Odysseus '91 VR1

Dames 1 - Hoofdklasse A

17 maart 2012 15:00

Dessing, R.P.A.

Odysseus heeft nagelaten om hele goede zaken te doen. Het verloor de uitwedstrijd tegen SSS met 4-0. Al in de eerste minuut stond Odysseus een tegengoal toe. Dat het zichzelf daarmee een slechte dienst bewees werd naarmate de wedstrijd vorderde meer en meer duidelijk. Odysseus kwam beter in het spel maar liet het scoren na. In het laatste kwart van de wedstrijd liep SSS uiteindelijk uit naar een ruime overwinning. Bij het affluiten heerste aan Utrechtse zijde vooral ongeloof.

Bij de voorbereiding op de wedstrijd tegen SSS kon worden teruggegrepen op prima wedstrijden in de afgelopen weken. Het vertrouwen was groeiende ondanks de wisselende resultaten. We creëerden voldoende, gingen effectief met de kansen om en met de week gaven we minder ruimte weg. De glazen trainersbol sprak: als we dit niveau zouden kunnen vasthouden dan zou het ook goed komen in de wedstrijd tegen SSS. Het bleek niet te kloppen.

Verrassend genoeg startte SSS voor het eerst tegen ons met twee spitsen. Na drie minuten hadden we met een simpele omzetting deze ongelijke verdeling opgelost maar toen stond het al 1-0. Een slim en snel genomen vrije trap op het middenveld zette Mandy van der Heiden alleen voor de keeper. Ze liet zien waarom ze bovenin meedoet om de topscorerbokaal. Behendig rondde ze af.

Zonder het een excuus, verklaring of klaagtirade te laten zijn wil ik graag van de volgende alinea gebruik maken om de staat van het veld te bespreken.

Ik wil u meenemen naar de favella’s in Brazilië. Kweekvijvers voor balvirtuozen als Garincha, Romario en Ronaldinho. Gedwongen door de omstandigheden van zand en losliggende keien konden zij alleen overeind blijven met een techniek die het bovennatuurlijke benaderde.  Wat zou er van deze grootheden geworden zijn als deze waren opgegroeid in Klaaswaal? Als ze waren veroordeeld tot het plaatselijke tweede veld? Ik durf te zeggen dat hun techniek dan de capaciteit van het blote oog had ontstegen. Want spelen op een veld dat in één adem genoemd wordt met Verdun en de Somme*, dat is voor iedereen een leerschool.

Nogmaals, dit is geen excuus want beide teams speelden namelijk op hetzelfde veld en bovendien werd in de rust werd ook gewoon gewisseld van loopgraaf speelhelft. Eerlijk is eerlijk.

Bij die rust was het overigens nog steeds 1-0 in het voordeel van de thuisploeg. Renske had uit een vrije trap hard de lat geraakt en met enkele corners en voorzetten was er voldoende gevaar gecreëerd om geloof in een gelijkmaker te houden. Het enige nadeel was die achterstand.

Odysseus kwam uiterst geconcentreerd uit de rust en voerde de druk op. Doordat Jorieke met Wienie en Serieke heersten op de lange ballen kon Renske zich bezighouden met de verdeling van het spel op het middenveld. Hiermee werd de druk opgevoerd en kwam Odysseus tot enkele goede kansen. Wederom stond de keepster goed, lag de lat in de  weg of was het vizier onscherp. Fraukje stond klaar om in te vallen maar toen viel uit een zeldzame corner de 2-0 voor SSS.

Als je aanvallend een moeilijke dag hebt en jaagt op de gelijkmaker dan is een 2-0 achterstand op z’n minst onhandig. Met de komst van Fraukje en even later Sanne ging Odysseus nog offensiever spelen. De thuisploeg was er absoluut nog niet gerust op maar bleef overeind. De aanvoerster van SSS dwong zichzelf nog een keer om aan te sluiten bij de spitsen en kwam in balbezit op de punt van de zestien. Vanuit een positie, waar je als verdediger denkt best een schot toe te mogen staan, besliste zij met een spectaculaire stift in de verre hoek de wedstrijd.

De toegekende penalty en het inbrengen van Iris konden de wedstrijd niet meer ontdoen van haar besliste karakter. Met het missen vanaf de stip handelde Maud voortreffelijk naar het thema van de middag. Zulke dingen kunnen je maar het beste overkomen als het al 3-0 staat. Dat gold ook voor de laatste goal. Kolk zag een eenvoudige bal door haar handen glippen waardoor Angela Petrus een loepzuivere hattrick mocht aantekenen.

We hebben het niveau van de afgelopen weken wel weten vast te houden. Het bleek alleen niet genoeg te zijn voor een punt, laat staan drie. Natuurlijk willen we na zaterdag weer beter maar het is te ambitieus om te denken dat we hele wedstrijden kunnen spelen zonder enkele corners, twee afstandschoten en één grote kans weg te geven. Troostende gedachte is dat dit ook niet nodig is want we hebben hier al 25 punten mee behaald. Het zou  wel helpen als we volgende week weer gewoon op 0-0 beginnen.

De komende twee tegenstanders (’t Zand en DTS) speelden ons voor de winterstop naar vette nederlagen (6-1; 5-0), scoren gemakkelijk (50 en 75 doelpunten) en steken ruim boven de rest uit (39 en 48 punten). Dat zijn geen gunstige voorspellers.

Maar ook glazen bollen slaan soms wartaal uit.

Statistisch klopte het weer als een bus:

Voor het eerst in drie jaar kwam Odysseus (had 10 goals in 5 wedstrijden) niet tot scoren tegen SSS.
Voor het eerst in drie jaar kwam Astrid Knijnenburg (had 10 goals in 5 wedstrijden) niet tot scoren tegen Odysseus.