70'
Guido Dirven (kopbal)

Mannen zaterdag, 3, 3e klasse H

15 oktober 2016 13:45

Op zaterdag 15 oktober stond het treffen met de gedeelde lijstaanvoerder Geinoord 3 op het programma. Uit de voorgaande vijf wedstrijden had de Nieuwegeinse formatie maar liefst twaalf punten vergaard. Het beloofde een boeiende confrontatie te worden.

Het leeuwendeel van de selectie had zich ’s ochtends rond kwart voor twaalf op Utrecht Centraal verzameld om vervolgens gezamenlijk de sneltram richting Nieuwegein te pakken. In deze snikhete tram werden alle highlights van de stad nog even aangedaan. Het gedrocht dat de naam Nieuwegein droeg bestond voornamelijk uit aftandse hoogbouw en werd verder gecomplementeerd door een prachtig marktplein, in het hart van de stad, waar uitsluitend auto’s op geparkeerd stonden. Geheel volgens schema kwam een groot deel van de selectie rond kwart over twaalf het clubhuis binnen. Hier werd Ody 3 getrakteerd op een nare verrassing, want de aanvangstijd van de wedstrijd was met een halfuur verlaat. De wedstrijd van Geinoord JO17-1 (ik weet niet waarom dat niet gewoon ‘de B1’ heet) was namelijk pas net begonnen. In de rust van deze wedstrijd besloot Trainert de manschappen naar de kleedlokalen te dirigeren. Hier wees Trainert op het belang van de wedstrijd, want bij winst zouden wij de aansluiting vinden met de (sub)top. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie pot voetbal op het natgeregende kunstgrasveld.

De praktijk. Beide ploegen dienden hun warming-up af te werken op een dunne strook langs een van de velden. Bij het ingaan van de wedstrijd leek Ody hier ietwat meer last van te hebben, want het begon ietwat flets aan het treffen. De bal bleef maar moeilijk in de ploeg en Geinoord kon met enige regelmaat bouwen aan aanvallen via de flanken. Na tien minuten resulteerde het lichte overwicht van de thuisploeg in een penalty. Een op het oog onschuldig duel deed de scheids naar de penaltystip wijzen. De penalty werd vervolgens onberispelijk binnengeschoten; 1-0. Het duurde niet lang voordat de gasten met een antwoord kwamen. Een voorzet van Sieds werd door de goalie verkeerd ingeschat waardoor Tijn met een simpele voetbeweging langs de keeper kon schieten; 1-1! Helaas bleef deze stand niet lang op het denkbeeldige scorebord staan, want een verdekt schot werd in de korte hoek binnengeknald door de rechtsbuiten; 1-2. Het was andermaal zaak voor de Utrechtse equipe iets terug te doen. Na een minuut of dertig was het zover. In de tram werd de auteur meermaals gewezen op het belang van de actie van de Witte Kongolo, maar dat kon ondergetekende zich eigenlijk niet meer voor de geest halen. Het was in ieder geval het goede voorbereidende werk van LB aan de linkerkant die met een strakke schuiver Ruben wist te bedienen. Hij hoefde enkel nog maar tegen de bal aan te lopen en zo kwam Ody wederom op een gelijke stand; 2-2! Na een goed halfuur waren reeds vier doelpunten gevallen. Het was zaak de poorten tot de rust gesloten te houden, maar helaas bleek de gevaarlijke voorhoede van Geinoord vandaag aan enkele halve kansen genoeg te hebben om te scoren. Een miscommunicatie in de verdediging van Ody leidde tot de 3-2. Hier hield het niet op, want enkele minuten later werd de defensie nogmaals geklopt. Een slechte uittrap van Keepert werd opgepikt op het middenveld en middels een slimme lopbal werd de spits bediend. Hij rondde de bal onberispelijk af; 4-2. Met deze geflatteerde 4-2 achterstand gingen wij tevens de rust in.

In de rust stelde Trainert dat het allemaal wat scherper kon. Het was zeker niet onmogelijk alsnog een resultaat binnen te slepen, maar dan diende niet altijd de lange bal gehanteerd te worden.

De praktijk. Alle goede bedoelingen ten spijt, leek de wedstrijd gauw in het slot te zijn gegooid. Na een krappe tien minuten in de tweede helft stond het al 5-2. Ody wist zich echter op te richten en dit leidde enkele malen tot wat halve kansen. Van achteruit werd niet langer uitsluitend de lange bal gehanteerd en zodoende konden gevaarlijke aanvallen opgezet worden. In de zeventigste minuut resulteerde dit in de 5-3. Een goed aangesneden corner van LB kwam panklaar op het hoofd van Guido terecht. Hij stuurde de bal buiten het bereik van de doelman. Hiermee leek het geloof voor een eventuele puntendeling terug. Het jagen van het middenveld en aanval zorgde met enige regelmaat voor hernieuwd balbezit. De heren van Geinoord begonnen elkaar af te zeiken, maar helaas werd in de resterende tijd niet meer gescoord. De derde nederlaag van het seizoen was een feit.

Na de wedstrijd gaf Trainert aan dat de tweede helft perspectief bood. Er werd strijd geleverd en dat is in de aankomende wedstrijden echt nodig om de punten te pakken. Bij het verlaten van Sportpark van Eck werden enkele heren nog getrakteerd op enkele prachtige deuntjes hardcore van een ietwat dikkige tiener op een elektrische fiets. Met deze vrolijke noot wens ik af te sluiten.