Lotte Bransen (scrimmage)

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

25 april 2015 12:30

Klinken, P. van

De studentenclash tussen de vrouwen van Odysseus en The Knickerbockers is altijd weer een waar spektakel. Deze wedstrijd eindigt traditioneel altijd in een gelijkspel, en ook een blik op de ranglijst laat zien dat er weinig verschil tussen de beide studententeams is. Waar beide teams aan 1 punt genoeg zouden hebben en daarmee de nacompetitie zouden kunnen ontlopen, zou je een salonremise verwachten. Maar, niet is wat het lijkt (link). De wedstrijd in Groningen eerder dit seizoen was geëindigd in, hoe kan het ook anders, een gelijkspel: 1-1. Tot en met de laatste seconde leidden de Utrechtse studentes, maar de wedstrijd duurde een corner te lang, de 1-1 werd in de slotseconde uit een corner binnengekopt. Odysseus was dan ook gebrand om op de ouderdag revanche te nemen. In de eerste helft was hier echter weinig van te merken, Ody was slap, verloor alle duels en creëerde nul kansen. Het leek alsof niemand doorhad dat er zoveel publiek naar het stadion was gekomen. Het stadion zat namelijk tot de nok vol, gevuld met ouders, broertjes en zusjes, Duitsers, Odyleden uit alle hoeken van de stad en misschien zelfs wel een echte VI-verslaggever.

De ouders van Hanna waren weer aanwezig en als ze er allebei zijn brengt dat ons geluk, want ze hebben ons nog nooit zien verliezen. De vader van Lotte was er niet, ook dat was in ons voordeel want hij heeft ons nog nooit zien winnen. Ook Titta was afwezig, zij moest zich namelijk voorbereiden op haar verjaardag. Egels hebben iets meer tijd nodig voor het bakken van een taart. De moeder van Liesje had een luchtige pavlova meegenomen om zo ons suikerpeil na de wedstrijd weer op orde te brengen. Nou, dat is gelukt. Het witte schuim kreeg al snel de bijnaam suikerbom, dat kwam waarschijnlijk door  de 97% suiker die het bevat (waarbij slim werd opgemerkt dat we nooit de 100% zouden halen als we er poedersuiker op zouden doen, denk daar maar eens over na!). De ouders van Temmie waren ook aanwezig, want die wilden hun dochter ook eens een keer zien keepen. Oma Timpie vond het te regenachtig en bovendien kon haar kleindochter niet meespelen vanwege een blessure. Moeder Timpie was wel gekomen en werd zelfs nog vriend van Odysseus. Als vriend van Odysseus moet je natuurlijk wel weten wat er allemaal binnen de club speelt en dus kreeg ze een goed inleidend praatje van Nard. Karly had ook haar ouders zover gekregen om deze wedstrijd te bezoeken en had van tevoren genoeg gegeten zodat ze niet weer last zou krijgen van een hongerklop. Karly stoot zich niet twee keer aan de zelfde steen, dat blijkt maar weer.

Terug naar de wedstrijd. De eerste helft was dus heel slecht van Ody-zijde, maar desalniettemin leken we toch de rust te halen met de brilstand. Leken, want in de slotseconde van de eerste helft werd een diepe bal van de centrale verdediger afgemaakt door een doorkomende middenveldster: 0-1. Een domper zo vlak voor rust. Rik had in de voorbereiding nog zo gehamerd op het feit dat je ook in de laatste seconden scherp moet zijn, helaas was dat dus niet het geval in deze eerste helft. In de rust werd besproken dat we weer te veel achteruitliepen en niet genoeg naar voren verdedigden. Er moest meer druk worden gezet op de centrale verdedigers van TKB en daarnaast moesten we het publiek laten zien dat ze niet voor niks waren gekomen en dat we er echt voor gingen vechten.

De tweede helft was dan ook totaal anders dan de eerste helft. Ody speelde namelijk in die tweede helft alle systemen die Rik ooit had uitgevonden. En dat in één helft. Naast de verschillende spelsystemen was ook de instelling veranderd. We speelden de tweede helft richting de harde kern in het stadion en dat bleek zo zijn effect te hebben. Het publiek schreeuwde ons naar hen toe en de bal was dan ook vooral op de helft van TKB. Dit resulteerde echter nog niet echt in kansen, totdat Ilse opeens 1 op 1 met de keepster stond. Ilse kwam helaas niet tot scoren maar het gaf wel vertrouwen dat we die Groningers konden verslaan. Maud en Liesje waren inmiddels in de ploeg gekomen en we hadden al een aantal keer van formatie gewijzigd toen via een aantal schijven de bal bij Maud kwam. Zij nam knap aan en zag Lotte vrij staan, met een steekbal tussen twee verdedigsters in kwam de bal bij Lotte en zij rondde deze mooie aanval af. De bal verdween door de benen van de keepster de goal in en dit was dan ook de eerste nuttige panna van Lotte ooit bij Ody. En dat met 1 keer raken. Het stond nu dus weer gelijk en er waren nog zo’n tien minuten te spelen. Renske wilde de spanning nog wat opvoeren en gunde Temmie ook haar moment of fame. Haar ouders waren tenslotte niet voor niets gekome. Renske speelde de bal iets te kort terug, en Groningse pikte de bal en ging alleen op Temmie af, maar Temmie werkte de bal naast. Met haar voet natuurlijk. TKB leek wel tevreden te zijn met één punt, maar Ody had het gevoel dat er nog meer te halen viel. Gesteund door het publiek gingen de Paarse dames de strijd aan en sleepten nog een aantal corners uit het vuur. Eerst liet de keepster de bal los bij een corner maar was er helaas niemand van Ody in de buurt om de bal de goal in te werken. Maar bij de volgende corner in de laatste minuut van de wedstrijd liet ze de bal weer los, wel of niet door toedoen van Maud, feit is dat het altijd erg druk is bij zo’n corner en Maud moest toch ook ergens staan. Afijn, ze liet de bal los en een ware scrimmage was het gevolg. Uiteindelijk belandde de bal via de kluts in de buurt van Lotte die de bal tegen zich aangeschoten kreeg waarna de bal in de goal verdween: 2-1! Dit doelpunt werd natuurlijk met het publiek gevierd waarna een ‘classic’ hoopje het gevolg was. Zelfs Temmie had dit in al haar jaren bij Ody nog nooit gezien. Niet veel later floot de scheidsrechter af en was het feest compleet. De eerste overwinning op TKB ooit en nu scoorden wij eens een keer in de laatste seconde. De laatste weken was het ons telkens niet gelukt om een achterstand om te buigen, maar nu lukte het ons eindelijk wel.

De dames van TKB leken even te balen van het behaalde resultaat maar kwamen er toen achter dat ze op Olympos ook bier verkopen (wel voor een iets hogere prijs) en dronken hun verdriet weg met adtjes pan en dergelijken. Temmie en Renske leek het verstandig om Utrecht te verlaten voor Groningen om daar te genieten van het bier. In de auto op weg naar Groningen hoorden ze nog de mening van Di Maria over de wedstrijd aan. Zij dacht dat studenten slim waren, maar in Groningen blijkbaar niet. Maar waar ze het meest van baalde was het eventuele missen van het IT.

Het publiek heeft ons echt naar die overwinning toe getrokken en om hun te bedanken hebben we ene J. Markus geïnterviewd:

Meneer Markus, wat vond u van de wedstrijd?

Ik vond het een erg gezapige eerste helft vanaf Ody kant. Er werd weinig gecreëerd en de spitsen werden niet gevonden. Dit was echter in groot contrast met de tweede helft waarin Ody probeerde veelvuldig de combinatie aan te gaan. De spitsen werden nu wel goed gevonden en konden dan kaatsen op de middenvelders. Er kwamen daardoor goede mogelijkheden, waaronder een kans voor Ilse maar zij miste helaas. Toen toch de mooie gelijkmaker van uitblinkster Lotte Bransen. Wat volgde was een spannende slotfase en ik voelde dat een tweede goal erin zat. Dit gebeurde gelukkig alsnog in the dying seconds. Het was een discutabele goal, maar klasse afgemaakt. Maud gaf namelijk een dikke dauw in de rug van de keeper. Het mooie was dat de goal op 10 meter van de harde kern van Ody werd gemaakt.

Wat vond u van het publiek?

Daar stond ik zelf tussen. Het publiek heeft geprobeerd het eerste team op te zwepen en dit leek in de tweede helft effect te hebben. Het publiek is uiteindelijk beloond door de dames.

We hoorden een gerucht over een verslaggever van de VI, kunt u dit bevestigen?

Het schijnt dat er een verslaggever die al enkele jaren werkzaam is bij VI, bij heren 2 aanwezig was om een verslag van de wedstrijd te schrijven. Of deze desbetreffende persoon ook aanwezig was bij het spektakel is mij onbekend. Ik zou zeggen: hou de VI in de gaten de komende weken!

Had u er nog vertrouwen in na de 1-0?

Het zag er in de eerste helft niet naar uit dat de dames nog zouden winnen. Er werden geen kansen gecreëerd door de dames in het Paars. Echter, in de tweede helft groeide het vertrouwen in een goede afloop.