Bataafsekade 6
4204AX
GORINCHEM
tel. 0183-626618

Op de koude, klamme decemberzaterdag stond er voor de duifjes een uitwedstrijd bij Unitas op het programma. Geconstateerd werd dat Unitas deze competitie veel doelpunten maakt, maar net zo goed veel tegen krijgt. Bovendien zou de ploeg vooral vaak thuis winnen… that’s sus.

Deze laatste wedstrijd vóór de winterstop betrof een zes puntenwedstrijd, dus er moest gewonnen worden. Na de laatste overwinning op de koploper was het voornemen deze flow vast te houden. Dat zou sowieso een lekker begin van SUSA zijn. De dag begon echter stroef; KeepPien liet weten met griep in bed te liggen. Balen. Zodoende wees trainer Rick in eerste instantie veldspeler Sas aan om ons doel te verdedigen, die deze taak zonder tegenpruttelen op zich wilde nemen, waarvoor hulde! Change of plans: Joëlle, keeper van D2, werd opgebeld en kon net op tijd voor de wedstrijd aanwezig zijn. De duifjes betraden rillend, maar vol goede moed het ijzige veld.

Na het eerste fluitsignaal beginnen beide partijen fel aan de wedstrijd. VeldPien (AKA Karel, AKA Pietertje, AKA Aard?) is gretig en verovert de bal na een gebrekkige opbouw van Unitas. Even later speelt Nina soepel langs de rechterflank een aanvaller uit, resulterend in een hoekschop voor Ody. Onmiddellijk na de genomen corner zet Unitas een counter in, die uitpakt in een schot op doel in de korte hoek. Joëlle zit er gelukkig goed bij. De thuisploeg neemt haar eerste hoekschop, maar Dana kopt de bal prima weg. De duifjes voeren de boventoon, maar nemen geen risico’s. Een aantal goede combinaties van Ody (Dana-Lau-Nien, Jut-Nien-Shan, Karel-Heuv-Jut) lopen allemaal op niets uit. In minuut ‘20 krijgt Unitas een kansje, maar Fleur en Joëlle voeren hun verdedigende taak goed uit. Een minuut later bereikt Jut (met bal) de helft van de tegenstander; zij speelt Shan in, die de keeper poort: 0-1! Ondertussen neemt Joëlles vader het stokje – de vlag – over van Sma.

Lau staat spits, maar helpt de verdediging meerdere keren goed uit. In de 29e minuut krijgt Unitas een corner, waarna de bal door een duifje handig van de doellijn wordt gehaald. Vervolgens gaat een tegenstander wel érg makkelijk liggen in het strafschopgebied na het minste en geringste contact met een duif. De thuisfluiter legt vanzelfsprekend de bal op de stip; de penalty leidt tot een tegendoelpunt.

Ook in de minuten die volgen laat de scheidsrechter zich niet van zijn beste kant zien: zijn fouten zijn allemaal in het voordeel van de thuisploeg. In de 41e minuut geeft hij (eindelijk) toe aan een overtreding op Nina. Ody krijgt een vrije trap mee op rand zestien. Cato lost een goed schot; de keeper laat de bal los en Jutka weet ‘m bijna over de doellijn te krijgen… maar net niet helemaal. In de allerlaatste minuut van de eerste helft creëert Shan nog een kans nadat zij de bal van de CV verovert, maar tevergeefs: de keeper van Unitas voorkomt een Ody doelpunt. Zo gaan de duifjes de rust in met een tussenstand van 1-1.

In de rust geeft Rick aan dat Ody niet gemeen genoeg is. Tja, het zijn niet voor niets (vredes)duifjes. Dat de penalty een cadeautje was beaamde ook de vrouw van de scheidsrechter in de kantine, die niet wist dat ze met een toeschouwer van Ody stond te praten.

De tweede helft begint drastisch. In de 45e minuut laat Joëlle de bal uit haar handen glippen: 2-1. Unitas krijgt echter niet lang de tijd om van haar voorsprong te genieten, want twee minuten later trekt Laura de stand weer gelijk! In diezelfde 47e minuut komt Sas het veld in voor Merel. Vlak na de 2-2 speelt Unitas een diepe bal, die Fleur verwerkt met haar schouder/arm, waarvoor ze een gele kaart krijgt.

De duifjes domineren de tweede helft: ze geven weinig weg, dwingen meerdere corners af en creëren zelfs een aantal hoopvolle kansen. Unitas komt überhaupt de eigen helft nauwelijks meer af. Maar ondanks het feit dat Ody de bovenliggende partij blijft, slagen de duifjes er niet in hunzelf te belonen. Als het Joëlle in de 64e minuut niet lukt de bal goed weg te werken, scoort Unitas de 3-2, waarna de thuisploeg al in de 66e minuut begint met tijdrekken. In minuut ’69 komt Sma erin voor Heuv. Drie minuten later weet Jutka op de stomen en te scoren! 3-3!

In de 79e minuut worden Lot en Arie gewisseld voor Jut en Sas. Meteen krijgt Arie ruimte op het middenveld; ze stoomt op en maakt een één-tweetje met Karel, waarna Arie de bal aflegt op Laura. Lau schiet, maar de keeper weet de bal tegen te houden. In de daaropvolgende vijf minuten halen ook Nina, Sam en Karel uit op goal, maar het mag niet baten.

In de 90e minuut nadert Unitas een laatste keer onze zestien; tijdens een duel zet Fleur netjes haar schouder in, maar de scheidsrechter kent de thuisploeg (onterecht) een vrije trap toe op rand zestien. Unitas scoort uit de kluts... Voor de scheids zijn zowel buitenspel als een overtreding op Joëlle geen gronden om het doelpunt af te keuren. Hij weigert daarbij te luisteren naar Ody’s grensrechter. Cato wordt opstandig en overweegt het veld te verlaten, maar besluit uiteindelijk dit niet te doen. In minuut ‘95 en ‘96 krijgt Ody nog een vrije trap en hoekschop mee, maar tevergeefs. De duiven vliegen droevig het veld af.

De Kan of the Match is toegewezen aan de scheidsrechter, die ook wel Lahoz (scheids Nederland-Argentinië) genoemd kan worden. Thuis pakken we ze, dat kan niet anders.