Cultureel erfgoed en een winnaarsmentaliteit - Odysseus '91

Cultureel erfgoed en een winnaarsmentaliteit

Cultureel erfgoed en een winnaarsmentaliteit

Rivierwijkers 2

4 - 3

Odysseus '91 2

50'
70'
Nick van de Wal (scrimmage)
80'
Gijs Holtus (schot)

Competitie

1e klasse B

Datum

11 maart 2023 15:00

Scheidsrechter

E. Acar

Accommodatie

Sportpark Koningsweg
Koningsweg 139
3585LA
UTRECHT
tel. 030-2512309

De wastas een week te vroeg mee naar huis en daar zit je dan. Geheel in stijl; anderhalf uur voor de deadline, op de maandagochtend en dan ook nog eens als volgende in de rij achter een meesterwerk van P. van der Linden. Druk bezig alle creativiteit uit de hersenen te wringen. Gaat ie het halen? Terwijl ik de 4e hap kwark naar binnen lepel (deze keer wel netjes in een kom, ik blijf niet dweilen) begin ik maar vast te typen op mijn telefoon, anders wordt het wel heel erg haasten straks.

Het was een mooie zonnige dag met op het programma een prachtig affiche tussen Ody en de mannen die er maar wat graag weer voor zouden willen spelen. Vanzelfsprekend, een beladen pot. De spelers werden uiteraard verwelkomd door een stralende glimlach van de staff. Cas, Britt en oh hey! Nóg een Britt! De heren begonnen een stevige warming-up onder het toeziend ook van twee Britten (of twee Britts om verwarring te voorkomen). Twee soldaten die een warming-up leidden op strook gras dat iets weg had van een militair oefenterrein, dit moest wel goedkomen. Toen er eindelijk verplaatst kon worden naar het hoofdveld was het al gauw tijd om de wedstrijd te starten en de boodschap was duidelijk: GIEREN!

Wat vervolgens werd voorgeschoteld aan het publiek was werkelijk een streling voor het oog. Er is simpelweg té veel om over te schrijven en de schrijver van dit stuk is nog wel eens met zijn hoofd bij andere dingen, dus zal dit verslag zich beperken tot enkele ‘highlights’ uit het oogpunt van ondergetekende.

De mannen in paars begonnen, zoals afgesproken, vol overgave aan de eerste helft en leken hiermee de wedstrijd naar zich toe te trekken. Niks bleek minder waar. Ar-“de pitbull”-nonus bleef geblesseerd op het veld zitten. Met de staart tussen de benen moest hij het slagveld verlaten, geen Cesar Millan die hier nog wat aan kon veranderen. Hier bleef het niet bij...

Als een donderslag bij heldere hemel bereikte het onomkeerbare inzicht de spelers: de mannen (lees jongens) van heren DOS waren te lief. Volgens Phillip, die vol verbazing de ontluisterende statistieken van de kapitein te horen kreeg: “maar 3 gele kaarten over het hele seizoen”, moest en zou daar verandering in komen. Echter, bij de eerste forse ingreep van de slager uit Zandvoort kreeg hij vooral zélf een harde tik op zijn met-vaseline-geplamuurde knie. Net als Arnonkel moest ook hij het veld verlaten. Phillip, het zit je ook niet mee jongen...

Ondanks het plan om niet meer als de lieve jongens van de competitie gezien te worden, waren het toch weer de manen in het paars die de klappen kregen. Of het nou door het gemene intenties van de Wijkers kwam of de nét-te-snelle, flitsende acties van heren DOS, zullen we nooit weten. Vermoedelijk het tweede, want over snelheid gesproken: tijdens de sprint van Gijs aan het einde van de wedstrijd, waarmee hij de keeper van de Rivierwijkers de stuipen op het lijf joeg, werd een snelheid van 33,7 km/u gemeten! Hiermee verovert hij plekje nummer 1 in de ranglijst, gefeliciteerd kerel! Andere spelers in de top 3 zijn: op nummer 3, ene Marlo van de wijkers en op nummer 2 (jullie voelen hem al aankomen) onze eigen Ysbrand, die (naar eigen zeggen) geen sprintduel van Marlo had verloren en zelfs een keertje op hem was ingelopen toen hij een kleine voorsprong had. Ga zo door!

Ondanks het dominante spel van heren DOS waren het de Rivierwijkers die op voorsprong kwamen en Ody werd niet gespaard. Nadat zijn broer al naam voor zichzelf had gemaakt (afbeelding 1), wilde de spits van de Wijkers (“Turbo” in de volksmond) zijn eigen weg naar bekendheid inslaan. Hij schoot

Utrecht, 13-03-2022

kinderlijk eenvoudig de 2-0 binnen. De 3-0 liet ook niet lang op zich wachten en Ody had in amper een kwartier de wedstrijd volledig
weggegeven. Of konden ze nog iets forceren?

page2image8244064
Afbeelding 1: de broer van Turbo

“Desalniettemin leid ik jullie,
Mijn soldaten, nimmer in de steek gelaten,
Beladen met munitie speel vanuit je positie en speel hard,
Met deze woorden zullen jullie in staat zijn de lasten te sjouwen, heb vertrouwen jullie kunnen ballen het doek zal vallen.”

Het duurde even eer de mannen doorhadden wat zojuist hun trommelvliezen had bereikt. Het was spoken word in de kleedkamer, en nog goeie ook! Tijdens de eerste editie van “cultuur op zondag” in Bunk met de mannen (en aanhang) van heren DOS schitterde Cas bij een prachtige voordracht en opeens was de link gelegd; de date nights van Cas en Siets moesten wel bestaan uit het voordragen van poëzie en andere woordkunsten. Romantiek bestaat nog!

Aangestoken door Siets haar onbeschrijfelijke wil om te winnen betraden de mannen opnieuw het veld. Dit moet dan ook wel de directe oorzaak zijn van een mijlpaal; de variant is gelukt! Na exact 168 dagen bijslijpen en perfectioneren hebben de mannen het laten slagen. Een evaluatie van dit magische moment zal achterwege worden gelaten aangezien het zeer aannemelijk is dat de concurrentie meeleest.

De strijdlust van Ody werd beloond. De stand vlak voor het einde van de wedstrijd was 4-3 en het bleef ontzettend spannend. Konden we nog een punt in de vergeten wastas proppen? Leon, Leon, Leon, Leon, Immens Leon, ankara Leon, ankara Leon, ankara Leon... Oei pass net te scherp. Heren DOS bleef aandringen met flitsende aanvallen die voortvloeiden uit een verzorgd positiespel op eigen helft. De toeschouwers waren nog aan het nagenieten van de actie van Leon of het volgende hoogtepunt deed zich al voor. Met nog maar een paar minuten op de klok werd Willem aangespeeld. Zijn directe tegenstander zette volle druk met het laatste beetje energie dat hij nog in zijn lichaam had, maar tevergeefs. Voordat menig omstander met de ogen kon knipperen had Stagge de bal al door de benen van zijn tegenstander gespeeld. Het werd doodstil op en rondom het veld en het publiek keek met open mond naar het scorebord, maar... er veranderde niks?! Shit! Panna’s telden dus toch niet mee vandaag. Helaas eindigde de wedstrijd in 4-3, maar heren DOS mag trots zijn op de manier waarop er is gestreden, aldus trainer Van der Woude.

Dan nu het echte werk! Bierdrinken voor de meest gunstige toch marktconforme prijs van Utrecht. De Paulaners vloeiden rijkelijk uit de tap, de wedstrijd werd nog eens goed nabesproken, er werd

advies gevraagd bij de gelegenheids fysio én het legendarische broodje bal werd geproefd. Ondergetekende wilde de beoordeling kort houden en heeft daarom gepoogd de verschillende facetten te vangen in een zogeheten radardiagram (afbeelding 2). Een puike score!

page3image8157824
Afbeelding 2: een radardiagram

Ondanks het verlies, dat voelde als een klap in het gezicht, deed een blijk van de winnaarsmentaliteit van heren DOS al snel weer zijn intrede. Opvallende speler Ysbrand, legde de lat hoger door de taak om te scannen voordat je de bal krijgt gewoon door te zetten in de Poema. “Je scant hier nog meer dan op het voetbalveld!”, waarop Ys simpelweg zei: “Maar ze zijn hier ook gretiger”. Geen speld tussen te krijgen... Deze symbolische, toonaangevende passage vormt een mooi einde voor deze vloedgolf van emoties. De mannen van Heren DOS zitten in een lastig parket, maar niks is onmogelijk. Gaan ze het doen?

Wordt vervolgd...

D. Zuidema

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!