Rhoon VR1

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

28 februari 2015 12:30

Hopman, F.J.

Het is een zonnige dag en de tegenstander baart opzien door het hoge aantal egels (red: vrouwen met een heel kort egel-achtig kapsel) en de aanwezigheid van een heuse reus (#9). In ons eigen team veel ziek-gevalletjes: Talita geveld door SARS, daardoor Renske linksbuiten. Fieke zag de onderste tree te laat en moest haar basisplek afstaan aan de net-terug-van-SARS Karlijn. Door de knap met penalty’s gewonnen kwartfinale van Dames 3 begon de wedstrijd iets later dan gepland.

Rhoon begint met Ody hoog onder druk te zetten, wat resulteerde in een schot op doel in de 5e minuut die maar nipt over gaat. De druk, geholpen door de wind, blijft opgevoerd worden, vooral de uittrappen komen niet ver. In de 11e minuut trapt Julia de bal ongelukkig in de voeten van de rechtsbuiten van Rhoon uit, die gelijk strak voorlangs voorzet, niemand kan bij de bal en hij gaat dan ook rakelings langs de goal. Daarna komen we er iets uit, we gaan meer voetballen op de helft van de tegenstander en in de 14e minuut weet Hanna dan ook uit de tweede lijn op doel te schieten, helaas naast het doel. Daarna wordt de wedstrijd gekenmerkt door sloridg balbezit van Odysseus, of beter: veel balverlies. Rik is dan ook boos en verkiest de overkant van het veld boven de dug-out. Het mocht niet baten, in de 19e minuut komt er een erg mooie steekpass vanaf links op de rechtsbuiten die snel weg draait en knap in de kruising schiet. 0-1.

De belangrijkste gebeurtenissen hierna bevinden zich naast het veld in plaats van er in: de madames komen al zo rond de 20e minuut de thee brengen waarop de tegenstander vraagt of ze er een warmhoudplaat bij mogen. Ondertussen op het veld gaat het spel op en neer. Maar dan eindelijk in de 25e minuut weet Ilse knap de bal via de benen van de tegenstander naar Maud op links te spelen die hem op Hanna teruglegt: 1-1. Feitje: met deze knaller heeft Hanna haar ALL-TIME Dames 1 goals weten te verdubbelen. Na deze mooie goal wordt er eindelijk weer een beetje gevoetbald, het vertrouwen is terug en er wordt zelfs wat tiki-taka (1x raken) voetbal gespeeld over het hele veld. Toch blijft het lastig en Rhoon blijft gevaarlijk, in de 35e minuut wordt Nora dan ook flink weggezet door haar forse tegenstander die daarmee de weg naar de goal vrij ziet, maar de scheidsrechter beslist anders: een vrije trap voor Odysseus. Dit stuit op fors verzet bij Rhoon in de persoon van Gregel (de grijze egel). Kort hierna weet Ilse de bal voor de vrijstaande Maud te krijgen die de bal net van haar rechtervoet ziet stuiten. Gelijk hierna weet Renske in de 39e minuut de bal op de helft van de tegenstander te onderscheppen die de bal gelijk voor de goal brengt, nu is Maud onverbiddelijk en passeert de keeper met een slim balletje in de rechterhoek: 2-1. Niet lang hierna weet Rhoon weer gevaarlijk te worden, opnieuw via een lange bal vanaf de linkerkant op de rechtsbuiten die Karlijn te slim af is en de bal diagonaal binnen schiet: 2-2.

Na een donderpreek van Rik in de rust is de vastberadenheid bij Odysseus om te winnen op scherp gezet, en scherp werd er begonnen! Al snel weten we een vrije trap net buiten de 16 te versieren. Fraukje neemt de vrije trap die door de keeper via de lat wordt gekeerd, maar Maud loopt in en kopt de afvallende bal hard in het doel: 3-2. Hierna worden er nog wat kansjes gecreëerd, maar zonder succes. De wedstrijd bleek een veldslag: een aantal speelsters zat er flink doorheen (mede ook door ziekte). De wissels werden dan ook vroeg ingezet, in de 57e minuut komt Lotte de ploeg voor Hanna versterken en idem voor Tamar, die Karlijn vervangt. Tamar komt daarmee centraal te spelen, die met haar lengte en lange bal een goed wapen blijkt. Bouser schuift naar de snelle en gevaarlijke rechtsbuiten. Een tiental minuten wordt er over en weer wat gevoetbald, maar zonder dat er gevaarlijke momenten ontstaan. Dan is dan toch in de 65e minuut de chaos aangebroken: de gevaarlijke rechtsbuiten weet door te breken en krijgt hem gevaarlijk voor de goal bij de mid-mid. Deze haalt uit maar Liesje weet op tijd zichzelf voor de bal te werpen en het schot kets af middels een mogelijke hands (?). De scheids laat echter doorspelen wat op verzet bij Rhoon stuit. Nu, om een lang verhaal kort te maken, het verloop van de laatste, ietwat chaotische, minuten in het kort:

68’ – Een overtreding op de sterke mid-mid kost Ody een vrije trap randje 16. Vrije trap in de muur, rebound in handen Julia.

70’ -  De zon schijnt.

71 – Lotte grijpt in op het middenveld: vrije trap tegen en geel. Renske zegt: geen kannetje (red: bij een onnodige vrije trap dient er een kan bier aan het team ‘betaalt’ te worden).

74’ – Weer kans Rhoon, over Julia heen gekopt, over het doel.

76’ – Opnieuw een kans Rhoon.

78’ – Scheidsrechter oude club Tessa (5e klasse, TC Dauwendaele) gebruikte vaak de bewoordingen “Jaweeeeel, jajaaaa”.

80’ – Schot Ilse korte hoek, gepakt door de keeper met pet.

82’ – De forste #14 wordt aangespeeld, speelt langs Nora en Tamar, schot op doel: nipt over.

90’  - Ilse dizzy na een aanvaring met de keeper, Liesje kan niet meer door kramp, Maud neemt het middenveld waar.

93’ – Einde wedstrijd.

Hard gestreden, opnieuw met een chaotische tweede deel van de tweede helft, en zonder veel zelfvertrouwen hebben we de winst toch op Olympos weten te houden. Er zijn nog veel stappen te maken en hopelijk geeft deze winst wat meer vertrouwen voor de komende ‘6-puntenwedstrijd’ tegen Klarenbeek (uit).

Met speciale dank aan Tamar en de support op de bank en langs de lijn: geblesseerde Fieke (enkel), Timpie (teen), Jetje, Kate, Kim, Da3, Loes (Jansen, Da2), Linsey, Tessa, de veteranencoach van Saestum, Martha en natuurlijk Hugo.