79'

Vrouwen zaterdag, VR1, hoofdklasse/1e klasse 1e ronde nacompetitie

13 mei 2017 12:30

Sierhuis, R.

Het zal waarschijnlijk een hoop mensen ontgaan zijn. Ondergesneeuwd door de fantastische prestaties van onze Heren 1. Maar dames 1 heeft dit jaar een prima seizoen gedraaid. Uiteindelijk 4e geëindigd in de 1e klasse en een periodetitel gepakt. Daarom mag zij zich opmaken voor een zenuwslopend slotakkoord van het seizoen. De nacompetitie start met een tweeluik tegen het Groningse Oranje Nassau (ON). Zaterdag stond de eerste wedstrijd op het programma en wel op het heilige (kunst)gras van Olympos. Volgende week volgt de terugwedstrijd in Groningen. Wie winnend uit het tweeluik komt, gaat door naar de volgende en tevens laatste ronde. Halverwege het seizoen kwam ons het spijtige nieuws ten gehore, waarvan heel Ody hoopt dat die nooit zou komen. Ons erelid Tamar op den Kelder gaat stoppen bij Ody. Door de onzekerheid van de nacompetitie kan zaterdag dus zomaar de laatste thuiswedstrijd van onze Temmie zijn geweest.

Of toch niet? Zaterdagochtend de wekker gaat (niet bij Gimbel).. Gisteravond was het niet zo laat. Het is niet eens zo vroeg en we staan paraat… Een nieuwe kans voor een heldendaad! En wel tegen de nr. 9 van de hoofdklasse. Een tegenstander die met drie punten meer, zomaar op plek zes had kunnen eindigen. Onder begeleiding van het KNVB scheidsrechter trio wordt om 12.30 uur afgetrapt door ON. Die maar meteen het zekere voor het onzekere nemen en zorgen dat het eerste “schot” op doel genoteerd kan worden. Zodat ze in ieder geval weten dat ze er eentje hebben. Direct vanaf de aftrap wordt de bal naar voren gerost, maar kan makkelijk opgeraapt worden door ondergetekende. Ody start lekker aan de wedstrijd. Eventjes wennen aan de toch wel hogere handelingssnelheid, maar Ody heeft al snel de draai te pakken. Eerste schot op doel is voor Ilse in de 2e minuut en belandt in de handen van de keeper. Vrij snel daarna is een mooie aanval opgezet door Renske en eindigt bij Lotski die de bal in de verre hoek krult, maar de keepster van de tegenstander brengt goed redding. Geschrokken van de goede start van Ody, laat de scheidsrechter zijn plakje kaas vallen. Even helemaal in de war, haalt hij de regels van het voetbal en judo ook nog eens door elkaar. Bous wordt met een judoworp op de grond gelegd en de scheids beoordeelt dit met een ippon! De punten gaan naar ON, vrije bal tegen Ody. Hoe dan?! Gelukkig heeft dit geen verdere consequenties en gaan we vrolijk door met onze zoektocht naar een doelpunt. Dani gaat er met de bal vandoor en geeft een strakke voorzet, maar deze wordt door alles en iedereen gemist. De eerste twintig minuten is een vrij open wedstrijd op hoog tempo met aan beide kanten dreiging, maar de echte kansen zijn toch echt voor de paarse dames. Pitbull Jutka krijgt op aangeven van Lotski een schotkans, maar schiet recht op de keeper af. Renske ziet de lat op haar weg richting een doelpunt. Jutka draait een aantal keer goed weg op het middenveld. Ook wint ze haar sprintduel met de toch wel rappe nr. 7 van ON en die kan dat niet hebben.. en kan zich niet weerhouden om even een tip van achter op de kuiten te geven. Dat komt haar op een plakje kaas te staan! Goed hersteld scheids! De verdediging van Ody met Nora, Gimbel, Bous en Temmie staat als een huis. Gesteund door de rest van het team, die echt als een eenheid over het veld beweegt. Eén enkele keer glipt er iemand doorheen, maar die schiet in een één op één situatie tegen de uitkomende Jennie. In de 33ste minuut krijgen we een vrije bal door de zoveelste duwactie van de tegenstander. Temmie neemt die bal snel en speelt Renske in. Renske schiet verraderlijk op doel, maar deze kan nog net door de keepster uit de kruising worden gevist. Renske denkt: “als ik dan niet kan scoren, dan geef ik maar een panna”. En zo geschiedde, de benen werden gezocht en de bal werd met veel souplesse door de beentje van de tegenstander gespeeld. Achteraf was Renske er niet al te content mee; de tegenstandster toucheerde de bal nog wel onderweg… De eerste helft behelst nog wat spannende momenten uit de corners van ON, maar Gimbel kopt goed weg of Jenny stompt de bal net zo hard weer terug als waar die vandaan kwam. Na 45 minuten staat het nog 0-0, maar gaan we met een overwegend positief gevoel de kleedkamer in. De tweede helft start en Annetje Kannetje vervangt Jutka op het middenveld. ON start goed aan de tweede helft. Zitten er fel op, maar gaan geregeld ook over het randje. Loes Bert krijgt in vijf minuten tijd drie aanslagen op haar te verwerken. ON is soms gevaarlijk uit de counter, maar de verdediging of Jennie weten dit gevaar te pareren. Bous haalt het gevaar uit een counter door met een zeer nuttige schouderduw de bal af te schermen. Ody komt weer meer in de wedstrijd en Gimmie gaat zich bemoeien met de aanval. Vanaf linksvoor geeft ze de bal voor het doel, Lotski kan hier net niet bij. Temmie stuurt Ilse weg in de diepte, de keepster zit er goed tussen. Daarna volgt weer een Ody aanval met Ilse op snelheid, maar weer zit ON er tussen. Dat doelpunt moet toch gaan vallen zou je denken! Ody zet door, hier valt wat te halen! Ilse geeft een strakke voorzet vanaf de zijkant naar de tweede paal, de bal is al voorbij de keeper en Renske kan schieten… maar haar tegenstanders redt met een sliding. We telde hem al! De wedstrijd wordt iets fysieker, nummer 9 van ON deelt een tik uit aan Lotski en krijgt ook een terecht plakje kaas van de scheidsrechter. Kannetje zoekt de aanval en speelt eerst de tegenstander zoek met een trucje en vervolgens zichzelf. Ze houdt er niets aan over, maar de actie was het zeker waard. Inmiddels zitten we in de 75ste minuut en moeten we onszelf wel gaan belonen voor het goede voetbal. LB Nora met de bal in haar voeten. Speelt een magnifieke steekpass op Dani en zet haar zo vrij richting doel. Koelbloeding rond Dani dit af en het 1-0! ON raakt geïrriteerd en gaat rare dingen doen. Ze weten niet eens meer de bal op de goede plek te leggen bij een vrije trap, tot waanzin van de scheidsrechter. Corner voor Ody in de 79ste minuut. Dani zet voor en daar is opeens Ilse die de bal vol de kruising in kopt! 2-0! De bal blijft nog net niet in de haak hangen zo strak! Wat een heerlijk gevoel. Remi komt in de 80ste minuut het veld in voor Lotski. ON zet de laatste 10 minuten nog even aan, maar tot echt grote kansen leidt het niet. De scheids fluit af en de eerste wedstrijd gaat overtuigend winnend naar Ody.

Een terechte winnaar gezien het spelbeeld en de kansen. Maar 2-0 zegt nog niets. Volgende week is de terugwedstrijd in Groningen en we hebben letterlijk nog een lange weg te gaan! Dus of dit de laatste thuiswedstrijd van Temmie, was kan niemand zeggen. Wil je het zekere voor onzekere nemen en deze Paarse held nog één keer zien spelen voor Ody, kom ons dan aanmoedigen in Groningen bij Oranje Nassau om 15.00 uur!

JvdM

Opstelling: Jennie, LB Nora, Gimbel, Bous, Temmie, Pitbull Jutka (45’ Annetje Kannetje), Loes Bert, Pils, Dani, Lotksi (80’ Remi) en (wederom geen fittie) Renske. Wissel: Linsey en Ayleen.