... (vrije trap)
86'

Mannen zaterdag, 3, 4e klasse 14

17 januari 2015 11:45

Zaterdag 17 januari 2015: Het had zo’n mooi voetbalmiddag kunnen worden. Helaas verliep dat totaal anders. Het werd één grote catastrofe! Onder een fijn winterzonnetje vond één van de grootste schandalen in de voetbalgeschiedenis plaats. Ik heb het hierover de wedstrijd van Heren 3 tegen koploper De Meern 3 die afgetrapt werd rond het middaguur.

Ter voorbereiding op deze wedstrijd las ik, zoals altijd op een zaterdagochtend, De Volkskrant. Ik schrok nogal van wat ik deze zaterdag las. Een matchfixingszaak in de eredivisie. Nu komt de omkoperij toch wel erg dichtbij! Daarnaast kwam er een oud studentenkwaaltje naar boven, namelijk dat mijn geld bijna op was, terwijl de stufi pas volgende week komt.

Ondanks dit heftige nieuws fietste ik met de helft van het team vol goede moed, het OV ontwijkend, richting het prachtige door Frans van Seumeren gesponsorde complex van VV De Meern. We kwamen langs beton, vinexwijken, asfalt en nog meer beton. Uiteindelijk konden we om 11:45 aftrappen met relatief grote selectie in de volgende, toch wel verrassende 4-4-2 opstelling: Keepert; Paul, Ludo, Freek, Bart (C); Oncko, Joost, Geert, Tijn; Milan en Castor.

Er was een uitgebreid strijdplan samengesteld, waarbij VV De Meern rond de cirkel opgevangen zou worden. Helaas bleek de druk aan het begin van de wedstrijd helemaal niet zo groot. In de loop van de wedstrijd besloot Ody daarom ook om iets verder naar voren te spelen. De druk op De Meern werd daarmee groter. Helaas had dat nog niet veel kansen tot gevolg. Dieptepasses op Castor en Milan werden niet altijd even secuur afgeleverd. Wanneer ze wel aankwamen, kon de voorzet die daarop volgde redelijk eenvoudig onderschept worden door de lange keeper. Doordat Ody iets meer druk naar voren zette. Ontstond er ook ruimte om te voetballen voor De Meern. Met name de spits en de nummer 10 konden de bal goed in het bezit houden. Uiteindelijk resulteerde dit in een klassieke aanval waarbij de buitenspeler ingespeeld werd en een lage voorzet afleverde. Deze leek door iedereen gemist te worden, maar daar was opeens bij de tweede paal Joost(zat je met je gedachten al bij het Andesgebergte?). Hij tikte de bal ‘onbewust’ binnen. Hiermee keek Ody in de rust tegen een onterechte achterstand aan. Mede doordat Tijn een één op één duel met de keeper niet wist af te ronden!

In de rust vonden er enkele wisselingen plaats. Milan verloor steen, papier, schaar van Castor en was daarom de tweede helft vlagger. Stephan mocht de spitspositie overnemen, daarnaast kwam Stef Stuntpiloot erin voor Oncko. De tweede helft begon waarmee Ody de eerste helft geëindigd was. De passes kwamen beter aan. Met Stephan was er iets meer een aanspeelpunt in de spits en de backs van Ody speelden iets verder naar voren. Helaas ging het fout aan de kant van Ody. Bart leek een onschuldig duel aan te gaan met een speler van De Meern in het strafschopgebied, maar helaas trapte hij de speler op de hakken die vervolgens gretig naar de grond ging. De penalty werd vervolgens binnengeschoten, maar ging Keepert daar wel voluit?

Ody liet zich niet van de wijs brengen en zette nu alles op de aanval. Vrij snel was daar het antwoord van Ody! Via een splijtende pass van Geert stond Bart (wtf deed je daar?) alleen voor de keeper. Helaas schoot ook hij op de keeper, maar gelukkig stond Tijn op de goede plek en kon de bal binnengetikt worden. In het vervolg kon Ody de druk op De Meern niet meer volhouden. Er werd ook nog gewisseld: Castor ging eruit voor Vincent. Vincent zorgde nog voor wat gevaar. Helaas smoorde een vrije trap van hem in de muur en was een vrije schietkans niet aan hem besteed. Uiteindelijk werd besloten om een kwartier voor tijd Koen als pinchhitter in te brengen en Joost te wisselen. Helaas had het ‘alles of niets’-spelletje geen resultaat. Het had zelfs het tegenovergestelde effect. In de 80ste minuut wist de spits van De Meern een counter op een geweldige manier binnen te knallen, maar waar waren de verdedigers? Toen 5 minuten later er een vrije trap vanaf de zijkant er zonder dat iemand hem aanraakte in vloog was het voor mij duidelijk. Hier werd een smerig spelletje gespeeld!

Er werd nog even nagepraat in de kantine waar vervolgens de aap uit mouw kwam. De hele wedstrijd is er sprake geweest van omkoping, want wie zag ik daar rondlopen met een gratis biertje. Juist, Stef H.! Wat bleek: Zijn schoonvader is elke zaterdag bij De Meern te vinden. Zou deze schoonvader via Stef H. andere jongens van Ody benaderd hebben voor het veroorzaken van een penalty, een eigen goal en een overwinning voor De Meern met minimaal 3 goals verschil? Studenten zijn nou eenmaal eenvoudige slachtoffers, doordat ze een chronisch gebrek aan geld hebben. Ik wil daarom het bestuur vragen om een uitgebreid onderzoek in te stellen naar Tom R., Joost K., Bart de L. en het brein achter deze omkoping Stef H.

Hopelijk zal dit onderzoek snel resultaten opleveren, want over drie weken wacht de uitwedstrijd tegen laagvlieger Jonathan 3 uit Zeist!