Odysseus '91 VR1

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

12 maart 2016 14:45

Hanekamp, H.

Zaterdag 12 maart 2016, de dag dat Ody dames 1 een punt pakte, maar toch weer niet, de dag dat Renske uit Groningen terug kwam om een potje te voetballen, de dag dat de zon weer volop scheen en de dag dat een nieuw dieptepunt voor scheidsrechters in de Hoofdklasse werd bereikt.

De krappe selectie van Ody Dames 1 verzamelde zich rond het middaguur op Olympos om naar Zwolle af te reizen voor de wedstrijd tegen de talenten van PEC Zwolle. Ody had goede herinnering aan de vorige ontmoeting waarbij ze een punt wist te pakken. Mooi op tijd arriveerde de selectie in Zwolle en ging zich omkleden om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Net toen Jen er een muziekje in knalde kwam de elfde speelster, Renske, binnen die vanuit Groningen terugkwam om haar team compleet te maken. Na een goede warming up ging de wedstrijd beginnen.

Zestien speelsters, een coach, twee teamleiders, een fysiotherapeut een verzorger en publiek tegenover elf speelsters en een coach. Dat waren de statistieken bij aanvang van de wedstrijd Jong PEC Zwolle – Odysseus ’91. Aanvoerder Bous gaf zoals gebruikelijk nog een peptalk over het belang van goed en fel beginnen aan de wedstrijd, maar ze had haar zin nog niet afgemaakt of de bal lag al in het netje. 1-0. Na een eenvoudige combinatie kon een van de spitsen vanaf de zestien de bal in de linker onderhoek krullen. Een goed begin is het halve werk.

Maar een goed begin is maar de helft (uit: Sterrenstof - de Jeugd van Tegenwoordig). Met dit laatste in gedachte ging Ody verder met de wedstrijd. Ody ging beter spelen, stond goed georganiseerd en PEC had het moeilijk om er doorheen te komen. Door goed jagen van de aanvallers en foutjes bij de verdediging van PEC kwamen er wat kansjes voor Ody. Zo werd het een vrij evenwichtige eerste helft waarbij over en weer kansen werden gecreëerd. Het was duidelijk dat Ody het niet bij de 1-0 liet zitten. Op een gegeven moment kreeg Renske de bal aan de linkerkant rond het zestienmetergebied en zag ze Nora, onze nieuwe rechtervleugelspits tevens goalgetter voorheen rechtsback, opkomen aan de rechterkant. Renske passte de bal buiten het bereik van de verdediger naar Nora en die schoot met een prachtige volley de bal in het doel. 1-1! Dit was tevens de ruststand.

Tijdens de rust arriveerden Ayleen, Inge en supporter Elke van dames 2 om het team te verstreken. Dat bleek net op tijd te zijn geweest, want na vijf minuten in de tweede helft raakte Marloes geblesseerd aan haar knie en daarvoor kwam Inge in de plaats. Ook deze tweede helft werd weer gestreden om de punten mee naar Utrecht te nemen. Er werd goed verdedigd en met vlagen ook goed aangevallen. Even later moest ook Inge, niet de Inge die er net in kwam, het strijdtoneel verlaten vanwege hamstringblessure. Ayleen kwam voor Inge in de plaats.

Naarmate de wedstrijd vorderde, en de scheids meer fouten ging maken, veranderde de sfeer van de wedstrijd. Het ging er wat feller aan toe en aan beide kanten werden overtredingen gemaakt. In de 85e minuut zette PEC een aanval op en belandde de bal bij speelster van PEC aan rand van het strafschopgebied, met een mooi schot wist zij de bal in de verre bovenhoek te schieten en zo de 2-1 op het score bord te zetten. Dit tot grote teleurstelling bij speelsters en de coach van Ody. Zo hard gestreden en dan toch op achterstand komen.

Je zou denken dat de wedstrijd bijna voorbij is aangezien de 85e minuut gepasseerd is, maar niks was minder waar. Waar de scheidsrechter van vorige wedstrijd geen seconde te verliezen had en het liefst de wedstrijd al voordat hij überhaupt begonnen was af wilde blazen, leek de scheidsrechter van deze week geen genoeg van de wedstrijd te kunnen krijgen. Ondanks de enorme klok langs het veld en horloge om de pols liet de beste man de wedstrijd wel 20 minuten langer doorspelen. Erg indrukwekkend.

In deze 20 minuten gebeurde er nog van alles, waarbij de scheidsrechter in het middelpunt van belangstelling stond. Na een voorzet van PEC kon de bal van dichtbij worden ingeschoten. Keepster Jennifer redde de bal. Net voor of net achter de lijn, dat was de vraag. Dit was onmogelijk te zien vanaf de positie van de scheidsrechter. Desondanks werd het doelpunt goedgekeurd en kwam PEC op zeer dubieuze wijze op een  3-1 voorsprong. Doordat de scheidsrechter al geen puike wedstrijd aan het fluiten was, liepen de gemoederen na dit incident erg hoog op. Dit uitte zich even later. Een speelster van PEC liet zich gaan en trapte onze linkerback, Fieke, na waarna direct rood volgde. Althans dat is wat je logischerwijs zou denken. Maar nee, de speelster kreeg slechts geel. Dit tot grote ergernis van Fieke die hier dan ook wat van zei. Ook geel (natrappen en iets zeggen over het natrappen is blijkbaar net zo erg). Toen Fieke nog een opmerking maakte kon ze het veld verlaten en moest Ody verder met 10 man.

Intermezzo: als je nu denkt wat een ellendig lang wedstrijdverslag, bedenk dan ook dat de wedstrijd langer duurde dan normaal.

Ody ging door, want er was gewoon geen einde in zicht. Na een aanval van PEC Zwolle kon Ody er snel uit en een counter opzetten. Renske kreeg de bal en zag Emma rechts naar binnen toe vertrekken. Ze gaf een prachtige pass waarbij ze Emma zo voor het doel 1 op 1 voor de keeper zette. Emma wist goed raad met de bal en schoot de bal keurig langs de keeper in de verre hoek 3-2. Tweede assist van Renske deze middag en het eerste doelpunt van Emma. Na 20 minuten extra tijd had de scheidsrechter dan eindelijk zijn fluitje gevonden en eindigde de wedstrijd in een teleurstellende 3-2 verlies.