Kruisboog 2
3994AE
HOUTEN
tel. 030-6562277

Het is zaterdag 11 september. Op het eerste oog zou je het niet zeggen, want het gaat ‘louter’ om een bekerwedstrijd, maar vandaag staat er een uiterst belangrijk duel op het programma. Namelijk tegen Delta, waar verschillende ‘columbae’ en trainers Jerry, Jim en Bert (VR2) een geschiedenis hebben. Vooral volgens het laatstgenoemde trio moet de reputatie hooggehouden worden en daarbij wil ‘fatum’ dat niet alleen vrouwen 1 tegen Delta speelt, maar óók vrouwen 2. Als gevolg, is al weken van tevoren in een mondelinge overeenkomst vastgelegd dat er op de winst van iedere wedstrijd én op ieder doelpunt een kan bier staat. Dat hoef je de ‘columbae’ geen twee keer te vertellen, er staat veel op het spel. In Berts woorden: ‘verliezen is geen optie!’.

Eerder die ochtend eindigt de wedstrijd van vrouwen 2 tegen Delta in een gelijkspel en daarom wordt nu alles ingezet op de ody ‘columbae’. Vrouwen 2 komt dan ook met een aanzienlijke delegatie aanmoedigen, zelfs Gnorfje is mee. Vlak voor de wedstrijd presenteert Jerry in de kleedkamer het strijdplan, de tactiek wordt ‘bellum’ voorin en ‘bellum’ achterin, oftewel we moeten laten weten dat we er zijn. Hierna betreden de ‘columbae’ enigszins gespannen het veld, maar ze hebben geluisterd en zodra het fluitsignaal klinkt klappen ze er vol op.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd zijn zowel Ody als Delta erg fel. Het is hard tegen hard en vooral Delta heeft het daar moeilijk mee, de speelsters vallen bij bosjes neer en blijven onnodig lang liggen waardoor het spel steeds onderbroken wordt. Best wel irritant, “sta gewoon op”, aldus Britt G. Na twintig minuten begint het eindelijk een beetje los te komen, wat zich uit in mooie acties van Ody. Lau draait lekker weg en de bal komt dan via Lynn terecht bij Lieke die kan aanleggen voor een schot, maar dat is helaas net te zacht en de stand blijft 0-0.

De ody ‘columbae’ staan aardig te ballen en ze zijn duidelijk de bovenliggende partij, maar rond de dertigste minuut schiet de vlam even in de pan. Delta zoekt ruzie en gaat een paar keer flink over de schreef, waardoor Bert ook even goed boos wordt. Britt sust haar vader, in haar eigen woorden: “laat die gek maar lekker praten”. Nadat de rust bij Ody wedergekeerd is komen er weer mooie kansen tot stand, zoals de trainers dat zouden zeggen ‘bij vlagen goed voetbal’. Deze uitdrukking is eigenlijk gewoon een eufemisme want wanneer deze gebruikt wordt gaat het ‘normaliter’ om kaolo goed voetbal. Het goede spel van de ‘columbae’ wordt beloond, Marloes stoomt op de brommer over de linkerflank, speelt haar vrouwtje uit en legt af op Cato. Zij haalt hierop koelbloedig uit en schiet de bal in netje. Het staat 1-0 en de eerste kan is vooralsnog binnen. Na de openingstreffer ontstaan er nog een aantal kansen: Lau schiet gevaarlijk maar de bal wordt gered en Jutka is net te laat voor de rebound. Je zou zeggen ‘ventis secundis, tene cursum’, maar het lukt de ‘columbae’ niet om meer doelpunten aan de score toe te voegen voor de rust.

­De tweede helft begint direct spannend, Delta krijgt een vrijetrap net op het randje van de zestien. De speelster van Delta legt aan, de bal suist richting de verre hoek, iedereen houdt zijn hart vast, maar daar is Cher met een prachtige redding, klem vast. De ‘columbae’ rennen op Cher af om het met haar te vieren, dat voelt bijna net zo goed als een doelpunt maken aan de andere kant! Delta raakt gefrustreerder naarmate de wedstrijd vordert, wat zich uit in steeds meer overtredingen. “Wat een aanslagen joh” grapt Jim, gelukkig kan hij erom lachen. Maar de ody ‘columbae’ lijken wel een beetje de weg kwijt te zijn. In vijftigste minuut maakt Delta dan ook een goede actie, waarbij ze 1 op 1 met Cher komen, maar Cher is niet gek en maakt netjes haar doel klein en houdt de inzet tegen. Helaas, valt 10 minuten later wel de gelijkmaker, door een fout van Ody schiet Delta dit keer wel raak 1-1.

Nu is het menens, de reputatie en het bier dreigen te worden verloren. Dat kunnen de ‘columbae’ niet laten gebeuren. Na even van slag te zijn pakken ze het weer op en een aantal kansen ontstaan. Lau geeft een goede bal diep op Suus (lees Ari), zij raakt alleen net de bal niet hard genoeg en de stand blijft gelijk. In de 67e minuut komt Pien (lees Twinkie/Ap/Pom, daar zijn we nog niet over uit) erin voor Lynn om een nieuw impuls aan de wedstrijd te geven. Het moet echt scherper, zowel achterin als voorin, de tactiek was tenslotte ‘bellum’ voorin en ‘bellum’ achterin. Rond de tachtigste minuut geeft Ody hier gehoor aan en herpakt de rust en organisatie en speelt weer op balbezit. Vanuit de achterste linie wordt de bal diep gestuurd, Suus (lees Ari) en Lau schieten uit de startblokken, de bal belandt in de kluts bij Suus (lees Ari), Lau kan de bal vanuit daar oppikken en maakt mooi 1 op 1 af! Het verlossende doelpunt is eindelijk gevallen, 2-1.

Nu moet de wedstrijd nog uitgespeeld worden en daarvoor komen Tirza en de razendsnelle Anne voor Nina en Suus erin. Met een boodschap komen ze het veld in, voor Tirza geldt: SCHIETEN! en voor Anne geldt: RENNEN!. Beiden meiden maken een goeie invalbeurt en in het staartje van de wedstrijd komen nog veel kansen tot stand. Marloes maakt een mooie loopactie en komt 1 op 1 met de keeper, ‘idealiter’ zou je die bal zo over de keeper heen tikken, maar dit mislukt net en de keeper weet de bal weg te slaan. De wedstrijd blijft spannend tot het einde, maar de ody ‘columbae’ zijn toch echt de sterkste ploeg. De eindstand is 2-1, met de ultieme beloning: 3 volle kannen met bier. ‘Venimus, Vidimus, Vicimus’.

Woordenlijst (Latijn – Nederlands)

Columbae                                -           Duiven/duifjes

Fatum                                      -           Het (levens)lot

Bellum                                     -           Oorlog

Normaliter                                -          Gewoonlijk (spreekt uit als normáliter, niet als normalíter)

Ventis secundis, tene cursum    -           Als de wind gunstig is, behoud dan koers

Venimus, Vidimus, Vicimus       -           Wij kwamen, wij zagen, wij overwonnen

Idealiter                                    -          In het ideale geval (spreekt uit als ideáliter, niet als idealíter)