87'
Assist: Tim Crul

Mannen zaterdag, 5, 5e klasse 15

4 oktober 2014 12:00

Zaterdagelftal Odysseus '91 Heren 5 uit Utrecht blijft naarstig op zoek naar zijn topvorm. Na een eclatante 9-0 zege op Rivierwijkers in de eerste wedstrijd, zijn de resultaten in de weken daarna alleen maar minder geworden. Gisteren volgde het voorlopige dieptepunt met een marginale 1-2 zege op JSV Nieuwegein. Een teleurstellend resultaat. Na de 5-0 en 3-0 overwinningen in resp. de tweede en derde speelronde is het voor het elftal van trainer/coach Bas van den Boogaart te hopen dat de trend zich niet doorzet, anders zou de kampioenskandidaat volgende week, als het op thuisbasis Olympos laagvlieger CJVV ontvangt, wel eens tegen kostbaar puntverlies kunnen oplopen.

Bij afwezigheid van Lars Wielinga begon Ody zaterdag onder leiding van gelegenheidsaanvoerder Tim Crul prima aan de wedstrijd. JSV was minder sterk dan verwacht en het zoals altijd verzorgde positiespel van Ody zorgde voor een licht overwicht. Toch was het JSV dat het meeste gevaar stichtte. Zo ging keeper Den Heijer tot zeventien keer toe onder een bal door bij indraaiende corners van de tweebenige JSV-middenvelder Ork. Na een dik kwartier werd deze daadkracht bij de thuisploeg beloond toen Singh zich te eenvoudig liet uitspelen en spits Randcrimineel de 1-0 in de verre hoek tikte. Even later ontsnapte diezelfde Singh aan een rode kaart toen hij vergat de bal te spelen en zo de doorgebroken Randcrimineel tegen de grond werkte. Ondanks hevige protesten van onder andere aanvoerder Lambik van JSV, hield scheidsrechter Kwakel de kaarten op zak. Het enige Ody-gevaar tot dat moment bestond uit een schietkans voor Küpers en een mislukte afstandspegel van Bonkers, terwijl JSV twee reuzekansen liet liggen: eenmaal werd er voor open doel naast geschoten en de tweede kans werd onschadelijk gemaakt door een ultieme sliding van Schuurman.

Voor Van den Boogaart was dit het teken om in te grijpen en niet veel later kwamen Bremmer en Mrozek (met zo'n naam lijkt het net een écht wedstrijdverslag) in de ploeg voor Bonkers en Singh. Vanaf dit moment manifesteerde de ploeg zich iets beter in aanvallend opzicht, maar nog steeds bleven grote kansen uit. Een rampscenario leek zich te voltrekken toen de tot dan toe soevereine Van Gasteren zich één minuut voor rust liet piepelen door Randcrimineel en tegen een terechte gele kaart en bijbehorende tijdstraf opliep.

In de rust werd besloten om verder te gaan in een 4-4-1-opstelling, waarbij het centrum van de verdediging nu bestond uit de onervaren Willemse en Crul. Die onervarenheid werd de ploeg vijf minuten na rust fataal toen Willemse zich vergreep aan Ikhouookvastmaarikvalnetietsmakkelijker en ook tijdelijk kon inrukken. Enerzijds met kunst- en vliegwerk, maar anderzijds ook zonder echt grote kansen weg te geven, bleef het elftal echter fier overeind. Toen Van Gasteren en Willemse in de ploeg waren teruggekeerd, stond het nog steeds slechts 1-0.

Met als grote aanjagers topscorer Bremmer, revelatie Claesen en aanvoerder Crul begon de ploeg steeds meer kansen af te dwingen. Na goed werk van de weer ingevallen Bonkers schoot Bremmer overtuigend de 1-1 binnen. De gelijkmaker werkte als doping voor de paarsen en het geloof in een overwinning groeide.

Dit geloof bereikte een climax toen Mrozek in de laatste minuut na een afvallende corner de bal vol op de wreef nam en deze via tweemaal de lat weer het veld in caramboleerde (yes! Ik heb zonder te forceren het woord caramboleren in het verslag gekregen!). Een minuut later was het echter alsnog raak toen Bremmer na een voorzet van Crul zijn negende van het seizoen liet aantekenen. Keeper Grandel ging hierbij niet vrijuit. Dit maakte de vreugde er bij de meegereisde supporters uiteraard niet minder om. Een eerste, serieuze klap in de titelrace is hierbij uitgedeeld.

"Voor rust hadden we het moeilijk," aldus Van der Leij, die als rechtshalf een prima prestatie leverde. "De eerste tien minuten na rust, met tien en zelfs even negen man, speelden we eigenlijk beter dan delen van de eerste helft. Dat deed het geloof groeien, dat als we weer in evenwicht waren, we zouden kunnen toeslaan."

Zijn collega aan de rechterkant, Van Berne, was het eens met die lezing. "Maar ik kan de pers niet te woord staan, want ik mag van mijn vader nu voor een gulden iets uitzoeken in de kantine. Dat ga ik eerst doen. Misschien leg ik zelf vijftig cent bij, dan kan ik een hamburger kopen."

Met zijn doelpuntenaantal is Bremmer serieus in de race de statistieken van namen als Ronaldo, Messi en Pellè uit de boeken te schieten. Collega-spits Bonkers wacht nog op zijn eerste goals tegen een serieuze tegenstander. "Die ene bal had erin gemoeten. Die andere ook. De rest heb ik zelf verpest. Toch ben ik blij. Met mijn ontwapenende humor en bravoure ben ik toch van waarde in de kleedkamer."

Van den Boogaart waakt nu voor euforie. "We staan weliswaar nu nog bovenaan, maar de prijzen worden pas verdeeld in april, mei. En in juni, tijdens het Ody Tournament. Maar daar kijken we nu nog niet naar. We zien nu dat de resultaten inderdaad steeds minder worden, dat is niet te ontkennen. We moeten dit nu achter ons laten en zo snel mogelijk de stijgende lijn weer te pakken krijgen. Ik denk dat nu iedereen goed in de spiegel moet kijken en zich moet realiseren: shit is aan!"