Wolven in Nederland - Odysseus '91

Wolven in Nederland

Wolven in Nederland

Odysseus '91 2

2 - 3

EDO (U) 2

Jan Bos (intikker)
31'
42'
Assist: Jan Bos

Competitie

1e klasse B

Datum

10 december 2022 12:30

Scheidsrechter

N. Pen

Accommodatie

Sportpark Olympos
Uppsalalaan 3
3584CT
UTRECHT
tel. 030-2534471

Het was 10 december 2022. Dit is de 2e zaterdag van de maand en de 344e dag van het jaar. De zon kwam om 08:36 op en ging onder om 16:29. De maan was voor 97% zichtbaar. Het Nederlands elftal nam het de avond hiervoor op tegen Argentinië op het WK in Qatar. Een geweldige wedstrijd met een gelijkmaker in de 100ste minuut waarna er verlenging kwam en pingels. Helaas liggen de Oranje leeuwen er nu uit en zal voor velen een potentiële finalist van Scorito verloren zijn gegaan. Misschien is het maar beter zo, als wij dit WK zouden winnen in Qatar zou de media er nog maanden over spreken. Uitbundig juichen en een gat in de lucht springen van blijdschap, maar wel oog in oog komen te staan met een wereldbeker waar in de kleine letters het schenden van mensenrechten uitvergroot zal worden. Dit feit mocht niet onbesproken blijven op 10 december, de dag van internationale mensenrechten.

Enfin, deze datum heeft meer in het verschiet. Ben je op deze dag geboren dan is je sterrenbeeld Boogschutter. In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van de Water Tijger. Kortom een Water Tijgerende Boogschutter, het zal een goed jaar voor hen worden. Op deze datum is ook John de Wolf geboren. Wolven zijn sociale dieren die in roedels leven die strikt georganiseerd zijn, vergelijkbaar met Ody Heren Dos. Tegenwoordig wordt bij voorkeur gesproken van familiegroepen. Een familiegroep wordt geleid door een mannetje en een vrouwtje die gewoonlijk met alfa worden aangeduid. Zij hebben dan het alleenrecht op voortplanting. Ondanks deze voorkeur van familiegroepen zal ik roedel gebruiken wanneer hierover gesproken wordt, want het leiden door een mannetje en een vrouwtje vind ik niet heel wakker. De oudere jongen verlaten al dan niet vrijwillig de roedel, wanneer ze zelf een territorium en een partner gevonden hebben, vormen ze pas zelf een roedel. De teef bepaalt de locatie van het nieuwe territorium, ze heeft de broek aan.

De wolf kent grote verscheidenheid aan expressiemogelijkheden, waaronder huilen. Wolven huilen om de roedel bij elkaar te houden (meestal voor en na de jacht), maar ook om te communiceren over grote afstanden. Mannelijke wolven hebben een bereik van ongeveer een octaaf en hun roep eindigt in een diepe bas met de nadruk op “O”, terwijl vrouwelijke wolven een nasale bariton produceren, met de nadruk op “U”. Pups huilen bijna nooit, maar dit kan vergeleken worden met een welp die nog niet kan brullen als een leeuw. Het huilen bestaat uit een grondtoon die tussen de 150 Hz en 780 Hz kan liggen, met een reeks van maximaal 12 harmonische boventonen. Op zaterdag 10 december 2022 is er veel gehuild door de wolven van Ody 2. Zo was er 3 keer Huil met me mee te horen na het scoren van een doelpunt van Slapko en Jan en werd van de derde keer een vierde keer gemaakt omdat de schrijver van dit stuk zijn doelpunt niet toegekend kreeg. Ik kon niet huilon, ik kon wel jenken. Dit puur omdat een figuur met ongure bedoelingen na lang gluren en turen de boel wilde verzuren. De vlagger zag een spook van een overtreding en de scheids erkende het spook. Als de VAR op de amateurvelden toegestaan was, zal de scheidsrechter spijt hebben van zijn beslissing. Dit resulteerde in 3 gestolen punten door EDO en een zure nasmaak van het bier op de mooie zaterdagmiddag, 3-2 verlies.

D.M. Haagmans

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!