Be Quick D VR1

Dames 1 - Hoofdklasse A

9 april 2012 14:30

Hopman, F.J.

Twee dagen na de nederlaag tegen Oostkapelle (2-3) mocht Odysseus zich revancheren tegen Be Quick uit Dokkum. Na een goede eerste helft waarbij Dany twee knappe goals maakte bleef Odysseus na rust ternauwernood overeind tegen de ploeg die voor haar laatste kans streed. Het bleef bij 2-1 en een buitenspelgoal.

In een bizar treurige ambiance moesten twee teams zich opladen voor een wedstrijd met grote belangen. Tegen achtergrond van de bouwput van het transferium en onder een massief wolkendek kon de enige wedstrijd van de dag niet rekenen op een woestkolkende mensenmassa langs de lijn. Des groter de hulde voor hen die er wel waren. Ook het meegereisde schare uit Dokkum verdiende een compliment.

Odysseus kwam scherp uit de startblokken. Het tempo van de wedstrijd was zeer hoog omdat beide ploegen vaak het zekere voor het onzekere namen. Eigenlijk hield Odysseus het veld iets te lang maar omdat de aanval voldoende druk bleef uitoefenen volgde veel lange ballen die door een uiterst geconcentreerde laatste linie allemaal onschadelijk gemaakt werden.

Zonder tot grote kansen te komen speelde het spel zich naarmate de wedstrijd vorderde meer af op de helft van Be Quick. Uit een combinatie die volgde op een ingooi* aan de linkerkant van het veld gaf Martine de bal mee aan Dany die naar binnen kwam en vanaf de punt van de zestien prachtig raak schoot in de verre hoek.

De tweede goal volgde een kwartier later. Wederom was het Dany die, nu aan de rechterkant van het strafschopgebied, een steekbal ontving van Maud. Knap ging hield ze haar tegenstandster van zich af en wist ze tegelijk de uitkomende keepsters in de verre hoek te kloppen. Het spelbeeld veranderde niet na deze goal. Het veld bleef lang zonder dat hier gebruik van gemaakt werd door één van beide ploegen.

In de tweede helft deed Dokkum dit wel. De aanvoerster was voor de verdediging gaan spelen en daarmee was het Dokkum dat de strijd op het middenveld aan het winnen was. Met het inbrengen van Sanne als ingezakte spits om dit gevaar te beteugelen werden de ruimtes op het middenveld kleiner maar werd de druk van Dokkum wel groter. Omdat we met twee en een halve  aanvaller  geen druk meer konden houden op de verdediging van de Friese bezoekers konden zij ongehinderd met lange ballen (en wind mee) de druk op onze goal houden.

Zodoende moest Odysseus enkele corners toestaan. Een kwartier voor tijd scoorde Dokkum de verdiende aansluitingstreffer. Het kwartier dat volgde was er één waarvan de neutrale toeschouwer zou zeggen: “de spanning vergoede veel”. Het werd een variant op rugby. Niet vanwege het fysieke spel (de scheidsrechter speelden een uitstekende rol in deze sportieve wedstrijd), maar vooral de strijd om terreinwinst deed rugby-esk aan.

Nog één corner kreeg Odysseus tegen op vijf minuten voor tijd. Deze verdween via twee Friese kopballen achter Kolk. Echter, de tweede kopbal was van dusdanig dichtbij dat de speelster buitenspel stond. Treffer, tot opluchting van alles wat paars was, afgekeurd. Het vuur van Dokkum leek geblust want hierna kwam Odysseus niet meer in de problemen.

Een wedstrijd die in de eerste helft gewonnen werd door Odysseus omdat het ongelooflijk veel duels won op momenten dat het moest. Een wedstrijd die, gezien de stand op de ranglijst, liep zoals verwacht. Want dit gevecht werd mede mogelijk gemaakt door twee teams die vaak het zekere voor het onzekere kozen. Tegen Dokkum kwamen in de problemen omdat ze in de tweede helft niets meer te verliezen hadden. Daarmee is meteen de aandacht op aanstaande zaterdag gevestigd: CSW heeft immers vanaf het eerste fluitsignaal niets te verliezen.

Statistisch
tekstueel klopte het weer als een bus:

Citaat* uit het wedstrijdverslag (Odysseus – Jodan Boys, 1-0 winst) van exact een jaar geleden (9 april 2011):
“Een wedstrijd die wellicht voor de neutrale supporter niet groots te noemen was. Voetbal wordt namelijk pas mooi als er een aaneenschakeling van risicovolle keuzes elkaar succesvol opvolgen. Echter, het ging zeker niet minder vaak fout dan in andere wedstrijden, er werd alleen minder risico genomen. Iets wat, gezien de stand op de ranglijst en scorebord, prima te verdedigen is.”

*Citaat pas gevonden toen verslag van maandag al geschreven was.