Vlaggenschip houdt kampioenschap in eigen hand na zeperd bij HMS

Odysseus '91 4

Mannen, 4, 3e klasse H

23 september 2017 12:30

Opstelling Odysseus '91 4

Zaterdag 24 september. De dag dat het Vlaggenschip zijn eerste competitie wedstrijd speelde in de 3e klasse. 24 september had eerst toch altijd een negatieve lading door het verliezen van New
Amsterdam aan de Engelsen in 1664 en het afschaffen van polygamie in The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in 1890. Het Vlaggenschip wilde natuurlijk een eind aan maken aan de negativiteit.

De tegenstander was het vorige jaar ook gepromoveerde H.M.S 2. H.M.S. is opgericht op 18 Juli 1921 en staat voor Houdt Moedig Stand. De eerste jaren werd louter voetbal gespeeld, maar in 1953 kwam daar verandering in. Er werd namelijk een honkbalafdeling opgericht, die in 1963 ook nog een softbal afdeling kreeg. Door een teruglopend ledenaantal is deze afdeling in 1998 weer opgeheven. In 1969 werd er met de handbalvereniging Spirit een fusie ondergaan, waarmee handbal de derde afdeling van H.M.S. werd. In 1981 kwam hier ook nog een tennis afdeling bij. Tot slot werd er in 2009 ook nog onderdak verleend aan een cricketteam. Bekende voetballers als Nico de Bree, Jürgen Colin, Wim van der Horst en Imad Najah zijn allemaal bij deze club begonnen. Dat zegt toch genoeg.

Zoals het echte topsporters betaamt was iedereen goed uitgerust en fit voor de wedstrijd. En zoals een echte topcoach kwam Guus professioneel een kwartier te laat. Toen hij hier op gewezen werd
was zijn reactie uitermate kalm: ‘Hou je bek joh! Ik ben ‘The Special One’. Ik heb jullie kampioen
gemaakt, dus dit mag best een keer.’. De rest van de technische staf, Cats, Jules en nog iemand,
waren helaas afwezig. Gelukkig kon men beschikken over een niet echt fit team van 14 eigen spelers met aanvulling van Paul Vermunt uit H3. Verder was de blessurelijst groot met toch niet kleine namen als Daniel ‘Rode Spin’ van Opstal, Elias The Swan, Kennis Dorevaar en Schim Polts. Klein lichtpuntje voor de wedstrijd was nog wel dat Roy ook afwezig was. En mag blijven trouwens.
Dan de wedstrijd. In de 9 e minuut stond het Vlaggenschip al achter. Na een mooi bal naar de mee
opgekomen rechts back en een goede lage voorzet werd de 1-0 makkelijk binnen getikt door H.M.S.. Deze score werd zelfs al verdubbeld in de 21 e minuut nadat Joris hands maakte in het
strafschopgebied en deze feilloos benut werd. Joris reageerde schuldbewust: ‘Ik heb jaren op hoog
niveau gehandbald, waaronder ook tegen de handbalafdeling van H.M.S.. Dan raak je soms gewoon even in de war.’. In de 42 e minuut was daar zelfs al de 3-0. Een onterecht vrije trap een paar meter rechts van het zestienmetergebied werd keurig voor het doel gelegd en simpel binnengetikt. Het Vlaggenschip was nog niet heel gevaarlijk geweest, maar begon het tweede deel van de eerste helft beter te voetballen. Dit resulteerde in de 43 e minuut bijna in een goal door een grote kans voor Wout die helaas over ging. Een minuut was het weer bijna raak toen een verdediger van H.M.S. de bal op zijn eigen paal schoot. Het Vlaggenschip ging met een jantje de rust in. Gelukkig kan je bij H.M.S. genieten van een veel te duur broodje gezond (€ 3,50!!!), wat al veel goed maakt.

De tweede helft werd gedomineerd door voornamelijk balbezit van Ody, maar dit resulteerde niet
direct in kansen. In de 56 e minuut was het moment dan eindelijk daar. Wout had ruzie met zijn
tegenstander. Na het grijpen naar de keel en een vermeende kopstoot door de tegenstander van
Wout deed de scheids wat hij moest doen. Helemaal niks… Dit tot grote onvrede van Wout. Om
Wout toch een beetje tot bedaren te brengen, rende ‘The Special One’ naar de andere kant van het
veld. ‘Coachen is niet alleen tactisch. Het gaat om veel meer. Psychologisch moet je ook voor die
jongens klaar staan. Daarmee word je kampioen!’ aldus Guus. Joris was na de wedstrijd euforisch:
‘Eindelijk mijn kannetje binnen. Je weet dat het natuurlijk zeldzaam is dat Wout boos wordt op de
scheidsrechter of de grens. Dat dat dan zo snel gebeurt in het seizoen, daar kan je alleen maar van
dromen.’. De tweede helft van de wedstrijd was matig en dat werd in de 62 e minuut benadrukt toen
Levi de bal net naast de kruising schoot. In de 72 e minuut was de wedstrijd gespeeld. De bal werd
voorgetrokken van links en binnengetikt door H.M.S.. Of toch niet? De bal kwam onderkant lat,
achter de lijn, onderkant lat weer terug het veld in. De goed fluitende scheids liet uiteraard gewoon doorspelen. De spits van H.M.S. lichtte alles toe na de wedstrijd. ‘Mijn idool is Jeroen Lindeboom. Als je dan voor open doel staat probeer je toch je idool na te doen en te missen. Helaas, is hij nog wel een stuk beter dan ik, want ik kreeg die bal niet over voor open doel. Toch fijn dat z’n scheids dan helpt’. Het resterende deel van de tweede helft werd Het Vlaggenschip gevaarlijker. Waar in de 75e minuut Wout alleen voor de keeper nog wist te missen, was dat in de 77 e minuut niet het geval. Na een leviaanse terugspeelbal was Wout hier sneller bij dan de keeper en kon de 3-1 dan ook makkelijk intikken. In het restant van de wedstrijd waren er nog een paar kleine kansen, maar de overwinning van H.M.S. kwam niet meer in gevaar. In de derde klasse blijken dit jaar overigens ook nieuwe regels te gelden. Één daarvan is het niet bijtellen van blessuretijd, omdat beide teams agressief zijn. Dit voerde de scheidsrechter dan ook goed uit en deze floot keurig na 90 minuten af.

Helaas kon aan 24 september geen positieve draai gegeven worden, maar als één ding duidelijk
geworden is na deze wedstrijd, is het toch wel dat we het nog steeds in eigen hand hebben.