Dames 1 - Hoofdklasse A

25 februari 2012 14:30

Yalcin, H.M.

Odysseus lijdt eerste kleine nederlaag van het seizoen

Voorafgaand aan de wedstrijd van zaterdag was de vierde plaats in de hoofdklasse de inzet voor Wartburgia en Odysseus. De overwinning en versteviging  van plaats vier gingen naar de ploeg uit Amsterdam. Odysseus kwam via Monica al binnen tien minuten op voorsprong (1-0), maakte een aansluitingstreffer (3-2, Maud) en dwong een spannende slotfase af (4-3, eigen doelpunt). De punten bleven echter in Amsterdam.

Het was voor beide ploegen een volledige ijsperiode, elfstedenkoorts incluis, geleden dat er voor de competitie gespeeld werd. Een maand is lang, maar nog niet lang genoeg om de nasmaak van de wedstrijd tegen HZVV (0-5 verlies) weg te spoelen. De tweede seizoenshelft ging ook voor Odysseus nu echt beginnen.

Odysseus startte gretig en oefende op het bizarre ‘hokeyeske’ kunstgras van Wartburgia veel druk uit. Dit resulteerde in een snelle openingsgoal van Monica. Echter, ook Wartburgia kreeg een mooie mogelijkheid om de eerste van de middag te maken maar Kolk versloeg de spits van Wartburgia in een één-op-één duel. Naarmate de eerste helft vorderde lukte het Wartburgia vaker om onder de druk uit te voetballen door met name het middenveld over te slaan.

Eenmaal in balbezit waren de voorwaartsen van Wartburgia van groot gevaar voor de verdediging van Odysseus. Met goede één-tweetjes en accurate passing zorgden ze steevast voor gevaar. De afronding was ook van een goed niveau en met drie goals uit vijf kansen werd een mooi top-3-waardig moyenne gehaald. In vergelijking met vorige achterstanden bleef Odysseus nu wel in de wedstrijd. Bij rust was het 3-1.

Odysseus had in de eerste helft veel geïnvesteerd in het ontregelen van het spel van Wartburgia met veel druk. Om Wartburgia echt pijn te doen was het noodzakelijk om aan langer in balbezit te zijn en de ruimte te benutten waar ze kwetsbaar waren dit was aan de zijkanten van het middenveld. Op deze plek werden nu vaker backs Wienie en Serieke ingeschakeld waardoor er op het middenveld een man meer ontstond.

Het veranderde wedstrijdbeeld leverde de aansluitingstreffer van Maud op. Het was haar eerste goal van buiten het strafschopgebied. Dat verklaart wellicht de verrassing die het schot had. Odysseus had de vroege aansluitingstreffer waar Dany/-i  in de rust zo expliciet om had gevraagd. Wartburgia leek klaar voor ontvangst van de gelijkmaker. Echter een snelle uitbraak bracht de bal bij de linksbuiten van Wartburgia. Deze had gezien dat Kolk een voorzet verwachtte en schoot zonder nadenken in één keer knap raak.

Hoewel deze goal op tweederde van de wedstrijd hard aan kwam werd het spel toch weer naar het paars toegetrokken. Met de komst van Marieke, Sanne en Tamar voor Lisanne, Maud en Monica werd er met frisse krachten nog meer druk op de verdediging gezet om deze tot een fout te dwingen. Enkele zwakke uittrappen van de keepster konden niet worden afgestraft en in de kluts kwam de bal net niet goed. Drie minuten voor tijd was daar toch dat gelukje; Sanne gaf voor en zag dat haar voorzet door iemand met een rood shirt werd binnengewerkt.

De tijd die restte was te kort voor nog zo’n gelukje en daarom bleef Odysseus ook na twee wedstrijden in 2012 puntloos. Waar we na de vorige nederlaag een maand in de wachtkamer zaten zien we nu een zeer belangrijke serie op  ons pad. Te beginnen tegen Ter Leede da2 aanstaande zaterdag met de weken die volgen ook de Knickerbockers en SSS. Ik beloof in dat wedstrijdverslag terug te komen op de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Er zaten namelijk meer dan genoeg waarschuwingen en aanknopingspunten in die we hoe dan ook de komende weken beide zullen gaan terugzien.

Statistisch klopte het weer als een bus:

Door de nederlaag tegen Wartburgia heeft Odysseus nu van de vijf ploegen boven zich verloren.
Tegen de zeven ploegen onder zich is Odysseus juist ongelsagen.