Dames 1 - Hoofdklasse A

28 januari 2012 12:30

Boer, A. de

Odysseus hervat de competitie iets te laat

Het is Odysseus da1 niet gelukt om goed de winterstop uit te komen. In een rechtstreeks duel om de derde plaats verloor Odysseus kansloos met 0-5 van HZVV. De ruststand was 0-4 in het voordeel van de Drentse dames. Odysseus zakte hierdoor naar plaats vijf op de ranglijst.

De wedstrijd tegen HZVV was voor Odysseus de eerste wedstrijd na de winterstop. Oefenwedstrijden tegen VVIJ en Saestum waren naar tevredenheid gespeeld. Ten opzichte van de laatste wedstrijden voor de winterstop was frisser combinatiespel te zien. Dat gaf hoop op een goede hervatting tegen de gasten uit Hoogeveen die in september al met 1-2 werden verslagen.

Ook HZVV had voorafgaand aan de wedstrijd al twee keer gespeeld. Het grote verschil was dat deze twee wedstrijden voor het ‘echie’ waren. Met de vier punten die in deze wedstrijden gehaald waren had de ploeg zich naast Odysseus op de derde plek genesteld.

Zoals zo vaak was de openingsfase onrustig doordat er veel duels waren op het middenveld en het tempo hoog lag. Na enkele onzorgvuldigheden op rij aan Odysseus-zijde kreeg HZVV na tien minuten een corner te nemen.  Uit dode spelsituaties kun je natuurlijk altijd met een beetje pech een goal incasseren maar daar was hier geen sprake van. Wanneer de tegenstander op twee meter van de goal met de binnenkant voet kan binnenwerken dan is er niet sprake van pech maar gaat er gewoon iets fout.

Odysseus schrok duidelijk van de vroege achterstand en ging op zoek naar de gelijkmaker. Via enkele goede combinaties zorgden Monica en Dany voor gevaar. De laatste leek na 20 minuten te gaan scoren maar de keepster bracht uitstekend redding. Het gros van de aanvallen werden weggewerkt of eindigden in de handen van de keepster. In beide gevallen betekende dit bijna direct gevaar omdat de verdediging de handen vol had aan de beweeglijke en balvaste nummer 9 en 10 die vaak met lange ballen of vlotte combinaties bereikt werden.

Vanaf het moment dat de 0-2 viel uit één van deze gevaarlijke aanvallen zakte Odysseus weg. Het creëerde nog wel een kans uit een klutssituatie maar verder was het HZVV dat bij iedere aanval gevaar wist te stichten. Kolk wist nog een één-tegen-één situatie onschadelijk te maken maar keek 5 minuten later toch naar de 3-0 tussenstand. En na doorjagen van de bezoekers, die bloed roken, kwam Odysseus er niet meer voetballend uit en verspeelde het op eigen helft de bal aan het verkeerde shirt. Met de 4-0 als gevolg.

Voor de derde keer al stond Odysseus dit seizoen met 4-0 achter bij de rust (DTS en Oostkapelle gingen HZVV al voor). De rust werd gebruikt om de vinger op de zere plek te leggen. De hoofdklasse is geen speeltuin waar het voldoende is om alleen in balbezit alles te geven. Verder werd de eigen verantwoordelijkheid benadrukt. Dezelfde spelers mochten in de tweede helft laten zien dat we meer waard waren.

Die kans werd aangegrepen. In de tweede helft was de focus goed, werden er meer preventieve verdedigende meters gemaakt en gingen bovendien de duels vaker naar de paarsen. Net als voor de rust werden enkele kansen gecreëerd. De ene wat groter dan de ander, maar aan het eind van de wedstrijd stond het totaal voor Odysseus toch op vier grote mogelijkheden en zes kansjes. Een hoopvolle statistiek. Meer niet, want wederom bewees HZVV waarom het de wedstrijd met gemak won. Uit drie kansen belandde er één op de paal en werd er één gescoord. Het was de vierde van Simone Zwiep (topscorer in de hoofdklasse op zaterdag).

Lisanne raakte in haar laatste balcontact de lat nog en ook Sanne leek op te gaan voor een treffer maar de uitstekende keepster van HZVV bewees andermaal dat zij tot één van de betere in de hoofdklasse behoort. In combinatie met de solide verdediging, ervaren centrale middenvelder en de sterke spitsen kwam Odysseus voetballend goed mee maar kwam het tegen deze goede ploeg zonder balbezit tekort.

Odysseus herstelde zich dus in de tweede helft maar moet oppassen dat het niet op die helft gaat vertrouwen in aanloop naar de komende wedstrijden. Door de ruststand was de inzet van deze helft namelijk vergelijkbaar met die van een oefenwedstrijd. En die bieden die weinig garantie voor de toekomst. We zijn niet bang om juist naar die eerste helft te kijken. Een wake-up call kan maar beter vroeg komen, dan heb je in ieder geval nog wat aan je dag.