4 - 1

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

5 december 2015 17:00

Tanke, J.F.

Op de dag van 't heerlijk avondje moest eerst nog gevoetbald worden, helemaal in Hengelo. Tegen de meisjes van jong FC Twente. Deze ploeg kenden we nog van een bekerwedstrijd vorig seizoen: jong, snel, technisch, tikkietakkie. Dat belooft wat.

In de kleedkamer trakteerde Renske ons op een gedicht van Hanna en wij FC Twente op een gedicht van de Sint. Sinterklaas zou de punten aan Odysseus schenken, en Twente zou dat volgens de Sint wel begrijpen. Ter compensatie kregen ze een zakje wortels voor het Twentse ros. Dat dan weer wel.

Na de voorbespreking werd Marloes op het feit gewezen dat ze haar zweetbandje met grote R van rechts om haar linkerpols had gedaan. Zo werkt dat natuurlijk niet, Marloes.

In de donkerte betraden we even later het veld. We begonnen voor de verandering eens scherp aan de wedstrijd. Twente zette vanaf minuut één hoog druk, maar met goed combinatiespel wisten we er een aantal keren uit te komen. Dat leidde zelfs tot wat kleine kansen. In de achtste minuut stoomde Marloes aan de rechterkant op, maar verloor de bal. Ze joeg door wat resulteerde in een slechte terugspeelbal van de verdediger op de keeper. Renske kwam er tussen, omspeelde de keeper en wist de bal vanuit een lastige hoek knap in het netje te prikken: 0-1 Ody! Twente schakelde echter snel om en voerde de druk op. In de zestiende minuut moesten we alweer afscheid nemen van onze voorsprong en stond het gelijk. Twente was gevaarlijk en kreeg de ene corner na de andere. In de 29e minuut werd dat ons fataal. Met een beetje hulp van de wind viel een corner strak in de kruising: 2-1. We stonden erbij en keken ernaar. Toch hielden we een goed gevoel over aan de eerste helft. Onze Gimbel was lekker bezig en hield de nummer 10 van Twente zo kort dat ze bijna niet aan voetballen toekwam. Dani liep het ene gat na het andere dicht. Bous coachte meer dan ooit tevoren. Bij Lotte volgden de handige passeerbewegingen elkaar rap op. Helaas kwam dat haar net voor de rust duur te staan. Ze ging door haar knie en werd in de kleedkamer vervangen voor Dorien.

Zonder verdere veranderingen in de opstelling begonnen we tegen zessen aan de tweede helft. Rond de 55e minuut werd er een overtreding gemaakt net buiten onze zestien. De vrije trap voor Twente die volgde vloog maar net over de lat. Tien minuten later kregen wij op ongeveer dezelfde plek, maar dan aan de andere kant van het veld, een vrije trap mee. Het harde schot dat Liesje op de goal loste belandde op de lat. Het eerste halfuur in de tweede helft wisten we goed stand te houden, ook al werd er vooral op onze helft gevoetbald. Twente was de bovenliggende partij en creëerde de kansen. Een doelpunt hing in de lucht en die viel dan ook in de 80e minuut. Vijf minuten later werd Liesje gewisseld voor Jet. Een minuut voor het einde werd het ook nog 4-1, met volgens Lotte een aanval uit het boekje: de rechtsback van Twente kwam op, legde de bal strak op stip vanwaar de spits de bal laag en hard de doellijn overjoeg.

Jammer van de twee tegengoals in de laatste tien minuten, maar we stapten tevreden het veld af. Aan de inzet heeft het niet gelegen, iedereen heeft gevochten, zoals Hanna ons met haar gedicht op het hart had gedrukt. Er zat niet meer in vandaag, Twente was beter.

Gelukkig bleven er nog genoeg fronten over die avond waarop we wel van de kinders van Twente konden winnen. Zo was hun aanwezigheid in de kroeg 's avonds echt beneden alle peil. Slechts hun trainer was van de partij. Misschien had dat iets te maken met het feit dat je het Enschedese Aspen Valley pas vanaf je achttiende mag betreden.

Die trainer werd maar zelden met een biertje in de hand gespot, dus ook op het gebied van bierconsumptie was Odysseus de bovenliggende partij. Over wie de originaliteitsprijs voor vervoer richting de kroeg won bestaat geen twijfel mogelijk. De prijs voor meeste selfies kan ook zeker op onze naam worden gezet. Dani haalde haar spliksplinternieuwe selfiestick namelijk te pas en te onpas uit haar kontzak. En dan was er ook nog een zekere wedstrijd tussen Bous, Dani, Ilse en Marloes, waarvan onduidelijk is wie er nou precies heeft gewonnen, maar dat de trofee voor Odysseus was is wel duidelijk. Ten slotte sleepten Lotte en Fieke de prijs voor langste nachtwandeling binnen en kon dankzij de rest ook de prijs voor meeste-knakworsten-gegeten-'s nachts aan onze inmiddels uitpuilende prijzenkast worden toegevoegd.

Helaas moesten we dit alles wel met een kleine kater de volgende bekopen. Maar goed, 't was het waard. Op naar volgende week, thuis tegen Ter Leede. Van hun twaalf gespeelde wedstrijden hebben zij er pas drie verloren, hoog tijd om daar een vierde aan toe te voegen zou ik zeggen…

FS

Opstelling: Jenny, Marloes, Nora, Bous, Fieke, Pim, Gimbel, Lotte (45. Dorien), Renske, Liesje (85. Jet), Dani.