2 - 3

Odysseus '91 1

9 mei 2009

Tevredenheid overheerst na overwinning op derdeklasser VVOP

Afgelopen zaterdag stond er voor de heren 1 van Odysseus een oefenduel op het programma bij en tegen derdeklasser VVOP (Voetballen Voor Ons Plezier) uit Voorthuizen. Met drie afgeladen auto’s arriveerden de paarsen op het zonnige sportpark “De Roeleneng” van de plaatselijke voetbalvereniging. De dag kon al bijna niet meer stuk bij het aanschouwen van de kleedkamer. Niks geen bankje voor krap tien personen, neenee: twintig glanzende blauwe zetels! Toen de trainer ons speltechnisch ging vergelijken met het Spaanse Valencia wisten we helemaal niet meer waar we het zoeken moesten.

Na zo’n voorbereiding zou je denken dat de vlammen er wel vanaf zouden vliegen in de eerste minuten van de wedstrijd, maar niets was minder waar. Odysseus begon (als zo vaak dit seizoen) slap aan de strijd. Passes over tien meter belandden in voeten van VVOP-ers en bijna alle duels werden verloren. De wedstrijd brak open na een erg ongelukkige breedtepass van rechtermiddenvelder Hobbelink. De aanvaller van VVOP kon gemakkelijk onderscheppen en schoof de bal beheerst in de verre hoek langs doelman Hoekstra: 1-0.

Odysseus leek wakker geschud door dit vroege tegendoelpunt en begon zowaar mee te voetballen. De wedstrijd kwam meer in evenwicht al resulteerde dat niet in grote kansen. Verhaar had moeite met de rechtsback van VVOP en kwam nauwelijks tot het geven van voorzetten, terwijl ook over de rechterkant niet echt gevaar gesticht kon worden. Toch creëerden de Utrechtenaren nog een paar kleine mogelijkheden maar het was steeds net niet. Dams frommelde zich een paar keer bijna om zijn directe tegenstander heen, maar kwam tot twee keer toe net niet tot schieten, terwijl ook een voorzet van de mee opgekomen back Molenaars net niet goed viel. De grootste kans was misschien wel voor Richardson, áls hij had geweten dat er helemaal niemand in zijn rug stond. Ook VVOP bleef dreigend met onder andere een fraai schot, dat op minstens zo’n fraaie wijze tot corner werd verwerkt door doelman Hoekstra. Met een minimale achterstand werd er voor de rust gefloten door een uitstekend leidende scheidsrechter.

Het begin van de tweede helft was weer voor de thuisploeg, maar Odysseus herpakte zich snel. Duels werden beter aangegaan en de bal bleef langer in het bezit. Molenaars kreeg zeeën van ruimte van de rechtermiddenvelder van VVOP. Dit had de linksback waarschijnlijk heel handig afgedwongen (voetbal-gogme?) door in de eerste helft zo matig te voetballen dat de coach van VVOP zijn team had ingefluisterd dat ze hem wel vrij konden laten. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de meeste aanvallen van Odysseus vervolgens over de linkerflank verliepen.

Al na 10 minuten in de tweede helft maakte Rogers gelijk. Vanaf de linkerkant sneed hij à la Babel naar binnen om vervolgens de bal in de vrije korte hoek te leggen. De Voorthuizers leken toch even aangeslagen door dit gemakkelijke doelpunt maar namen al vrij snel weer het initiatief in de wedstrijd. Knullig verdedigen leverde een aantal kansen op voor VVOP maar steeds stond Hoekstra op de goede plaats, of kon de bal op het laatste moment weggewerkt worden door de verdedigers van Odysseus. Toch bleef ook Odysseus gevaarlijk via de counter en de sterk spelende Dams. De grootste kans op een voorsprong voor Odysseus ontstond toen Rogers op randje buitenspel ontsnapte en alleen op de doelman afging. Hij wachtte goed, de keeper ging al naar de grond, maar zijn stiftje mislukte jammerlijk en de keeper kon de bal toch nog klemmen.

In de 70ste minuut werden de geblesseerde Dolman, de moegerende Molenaars en Rogers gewisseld voor verse krachten Jan Strafstoβ Albers (Hugo Sanchez?), WackoJacco en Rambo Paul. Zou dit een gouden drie-dubbele wissel worden van trainer Boender? In eerste instantie leek het antwoord op deze vraag een nee te worden. Jacco waande zich in het verkeerde 16-metergebied, begon te goochelen met de bal in de plaats van ‘m weg te jagen en gaf hiermee een cadeautje aan VVOP. Die wisten wel raadt met dit buitenkansje en pakten dankbaar uit: 2-1.

Met nog een ruim kwartier te spelen ging Odysseus op zoek naar de aansluitingstreffer. Van der Sanden, ingevallen voor Verhaar, passeerde de linksback op karakteristieke wijze langs de zijlijn en leverde een lage voorzet af. Onder druk van Jacco werkte de centrumverdediger van VVOP de bal over de eigen doellijn, waarmee Jacco zijn eigen fout een beetje goed maakte: 2-2.

Beide ploegen gingen vervolgens voor de overwinning maar uiteindelijk trokken de bezoekers uit Utrecht, die volgend seizoen zo graag naar de derde klasse willen verhuizen, aan het langste eind. Een afvallende bal kwam aan de rand van de zestien voor de voeten van Albers. De ingevallen verdediger twijfelde niet en mikte de bal fraai over de verdediger op de doellijn. Gouden wissel? Ik dacht het wel! De 2-3 werd op het scorebord genoteerd en zou ook de eindstand betekenen.

Door deze overwinning gaat Odysseus de eerste wedstrijd van de nacompetitie tegen Hercules (dat verrassend met 2-3 verloor van DEV Doorn) met vertrouwen tegemoet. Er gaan geluiden op dat er deze week niet meer wordt gestapt en er eventueel zelfs samen zal worden ontbeten op zaterdagochtend. Het belangrijkste zal zaterdag echter niet de voorbereiding zijn. Het belangrijkste zijn de eerste minuten van de wedstrijd.

* Naderhand bleek er nog een extra reden te zijn waarom Albers zo blij was mijn zijn eerste doelpunt van het seizoen. Er zou een bedrag van €100,- mee gemoeid zijn. Zo is Strafstoβ Jan uiteindelijk toch mooi de best betaalde speler van het eerste team van dit seizoen.