Oranje Nassau VR2

Dames 1 - Hoofdklasse A

5 mei 2012 14:30

Bakker, A.

Door een overwinning op Oranje Nassau verzekerde Odysseus da1 zich van een nieuw seizoen in de hoofdklasse. Thuis werd met 3-1 gewonnen van de ploeg uit Groningen. De doelpunten kwamen van Martine, Dany en Fraukje. Twintig minuten voor tijd kwam ON terug tot 3-1 en even leek het zelfs nog spannend te worden. Maar gescoord werd er niet meer.

Voor het eerst moest Odysseus dit seizoen op het tweede veld acteren. Dit was een ongelukkige samenloop van competitiereglementen en speelschema’s. Dat er dan ook nog het laatste half jaar bijna dagelijks op getraind wordt (door rugbyers!) maakte het aanzicht allemaal niet fraaier. Dan kun je gerust het thuisvoordeel als marginaal bestempelen.

Nadat de kleine finale twee weken geleden bij Oerterp verloren was, bleek door de uitslagen van de concurrentie dat we via de herkansing alsnog een hoofdprijs konden pakken. Bij winst zouden we zeker zijn van directe handhaving in de hoofdklasse. Gelijkspel of verlies had (achteraf gezien) nacompetitie betekend.

De tegenstander uit Groningen was al weken geleden gedegradeerd. En zonder valse bescheidenheid of indekken kunnen we zeggen dat dit gegeven ons weinig deed. Immers, ze hadden een week geleden ons een grote dienst bewezen door te winnen van concurrent SSS. Iets met een gewaarschuwd mens en voor twee tellen…

In de kleedkamer was al te merken dat de wedstrijdspanning anders dan anders was. Het voordeel van een dergelijke druk op een wedstrijd is dat je één ding zeker weet: je hoeft niemand te motiveren. Alle rust voor de trainers om ons puur en alleen op wedstrijdtactische zaken te richten. We zouden proberen om de tegenstander zo vroeg mogelijk het voetballen onmogelijk te maken. Iets wat we al het hele jaar proberen, maar wat bovendien de spanning in het spel zou kunnen reguleren.

De beloning van deze spelopvatting volgde al na twee minuten toen Wienie een corner verdiende. Deze werd goed voorgebracht maar er werd geen vrijwilliger bereid gevonden om de bal definitief van richting te veranderen richting vijandelijk doel. En zo eindigden meer momenten voor de goal van Oranje Nassau. Wel dreiging, geen gevaar.

Gek genoeg was het aan de andere kant het omgekeerde het geval. Weinig dreiging, maar des te meer gevaar. De lange ballen die veelal van achteruit gegeven werden konden vrijwel allemaal goed verwerkt worden maar werden door toedoen van de snelle spitsen toch tweemaal tot gevaarlijke situaties voor de goal van Kolk gepromoveerd.

Vijf minuten voor rust kreeg Odysseus een indirecte vrije trap op het randje van het strafschopgebied. En laat Martine hier donderdag nog een laatste keer op getraind hebben met Farley. Gelukkig herinnerde Geert Jan haar hier ook aan zodat de treffer nauwelijks nog toeval te noemen was. De bal zoefde prachtig via de binnenkant van de paal in de kruising.

Met een magere voorsprong maar overtuigend spelbeeld werd de kleedkamer opgezocht. Juist nu het beoogde doel zo dicht bij kwam leek de spanning toch groter te worden. Met deze tussenstand hadden we weer wat te verliezen. Terug op het veld bleek Oranje Nassau iets aanvallender te staan dan voor rust. Dit was twee minuten wennen maar het spelbeeld ging langzaam maar zeker meer op dat van de eerste helft lijken. Echter, met één groot verschil: nu kwam de thuisploeg wel tot scoren.

Na een kwartier scoorde Dany na een voortreffelijke actie van Fraukje de bevrijdende 2-0. Diezelfde Fraukje liet tien minuten later na twee assists ook haar naam op het wedstrijdformulier noteren door de 3-0 binnen te schieten uit een afgeslagen corner. Vanaf dat moment gingen de bezoekers met meer risico spelen. Een snel genomen vrije trap op het middenveld leverde de pre-aansluitingstreffer op. Hierop volgde enkele gevaarlijke corners en dito voorzetten.

Het middenveld was echter voor Odysseus. Dit kwam mede door Hanna en Renske die afwisselend het bleven opbrengen om hier een man meer situatie te creëren.  Er volgden enkele mooie kansen voor Odysseus waarbij onder andere een zekere goal van Maud toch nog knap gekeerd werd. Ondanks deze gemiste kansen leek het besef dat het zou gaan lukken bij iedereen binnen te druppelen.

Het laatste fluitsignaal bracht geen opluchting of bevrijding. Nee, het bracht vooral tevredenheid en ook een beetje trots. Trots op wat we gedaan hadden, hoe het ons bij zou blijven en de bijbehorende beloning van volgend jaar weer in de op-één-na-hoogste landelijke klasse te mogen spelen.

We hebben in ons eerste seizoen in de hoofdklasse namelijk vanaf het begin geen moment op een nacompetitie- of degradatieplek gestaan. En als je dat 24 speelronden volhoudt dan mag je best tevreden en een beetje trots zijn.

Statistisch klopte het weer als een bus*:
De hoofdklasse kwam tot stand door een samensmelten van de top van twee eerste klassen vorig jaar. Die indeling bleek zeer eerlijk te zijn.
De gemiddelde plek op de ranglijst van de ploegen afkomstig uit 1A is 6,8ste
De gemiddelde plek op de ranglijst van de ploegen afkomstig uit 1B is 6,8ste

Opstelling:

Kolk; Jorieke, Hanna, Renske, Serieke; Marieke, Martine, Fraukje; Dany, Maud (89. Iris), Wienie (70. Tamar).

*Dan nu een addendum voor hen die zich in de afgelopen twee jaar verwonderd, geërgerd of opgewonden hebben over de toegevoegde statistieken onderaan het verslag. Hoe is deze ontstaan?

Deze heb ik in eerste instantie voor mijn eigen lol aan het verslag toegevoegd als parodie op de zinloze weetjes bij de sportwedstrijden op TV. Echter, toen ik er zo gemakkelijk dingen te vinden waren, begon ik overtuigd te raken van de duidende werking die een statistiek kan hebben. Het laat in mijn ogen namelijk zien dat de wedstrijd van die week niet los te zien is van een veel groter proces dat één of meerdere seizoenen kan duren. Dus ook als je in de toekomst je blijft verwonderen, ergeren of opwinden, besef je dan dat het onderdeel is van een groter proces.