Maud Wingen (schot)

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

21 maart 2015 12:30

Groot, B.A. de

Zaterdag 21 maart, de eerste dag van de lente, stond de burenruzie tussen Odysseus ‘91 Vr1 uit Utrecht en Saestum Vr2 uit Zeist op het programma. De wedstrijd tussen deze twee teams eerder in het seizoen was geëindigd in een vrij eenvoudige winst voor Odysseus en het doel was dan ook om hetzelfde resultaat te behalen op deze eerste lentedag. De laatste weken werden gekenmerkt door de vele tactische besprekingen, eindeloze trainingen op de opbouw vanuit achteruit en de vele positiespelletjes met maximaal twee keer raken die niet iedereen even goed afgingen. Afgelopen dinsdag werd een oefenwedstrijd tegen Buitenveldert gespeeld om alle oefeningen in praktijk toe te kunnen passen. Dit ging bij vlagen goed en gaf ons een goed gevoel voor de wedstrijd tegen Saestum.

Bij de wedstrijdbespreking werd elke individuele speler van de tegenstander in detail beschreven door Rik die erg zenuwachtig bleek voor de confrontatie met zijn oude club. Verliezen was geen optie. Voorafgaand aan de warming-up werd nog het spannende einde van de clash tussen dames 6 en dames 7 bekeken, alvorens we aan een vrij chaotische warming-up begonnen in de splijtende regen. Maar zoals Bassie en Adriaan al zongen: “Na regen komt weer zonneschijn!”. Zodra we het veld betraden, was de zon klaar met verstoppertje spelen en liet zich weer zien tussen de wolken. Niet onbelangrijk was dat we eerder op het veld waren dan onze tegenstander en we dus tactisch een kant konden kiezen om te gaan staan: 1-0 voor ons. De tactiek was dat Jorieke de tos zou winnen en we van kant zouden ruilen en daarmee de eerste helft de wind tegen zouden hebben en logischerwijs de tweede helft de wind mee zouden hebben (aangezien er in de tweede helft altijd meer blessuretijd wordt gerekend is dit een groot voordeel). Jorieke won de tos en Saestum was nu mentaal al bijna gebroken: 2-0.

De eerste helft hadden we dan wel de wind tegen, maar deze helft was Saestum niet bestand tegen onze wervelwind. We waren nog geen minuut bezig of Jetje had al een kans om de 1-0 te scoren. Niet veel later creëerde Saestum een tweetal kansen maar kon deze niet omzetten in doelpunten. Na deze kansen was het tijd voor de Odysseusshow. De opbouw van achteruit liep goed, het middenveld kreeg alle ruimte om de spitsen in te spelen en de spitsen stuurden hun tegenstanders geregeld het bos in. Het zou dan ook niet lang duren voordat het net voor het eerst zou bollen.

De 1-0 viel rond de tiende minuut en werd gemaakt door Ilse die de bal goed aannam na een splijtende pass van Fraukje en de keeper verschalkte in de korte hoek. Niet veel later vertelden Riks voelsprieten hem dat een tweede goal zou vallen uit een vrije trap van Renske. Nog voordat Maud de bal hard tegen de touwen kopte, schreeuwde Rik over het veld: JAAAAA dit is hem! Maud was lekker op dreef en maakte de enige panna van de wedstrijd, een ware Messi-Milner panna. Tien minuten voor rust maakte Maud haar tweede goal van de middag op aangeven van Lotte: 3-0. Na deze goal zakten we helaas erg weg en het was dan ook goed dat de rust snel kwam zodat Rik de tijd kreeg om ons weer op te peppen voor de tweede helft. In de rust werd Nora ingebracht voor Mariette en vond er een kleine tactische verandering plaats omdat Renske als hangende linksbuiten ging spelen waarna onze opstelling kon worden omschreven als: 1-4-3-3, 1-4-4-2, 1-4-2-2-2, 1-4-1-1-1-1-2 en vast nog wel meer varianten. Getallen kunnen niet alles goed omschrijven, zo blijkt maar weer.

Over de tweede helft valt weinig te vertellen, alleen dat ik in de wandelgangen heb gehoord dat ie ‘retesaai’ was. Een betere benaming voor de tweede helft is misschien wel: zakelijk. De overwinning kwam namelijk geen moment in gevaar en naast een mooi schot van Ilse op de lat in de 87ste minuut gebeurde er vrijwel niets. Saestum leek er ook al lange tijd geen zin meer in te hebben en heeft niks meer kunnen forceren. Noemenswaardig is wel dat bij Saestum ook iemand voetbalde die Journalistiek studeert net als bij ons in het team, dat kan toch haast geen toeval zijn? Ook wist Rik te vertellen dat de aanvoerder van Saestum als fysiotherapeut naar een schaatskampioenschap was geweest, en daardoor misschien nog last had van een jetlag. Afijn, feit was dat Saestum niet helemaal zichzelf was deze middag.

Belangrijk was in ieder geval dat de communicatie op de bank goed was. Een pluim daarvoor. Ook een pluim voor Karly. Zij vroeg namelijk een kwartier voor tijd om een wissel, zij kon echter niet gewisseld worden omdat Liesje dan op 15 wedstrijden zou komen en geen minuten meer zou kunnen maken bij dames 2 later op de middag. Waarom Karly om de wissel vroeg was lange tijd onduidelijk. Was ze misselijk? Had ze last van der kleine teen? Was ze mentaal gebroken? Na een gesprek met de hoofdpersoon na afloop van de wedstrijd bleek dat ze last had gehad van een hongerklop. Een hongerklop? Dat komt toch alleen bij wielrenners voor? Nou blijkbaar niet, Karlijn is hier het levende bewijs van. De volgende die een pluim verdient is Temmerdetammerdetummer onze nieuwe tijdelijke doelvrouw. De tegenstander heeft geen enkel moment doorgehad dat de keeper geen keeper was. Dan doe je iets goed als niet-keeper zijnde. Pluim daarvoor.

En last but not least: ook Dames 2 verdient een pluim. Het leek nooit meer te gaan gebeuren: een overwinning voor Dames 1 én een overwinning voor Dames 2 en dat op dezelfde dag. Zaterdag 21 maart 2015, de eerste dag van de lente gebeurde het dan toch. Na onze overwinning met 3-0 van Saestum, won Dames 2 met 5-0, door o.a. twee doelpunten van Inge, van de hekkensluiter en daarmee was het dubbel feest deze zaterdag. Het kannetje voor deze bijzondere zaterdag zullen we dinsdag ontvangen van onze trainert Rik die z’n vrouw al als taxichauffeur heeft geregeld zodat hij ook zelf van het kannetje zal kunnen genieten. Ook een pluim daarvoor.

Opstelling: Tamar; Hanna, Bouser, Jorieke, Karlijn; Fraukje, Lotte (70. Inge), Renske; Ilse, Maud, Mariette (45. Nora)