Assist: Max Caron

Mannen zaterdag, 7, 5e klasse 17

4 februari 2017 15:00

Na de overtuigende zege op Kampong vorige week mochten de mannen van Heren 7 opdraven voor een op papier lastig potje tegen Odin. Gelukkig speel je voetbal niet op papier maar op gras. Of kunstgras.
Ody begon in een sterke opstelling: Olaf op de goal, achterin Osman, Max, Bas en Jorrit. Op het middenveld Ad, Victor, Ivo en Stijn en voorin Giel ‘’Vardy’’ van de Grind en Joren. Een beetje voetbalkenner weet dat je als team zo sterk bent als je bank. Gelukkig voor Heren 7 werd deze gevormd door Koen, Joost en de in de wedstrijdselectie debuterende Jesper; een veelbelovend product van de internationaal befaamde jeugdopleiding van Odysseus.

Ody had van te voren afgesproken om geconcentreerd te verdedigen en zo weinig mogelijk weg te geven. Het eerste kwart van de wedstrijd hielden onze paarse strijders zich goed aan die afspraak, en hoewel er weinig kansen gecreëerd werden door Heren 7, werd er sterk verdedigd en kon Odin geen vuist maken. Na 25 minuten wist een aanvaller van Odin helaas aan de aandacht van de Ody-defensie te ontsnappen en bekwaam af te ronden, 0-1. Dat dit doelpunt een sterk luchtje van buitenspel om zich heen had hangen maakte de tegenslag nog een stuk groter. Het tweede deel van de eerste helft moest Heren 7 dus driftig op zoek naar de gelijkmaker, die uiteindelijk dan ook viel. Na goed druk zetten van Koen en Stijn werd aan de zijkant Adriaan bereikt die een fraaie voorzet afleverde. Giel ‘Papa’ ‘Vardy’ ‘Goal’ van der Grind hoefde de bal alleen nog even in een tikken: een koud kunstje voor de koelbloedige goaltjesdief.

Dan de tweede helft: in de rust werd afgesproken om net zo te blijven voetballen als in de eerste helft en rustig de kansen op een eventuele 2-1 af te wachten. Dit wedstrijdplan kon na een goede vijf minuten echter al de prullenbak in toen een verkeerde uittrap van Heren 7 door de spits van Odin werd gepromoveerd tot doelpunt. Hoewel Odysseus langzamerhand een paar kansjes wist te creëren, was het even later weer Odin dat het net wist te vinden. Door een vrij onbenullig doelpunt, iets wat Heren 7 wel vaker overkomt, keek Ody ineens tegen een 1-3 achterstand aan. Deze achterstand was voor Odysseus geen reden om het spreekwoordelijke ‘’koppie’’ te laten hangen, integendeel. We schrijven inmiddels de 85e minuut als Bas op eigen helft, let wel: eigen helft, de bal ontvangt. Wat er zich vervolgens op het combiveld van Odysseus afspeelt is van moeilijk te omschrijven schoonheid. De flamboyante 20-jarige centrale verdediger steekt met de bal praktisch het halve veld over, speelt zeker 4 man uit en komt vervolgens met iets wat uw verslaggever nog niet helemaal beseft. Bas ziet aan de rechterkant van het veld Stijn vertrekken en besluit om iets magisch te doen. Teder doch beslist raakt hij de bal, die tussen minstens 7 Odin-verdedigers heen een weg naar Stijn vindt. Een pass waarbij voetballers als Andrès Iniesta, Toni Kroos en Michel Breuer alleen van kunnen dromen. Stijn neemt de bal keurig aan en kan niks anders dan dit huzarenstukje te promoveren tot assist. Prima afgerond hoor, dat mag zeker gezegd, maar niks vergeleken met het voorbereidende werk.

Hoewel deze goal Ody hoop gaf op minstens een punt scoorde Odin ongeveer twee minuten later de 2-4, waarschijnlijk omdat de spelers van Odysseus nog compleet verward waren door de pass die Bas zojuist verstuurd had. Hoewel de scheidsrechter van dienst een aantal minuten later besloot dat het wel genoeg geweest was voor vandaag wist Tom, of Tøm zoals hij in Denemarken heet, nog met een fraaie omhaal vanuit Kopenhagen het net te vinden. Een prestatie van formaat lijkt me.

Na afloop werd de wedstrijd uitvoerig geanalyseerd en het vizier gericht op de volgende thuiswedstrijd, over twee weken tegen Hercules. Kom vooral kijken, dan kunt u Bas eens in het echt aan het werk zien, nu is het nog gratis…