2 - 1

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

19 september 2015 14:30

Zwart, W.

Op zaterdagmiddag voetballen om 14:30 = heerlijk rustig opstaan en op je gemak op de fiets stappen richting Olympos. Behalve als je uit tegen VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) in Driesum moet spelen en om 10:00 verzamelt. De weg naar Fryslân kennen we inmiddels wel (weilanden, de brug – staat ‘ie open of staat ‘ie dicht?, de MacDo bij Joure en de snelweg halverwege ophoudt) en ook onze tegenstanders van vandaag kennen we al bij naam en talent. De statistieken leren ons dat VIOD thuis nagenoeg onverslaanbaar is. Komt dat doordat zij een van de weinige clubs in de Hoofdklasse zonder kunstgras zijn, of door de lange autorit die hun tegenstanders voorafgaande de wedstrijden in hun benen hebben? Of is het omdat bij VIOD aangeleerd wordt om “nope” te zeggen tegen “drank en dope”? Wij weten het niet, maar na onze eerste twee competitiewedstrijden verloren te hebben zijn wij in ieder geval van plan om de statistieken eens flink te laten schrikken.

We beginnen met een bepaalde opstelling (die niet meer in de verslagen genoemd zal worden). VIOD laat ons in alle rust opbouwen en wacht geduldig af tot onze verdediging onze voorhoede probeert te bereiken. Een aantal keer worden Dani en Ilse succesvol de diepte in gestuurd, wat gevaarlijke situaties voor het doel oplevert. Als VIOD in balbezit is, hebben we moeite op het middenveld om strak onze man te dekken. Hierdoor wordt de snelle en slimme voorhoede van VIOD gemakkelijk de diepte in gestuurd. Rond de dertigste minuut komt de spits van VIOD door een dergelijke situatie 1-op-1 op Jennifer, die dit duel in eerste instantie wint. Terwijl de verdedigers elkaar aan sliden om de rebound te blokken schiet de spits van VIOD de bal door en langs iedereen de goal in.

Niet veel later wordt dezelfde spits vanaf de middenlijn de ruimte ingestuurd, speelt zij onze Jenny uit en tikt de 2-0 binnen. Inmiddels staan wij beter georganiseerd en kunnen we via de ruimte aan de linkerkant ook een paar kansen creëren. Zo valt ook de aansluitingstreffer: een pass van onze rechtsmid Liesje op onze linkerspits Dani die de bal in de verre hoek krult geeft de paarse helden in gele shirts hun hoop op punten terug. Vijf minuten later gaan we met een 2-1 achterstand de rust in.

De tweede helft zorgen we dat er iets minder ruimte achter onze verdediging open blijft, waardoor de spitsen van VIOD minder gevaarlijk zijn. Dit betekent wel dat het veld groter is en er meer gelopen moet worden. Aan beide kanten ontstaan weinig kansen, op een paar corners na. Een paar minuten voor tijd geeft Fieke nog een mooie pass op Hanna die vanaf de achterlijn de bal voor wil geven. Rik ziet de bal in de goal vliegen, maar helaas was dit gezichtsbedrog: de bal landde aan de verkeerde kant van de lat op het net.

Met een 2-1 eindstand hebben we nog nul punten gepakt in de Hoofdklasse. Toch gaf de wedstrijd tegen VIOD hoop voor de komende wedstrijden, want er zit vooruitgang in het spel en iedereen heeft hard geknokt.

Opstelling: Jennifer, Fieke, Iris, Hanna, Nora, Marloes (’70 Emma), Inge, Liesje, Mariette (’45 Linsey), Dani, Ilse