Renske Francken (penalty)

Vrouwen zaterdag, VR1, Hoofdklasse A

1 november 2014 13:15

Oosterboer, R.

Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen het lager geklasseerde SC Klarenbeek, stond afgelopen zaterdag de uitwedstrijd tegen Saestum VR2 op het programma. Geen onbekende van ons: Kate, Hanna en Karly zijn vóór hun miljoenentransfers naar Ody in het rood-wit aangetreden. Daarbij was het voor Rik een spannende wedstrijd, aangezien hij gedurende drie seizoenen bij laatstgenoemde club trainer is geweest. Donderdag op de training drukte hij ons dan ook op het hart dat deze wedstrijd koste wat kost gewonnen moest worden. Daartoe nam hij geen halve maatregelen: in plaats van de zwart-wit combinatie, resulterend in een gelijkspel, trok hij ditmaal twee zwarte sokken aan, met een bereik tot aan de knie.

Ten opzichte van vorige week waren er maar liefst vier wijzigingen in de basisopstelling: Hanna nam plaats op de nr. 6 positie, Karly begon als linksback, Talita verving Mariëtte voorin en Tamar, die afgelopen wedstrijd nog de landelijke pers haalde door een afstandsschot van 30 meter de kruising in te jassen (http://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/ruststanden-de-hoofdklasse-2/), begon als rechtsback.

De Godendochters begonnen matig aan de wedstrijd en de scherpte, die eerder die dag nog voor een lekke band van Talita zorgde, ontbrak. Seastum daarentegen begon uiterst fel aan de wedstrijd. Als ze dit 90 minuten vol zouden kunnen houden, zou het nog een lastige middag worden.. Al na 10 minuten kreeg de thuisploeg een vrije trap vanaf de linkerkant. Hoewel de bal houdbaar leek, verdween deze over Gulia heen het doel in. Wellicht dat de felle novemberzon hier de oorzaak van was, want normaal gesproken zijn zulke ballen “Stück des Kuchens”  voor onze Duitse doelvrouw. Na deze tegenslag werd onze organisatie gelukkig beter. Rond de 25ste minuut volgde een uitbraak van Dani over links, waarna ze de bal zelf beheerst met haar rechterbeen in de korte hoek langs de keepster schoot: haar eerste doelpunt van het seizoen! Op slag van rust knalde Tamar de bal op de lat. Nora liep goed door en had ongetwijfeld ook haar eerste doelpunt van het seizoen gemaakt, ware het niet dat ze op brute wijze onderuit werd gehaald. De aanwezige fotograaf verstaat zijn vak goed en zorgde voor een prachtig, onuitwisbaar aandenken (http://www.fcufanphoto.nl/?p=10844). De scheidsrechter, die eerder nog verzuimde de rode kaart te trekken voor een Saestumspeelster die haar frustratie niet alleen in woord en gebaar, maar ook fysiek richting Nora uitte, gaf nu wel een gele kaart…penalty! Renske legde de bal op de stip en haalde verwoestend uit in de linker kruising: 2-1. Dit was ook de ruststand.

Na de rust begonnen we niet sterk aan de wedstrijd. Er ontstond dan ook een aantal gevaarlijke situaties, met name uit corners. De altijd shinende Jorieke raakte bij het wegwerken een bal verkeerd en deze kon maar net door Liesje, die in de 65ste minuut in het veld was gekomen voor Nora, van de lijn worden gehaald. Wel ontstonden er meer kansen voor ons via Dani en Talita, die goed door de verdediging heen braken, maar helaas het net niet konden vinden. Ook de inzetten van Lotte en Renske werden door de keepster gepareerd. Het laatste kwartier nog twee wissels aan de kant van Ody: Rode Draak verving Talita en Irina kwam in het veld voor Karlijn als rechtsback, waardoor Tamar opschoof naar de linksbackplek. Rik besloot om 1-4-5-1 te gaan spelen, om zo de voorsprong te behouden. Als je 2-1 voor staat, is de strijd nog niet gestreden, het gras nog groen, de bal nog rond, de tour nog lang en kan er dus nog van alles gebeuren. Gelukkig viel rond de 85ste minuut een prachtige, Daley Blind-achtige, voorzet van de uitstekend ingevallen rechtsback stil op de 16 meter, precies zoals de coach had geïnstrueerd. Dani joeg goed door en wist onder het motto “één doelpunt is geen doelpunt” de keepster te passeren: 3-1. Eind goed al goed.

Helaas wist dames 2 niet meer dan een gelijkspel te behalen tegen het weinig getalenteerde DVSA en blijft daarmee de vraag: “wat voor sokken moeten Rik & Hugo dragen willen beide teams winnen?” onbeantwoord.

Gelukkig wisten de Godenzonen later die dag wel te winnen door Dordrecht met 4-0 te kloppen en werd het dus nog een mooi weekend.

IT

Opstelling: Julia, Tamar (75. Irina), Bouser, Jorieke, Karlijn (75. Tamar), Hanna, Nora (65. Liesje), Lotte, Renske, Talita (75. Rode Draak) en Dani.