan twee weken geleden, wat Joris blijkbaar de energie had gegeven om het nog iets langer aan te kijken (zie 'Wordt het niet eens tijd dat Joris de Graaf stopt met voetballen?'). Desondanks was er ook reden tot enige zorgen bij de paarshemden. De thuiswedstrijd tegen Loosdrecht was vlak voor tijd besloten door Elias, omdat de keeper de bal losliet. Tegenwoordig houd je dan al gelijk rekening met een vergeldingsactie bij de return.

Dan nu even kort de biologische voorbeschouwing. Er vloog weer veel moois in de lucht rond Nieuw-Loosdrecht. Jammer genoeg was niet alles zonder motor ook daadwerkelijk een vogel, maar dat calculeer je in als vogelaar. Ons speelterrein te SV Loosdrecht zag er heel wat minder sprankelend uit. Het “JAAA NATUUUURGRAAASSS” (aldus Jer) lag er zo armoedig bij dat de creperende heckrunderen en konikpaarden uit de Oostvaardersplassen hun hoeven er nog niet voor zouden omdraaien. Een zaadveld dus. Ook dat is natoer.

De aanloop naar de wedstrijd bracht nog meer teleurstellingen. De KNVB-scheids had afgezegd, waardoor een speler van Loosdrecht floot (niet precies op dat moment, maar verder wel elke keer als Ody in balbezit was). Daarnaast waren mijn ouders niet met de raket maar met de Honda en was er geen geld voor koffie omdat iedereen 300 euro in de min stond. Over het aanzienlijke aantal afwezigen heb ik het dan nog niet gehad. Floor was een stukje hardlopen; Derk, Willy, Leef, Chris en Thomas gooiden het op vakantie; en Rob had zelfs twee goede redenen om weg te blijven (ik neem aan dat Seb, Cats en Jules zelf aan de bak moesten). Wie er in elk geval wel was, was Guus. Naast hem en Bert (geblesseerd) namen Jeroen en Daniel plaats op de bank. Kennis was hen te slim af geweest door al bij de warming-up de vlag op te eisen. Met de versterking van Frank en Korijn zag de basis-elf er als volgt uit: Marten; Korijn, Roel, Frank, Schim; Joris, Sam, Pim; Bas, Elias, Wout.

Een discutabele goal van Loosdrecht in de eerste minuut zette iedereen lekker vroeg op scherp. Bij de eerstvolgende hoekschop aan de andere kant van het veld kon ik zelf gelukkig het struisvogelei tegen de touwen werken, op aangeven van Wout. Een klein kwartiertje later scoorde ook Elias, na slecht wegwerken van de Loosdrechtse defensie. De tegenstander had het vervolgens gemund op zijn enkels en zodoende werd Elias “de stervende” Zwaan tegen de grond gewerkt. Ondanks een aantal kansen op de 1-3, lukte het Ody 4 niet om de wedstrijd in het slot te gooien. In plaats daarvan kopte een speler van Loosdrecht in de 35e minuut de 2-2 binnen uit een corner. Deze stand bleef tot na de rust staan.

Waren de rapen gedurende de eerste helft al flink aan het gloeien, in de tweede helft werden ze beetgaar. Er gebeurde zo veel dat ik mij heb laten verleiden tot een een citaat uit de aantekeningen van Bert.
TWEEDE HELFT. Grijze trainer die eerste helft spits speelde fluit tweede helft. 50e: Wout getorpedeerd na kansrijke loonactie. [Niet helemaal duidelijk wat hier bedoeld wordt, red.] 60e: Bijna grote kans Loosdrecht, goede tackle Joris. 65e: Hoge, diepe bal Dennis over de verdediging. Wout maakt knap af: 2-3.
Zoals u ziet, heeft nu ook Dennis het speelveld betreden, als laatste van de drie wissels. In deze fase komen er opnieuw kansen voor Ody om de wedstrijd af te maken. Het middenveld ligt steeds helemaal open.
We gaan door. 70e: Wout gunt Kennis terwijl ze met zijn tweeen op de keeper afvliegen. Kennis is dan in gedachten nog bij zijn vlag en vergeet, zoals dat heet, te scoren. De scheidsrechter gunt Kennis ook en fluit voor buitenspel. Wout is woest en schreeuwt: “Wat zijn dat voor geintjes scheids?” De beleidsman probeert het nog op te lossen met een grapje (“Jij krijgt een gele kaart én je mag vijf minuten eruit!”), maar hij wordt niet begrepen.
De wedstrijd vergrimmigt. In de 73e minuut maakt Loosdrecht opnieuw een kopgoal uit een corner: 3-3. Verscheidene pogingen van Ody mochten niet meer baten. Korijn weet de bal na een mooie pass van Elias voor de goal te krijgen, waarbij een verdediger hem bijna in eigen goal schiet. Loosdrecht maakt ook nog hands in het eigen strafschopgebied, maar de scheids weet de uitslag al. Van volzinnen is hij ook niet gediend: Kim geel. Tegelijkertijd (de exacte volgorde is me hier enigzins ontgaan) wordt Roel het derde slachtoffer van de kale nummer 8, die duidelijk op de verkeerde sport zit (ik weet zo snel even geen alternatief, misschien helemaal stoppen?). Guus, die dit alles met lede ogen aanzag, had er toen echt genoeg van en vroeg of hij kon gaan: “Stuur me maar weg!” “Geef me geel dan!” En zo belandde Guus in de bosjes.

Dat we slechts een punt hebben meegenomen naar Utrecht, mogen we uiteindelijk toch vooral onszelf verwijten. Het eerste gelijkspel van dit seizoen was er een om snel te vergeten (behalve die verwijten dus).