1 - 5

Dames 1 - Hoofdklasse A

3 maart 2012 12:30

Hoogerbrugge, J.C.

Odysseus heeft de uitwedstrijd bij Ter Leede da2 met 1-5 gewonnen. Bij rust was het 0-4 door Maud, tweemaal Dany en één keer Monica. Nadat Ter Leede teruggekomen was tot 1-4 volmaakte Dany de eerste hattrick uit haar carrière. Een opmaat naar een middag gevuld met historische feiten.

Voor het eerst hadden we dit seizoen een groep van 17 speelsters tot de beschikking was de keuze meer dan ruim te noemen. Het is een ongelooflijk voetbalcliché maar dat maakt de eerste elf alleen maar sterker. Echter, zoals uitzonderingen de regel bevestigen, zo vinden clichés hun oorsprong in de waarheid. Bijkomend voordeel is dat enkele van de wissels zich kunnen toeleggen op het ‘er uit kijken’ van de kansen. Dat bleek vandaag geen overbodige luxe.

Want voor de 0-1 had Ter Leede het betere van het spel. Het creëerde twee enorme kansen maar wist deze niet te verzilveren. Ook moest Renske ten koste van haar eerste geel (later volgde ook Martine) aan de noodrem trekken. Doordat er veel druk op de bal gezet werd kon Odysseus de bal moeilijk in de ploeg houden. Het was Kolk die daar als eerste een oplossing op vond. Met een uitstekende uittrap schoot ze de bal over het drukke middenveld heen. Inderdaad, daarachter lag een zee van ruimte. Maud reageerde attent en schoot ‘met haar chocoladebeen’ de bal in de kruising.

Gesteund door deze voorsprong begon het vertrouwen bij Odysseus te groeien en kon Ter Leede het niet meer opbrengen om zoveel druk te zetten als in de eerste twintig minuten gedaan was. Nu kon Odysseus ook via het middenveld de combinatie zoeken. Grote kansen werden hierdoor niet afgedwongen maar het spel speelde zich meer en meer op de helft van Ter Leede af. Het voordeel hiervan is dat er gemakkelijker druk gezet kon worden op de achterste linie en keepster van Ter Leede.

Eén vorm van rendement van dit druk zetten was de eerste corner die het opleverde. De bal dreef rustig maar scherp naar de tweede paal waar Dany de bal door het net kon jagen. Ze zou de goal nog vaker van dichtbij bekijken vandaag. De derde goal volgde op een prachtige zaalvoetbalcombinatie in de zestien. Via voeten van Maud, Martine en Monica kwam de bal in de rebound bij Dany terecht die vijf minuten voor rust de marge op standje ‘aantrekkelijk’ bracht. Dat de theesmaak een gouden randje kreeg kwam door de eerste kopgoal uit de carrière van Monica. Wederom werd uit een corner de keepster kansloos gelaten.

In de rust volgde een bespreking waarbij we ons pijnlijk goed konden inbeelden in de tegenstander. Voor het eerst stonden we op zo’n ruime voorsprong maar toch was het vertrouwd. Zelf hebben we namelijk dit seizoen al drie (!) keer de kleedkamer opgezocht met een 4-0 achterstand. Omdat we al deze wedstrijden in de tweede helft beter voor de dag waren gekomen wisten we precies wat ons te wachten stond. Een tegenstander die iets recht wil zetten en het waar mogelijk toch nog spannend wil maken.

Het is een valkuil om het eerste kwartier na rust te vergelijken met het laatste kwartier voor rust. Met het oog op het conditionele aspect zou je eigenlijk minuut 45 t/m 60 moeten vergelijken met de eerste vijftien. En dat spelbeeld was vergelijkbaar. Maar daarmee was het contrast met het laatste kwartier voor rust – waarbij Odysseus drie keer scoorde – wel groot.

Ter Leede ging met diepere middenvelders spelen en koos regelmatig voor één-tegen-één achterin. Er sloop niet direct gemakzucht maar wel onzorgvuldigheid in het spel. De strijdlust was niet veel minder maar toch gingen meer duels verloren. Als gevolg was de 1-4 van Ter Leede terecht te noemen. Maar dat had veel energie gekost. Energie die de ploeg in het laatste kwart van de wedstrijd miste om het nog spannend te maken.

Odysseus trok het spel weer naar zich toe en uit de vele kansrijke uitbraken werd slechts één tot doelpunt gepromoveerd. Het was Serieke die goed doorging over de rechterkant en de bal bij Dany bracht. Dat was nog niet gemakkelijk want ‘hij moest nog over een meisje heen!’. Dany scoorde – wederom bij de tweede paal – haar eerste hattrick op het hoogste niveau. Een mooie beloning voor onze trouwste supporter die er ook in mindere tijden (zowel qua temperatuur als uitslag) staat. In de kantlijn was het ook meteen de eerste assist voor Serieke.

Succes heeft vele vaders, maar als er onder je neus historie geschreven wordt is een overwinning bijna logisch. Toch dwing je als team je eigen mijlpalen af: zonder verdiende corner geen eerste kopgoal, zonder assist geen eerste hattrick (en vice versa) en ook de grootste uitoverwinning van Odysseus op landelijk niveau bestaat bij gratie zeventien beschikbare speelsters.