Uppsalalaan 3
3584CT
UTRECHT
tel. 030-2534471

Op 21 oktober 2023 om 15.15 uur stond de bekerwedstrijd thuis tegen Parkhout op het programma. 21 oktober, dat betekent dat het precies een maand herfst is, en dit was te merken aan het weer. Hier laten de duiven van Ody zich natuurlijk niet door remmen en het beloofde een mooie voetbalmiddag te worden.

Om 14.00 uur werd verzameld bij Olympos en in de kleedkamer werden we allemaal even goed door Shan toegesproken. Ze zei dat we, ondanks het gemis van een aantal belangrijke spelers (Keeppien, Lau, Dana, Cato) en dus een iets andere opstelling dan normaal, gewoon op onszelf moesten vertrouwen om die middag een goed resultaat te behalen. Met die woorden gingen we naar het veld voor de warming-up, met zelfs wat zeldzame zonnestralen die dag. Dit weekend was ADE en dit was aan de muziek van Parkhout tijdens de warming-up goed te merken: “ADE naar Ody??” “ODE?”.

Iets na 15.15 uur werd afgetrapt, de zon was inmiddels verdwenen. Ody begon het eerste kwartier sterk, met kansen, zoals een steekpass van Imre op Jutka, waarbij de keeper ‘m lijkt te hebben, maar Jutka er nog net aan zit. Helaas wordt ze omgekegeld (verkeerde sport lijkt me, deze zal pas later op de dag beoefend worden, kom ik nog op terug). Wat wel duidelijk is dat Ody in deze eerste minuten veel balbezit heeft. Er volgen nog wat kansen, zoals een kopbal van Berber en een schot van Linda. In de 9e minuut laat Parkhout zien dat het ook erg gevaarlijk kan zijn, maar gelukkig keert Til hun eerste schot. Til vervangt keeppien en doet dat heel goed, ze is ooit in de jeugd een seizoen wisselend keeper geweest van haar team en is dat nog niet verleerd. Ook het tweede schot van Parkhout een minuut later houdt ze namelijk gewoon tegen. In dezelfde minuut nog, aan de andere kant van het veld, krijgt Ody een corner waar nog een corner uit voortkomt. Han neemt de corner en Berber werkt ‘m binnen, 1-0! We krijgen meer kansen, maar na het eerste kwartier gaat het bergafwaarts, wordt het spel onrustiger en krijgt Parkhout meer mogelijkheden. Misschien zijn we onder de indruk van de felheid van Parkhout of van hun muziek voor de wedstrijd. In ieder geval is Parkhout sterker in de duels en lukt het ons niet de bal rustig rond te spelen. In de 33e minuut is het dan ook raak voor Parkhout, een aanval vanaf de zijkant zorgt voor een diepe bal naar de spits, die sterk aan de bal blijft en scoort. De minuten daarna blijven spannend, we kunnen niet goed onder de druk van de Nieuwegeiners uit voetballen. Gelukkig houdt Til ons op de been en valt vlak voor rust toch nog de 2-1, door een goal van Im vanuit een voorzet van Berber. Zo gaan we met een voorsprong de kleedkamer in!

In de rust spreken we af rustig rond te blijven voetballen en pas voor de bal naar voren te kiezen als dit echt het goede moment is. Na een paar minuten in de 2e helft gaat een bal van Jut net naast. Niet getreurd, want een aantal minuten later is het wel raak voor Ody. Im krijgt een diepe bal van Shan en schiet vanuit een onmogelijke hoek in de korte hoek met links, 3-1! En niet veel later is het weer raak, deze keer komt Shan 1 op 1 op de keeper af, maar waar de keeper in eerste instantie de bal nog uit het net houdt is het Jutka die de rebound toch de goal in werkt, 4-1. De grens van Parkhout vlagt bij deze goal voor buitenspel, maar scheidsrechter Eddie heeft geen twijfel en overrulet haar (dit gebeurde bij de 2-1 ook al). De vlagger is er klaar mee en strijkt de vlag (= spreekwoord met de betekenis “het opgeven”). Gelukkig raapt ze, met tegenzin, de vlag weer op. In de 59e minuut valt de bal helaas aan de andere kant in het net, 4-2. De coach van Parkhout wil graag dat dit gevierd wordt met muziek vanuit de blok en roept dan ook “waar is de muziek nu?!”.

In de 61e minuut is het tijd voor wissels, Imre en Hannah maken plaats voor Char en Sas. In de 64e minuut is er weer gevaar door Parkhout, maar door een goede redding in de 1 op 1 door Til en Sam die ‘m daarna van de achterlijn haalt blijven we op een comfortabel verschil van twee doelpunten staan. Dit verschil wordt een minuut later zelfs uitgebreid. Na een mooie bal van Sas langs de lijn naar Jut, geeft Jut de bal voor en wordt deze er door een tegenstander ingelopen. Parkhout wordt boos, want wederom vlagt de grens voor buitenspel en wederom vindt Eddie de scheids dit niet terecht, het doelpunt telt. De vlagger strijkt weer de vlag en de spelers van Parkhout doen dit ook, ze lopen van het veld af. Het lijkt alsof ze de wedstrijd willen staken, de coach heeft het over “de tanden eruit slaan” en pleegt wat telefoontjes over de consequenties van het staken van een wedstrijd. Dit horen we allemaal live door razende reporter Lotje, die als vlagger bij hun bank meeluistert. Gelukkig bleek het allemaal grootspraak en sjokken de spelers van Parkhout het veld weer op om de laatste 10/15/20 minuten te spelen (niemand weet meer hoe lang de wedstrijd nog zal zijn, want hoeveel blessuretijd zal Eddie gaan geven?). Vlak hierna worden Nina en Linda gewisseld voor Heuv en Pien. Parkhout blijft wel geïrriteerd na dit incident en maakt dan ook een overtreding op Sam in de 16 van Ody. Sam denkt bij het fluiten van Eddie voor de overtreding dat ze een penalty heeft veroorzaakt, maar gelukkig krijgen wij de vrije trap mee. Het blijft onrustig en weer moet de scheids zorgen voor rust in de dug-out van Parkhout. De duiven spreken af niet in deze irritatie mee te gaan en het eigen spel te blijven spelen. Jut wordt gewisseld en Lotje, die net nog reporter was, komt op de 10 positie te staan, van alle markten thuis. Aan de andere kant van het veld haalt Sam alweer een bal ongeveer op de doellijn weg, waardoor ze zelf met een koprol in de goal belandt. Drie minuten later is het nog één keer raak voor Ody, Berbs steekt Shan weg die keurig afrondt. Dit maakt de eindstand van deze veelbewogen wedstrijd 6-2.

Er werd al even op gehint, maar er werd afgesloten met een andere balsport, namelijk op de bowlingbaan. Ook bij het bowlen vroeg Haak zich af of hier niet ADE was door de muziekkeuze, “ADE komt gewoon naar Mitland”. Er werden wat strikes en spares gegooid, wat trickshots gedaan en wie de uiteindelijke winnaar mag je zelf invullen.

Opstelling: Til, Nina (Heuv), Haak, Sam, Rixt, Berber, Linda (Pien), Hannah (Sas), Imre (Char), Shan, Jutka (Lotje)