Strafschopsyndroom

Strafschopsyndroom

CDW 2

4 - 2

Odysseus '91 2

Competitie

1e klasse B

Datum

27 november 2021 12:00

Scheidsrechter

F. Yildirim

Accommodatie

Sportpark Mariënhoeve
Lekdijk Oost 12
3961MB
WIJK BIJ DUURSTEDE
tel. 0343-577899

Zaterdag 29 november stond de laatste wedstrijd voor de winterstop, die een dag eerder werd afgekondigd, op het programma. De mannen van heren dos mochten het opnemen tegen de koploper. Spelers van Odysseus zijn vaak niet onder de indruk van tegenstanders die bovenaan de ranglijst staan. Dit komt doordat een ruime meerderheid nooit op de voetbalapp kijkt en dus ook niet weet hoe hoog de tegenstander staat, laat staan welk plek Ody zelf inneemt. Het doet er ook niet toe, aangezien een goede ploeg altijd van eigen kracht uit moet gaan (Ten Hag, 2019).

De volgende 11 heren verschenen aan de start. Kasper, Chickypedia, Keijzer, Simon (H2, diep van binnen), Wollem, Juul, Joris, Mick, Isco, Friis, Yung Felix. De staf bestond uit Cassie (head coach), Bas Bos (performance coach), Frank Spakman (verzorger), Tychwa (tactiekbordhouder), Zimon (materiaalman). Daarnaast beschikte heren dos over een bank bestaande uit Didier, Sem en Michael. Sem had in de ochtend al 2 wedstrijden gespeeld en kwam daarom iets later.

Op het troosteloze sportpark van CDW werd net iets na het middaguur afgetrapt door de gastheren. Net zoals vorige week bleek de bal niet voorzien te zijn van de juiste hoeveelheid lucht. Dit kan vervelende consequenties hebben voor het spelverloop (hierover later meer) en dus werd de zachte bal verruild voor een harder exemplaar. Niet veel later kwam de bal in het strafschopgebied van CDW terecht, voor de voeten van ondergetekende. Na een matig schot klonk het fluitje van de scheidsrechter. Men keek enigszins verbaasd op en constateerde dat heren dos de 4e penalty in 18 minuten tijd mocht bijschrijven.

Alvorens ik verder ga met het wedstrijdverslag wil ik graag een klein uitstapje maken naar wat beroemde literatuur uit de micro-economie. In 1994 ontving John Forbes Nash jr. de prijs van de Zweedse Rijksbank voor de economie, ook wel de nobel prijs voor de economie, voor zijn bijzondere bijdrage aan de speltheorie. Een Nash-evenwicht is een oplossingsconcept voor een niet-coöperatief spel waar twee of meer spelers aan meedoen. In evenwicht heeft geen van de spelers baat bij het veranderen van zijn strategie, gegeven de strategie van de tegenspeler. 

Een wetenschappelijk relevante toepassing van het Nashevenwicht werd in 2002 gepubliceerd in de zeer gerespecteerde American Economic Review. Chiappori , Levitt, & Groseclose (2002) onderzochten 459 penalties genomen in de Ligue 1 (twee seizonen, 1997 – 1999) en de Serie A (3 seizoenen, 2000-2003). De nulhypothese van een simultaan spel (voorwaarde voor een Nashevenwicht) werd empirisch gestest aan de hand van onderstaande model.

De niet verrasende uitkomst van het onderzoek is dat een penalty een goed voorbeeld is van een Nashevenwicht. Gegeven het Nashevenwicht is de kans op een doelpunt 74%.

Zeer opmerkelijk, en tegen de theorie in, heeft Ody 2 het voor elkaar gekregen om 3 van de 4 strafschoppen verdeeld over 2 wedstrijden te missen. Uiterst merkwaardig. Zal het liggen aan het aantal pils wat studenten drinken waardoor de kans groter is op het missen van een penalty? Of vinden de nobele spelers van heren dos het moreel verwerpelijk om een onterechte penalty te verzilveren? Hier is niet voor gecontroleerd door Chiappori et al. (2002) en dit biedt een mooie kans voor studenten van heren dos om iets relevants toe te voegen aan de literatuur.  

Joris, de schutter van de laatst gemiste penalty, had wel een heel bijzondere verklaring voor zijn zeer matig ingeschoten 11-meter. Er zou namelijk een causaal verband zijn tussen de luchtdruk in de bal en het missen van een strafschop. Na de wedstrijd deelde hij zijn visie onder de douche met zijn medespelers die maar weinig onder de indruk waren van zijn hypothese.

Voldoende stof tot nadenken. Laten we hopen dat de geleerden een oplossing vinden voor het penaltysyndroom van heren dos. Gelukkig hebben we daar zo’n 3 maanden de tijd voor.

MvR 

Bibliography

Chiappori , P., Levitt, S., & Groseclose, T. (2002). Testing Mixed-Strategy Equilibria When Players Are Heterogeneous: The Case of Penelty Kick in Soccer . American Economic Review , 88-95.

Ten Hag, E. (2019, oktober 1). Ten Hag wil tegen 'vaardig' Valencia van eigen kracht uitgaan. (F. Update, Interviewer)

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!